Publicat la: 
26/07/2012

Patru intrebari ca sa aflati daca aveti o problema cu alcoolul

Problema abuzului si dependetei de alcool este de multe ori foarte usor de diagnosticat, fiind evidenta pentru toti cei din jur. Alteori ea este mai nuantata, comportamentul nu este intens schimbat, sau schimbarile s-au instalat incetul cu incetul. In plus, adesea propria critica a celui care consuma alcool poate fi afectata, acea persoana traind cu convingerea ca totul e in regula, chiar si atunci cand, de fapt, nimic nu mai este in regula, scrie dr. Vlad Stroescu pe blogul sau.

Exista recomandari in fiecare tara cu privire la cantitatea maxima de alcool care poate fi consumata zilnic sau saptamanal, dar ele variaza foarte mult si, ca lucrurile sa fie mai mult complicate, exista o foarte mare variatie individuala, de la om la om, a capacitatii de a tolera alcoolul, a predispozitiei la dependenta de alcool si a circumstantelor consumului. Daca sunt intrebat la modul general, eu unul spun pacientului ca o bautura pe zi (o bere, sau un pahar de vin, sau 50 ml de tarie) e acceptabil, daca sunt si zile de pauza, ca sa dam voie ficatului sa-si revina, dar aceasta este o afirmatie foarte aproximativa, si ea NU se aplica persoanelor care au deja o tulburare psihica legata de consumul de alcool, ci unui consumator obisnuit. Chiar doze mai mici pot constitui o problema daca duc la comportament anormale sau periculoase, de exemplul consumul de alcool la volan. Asa ca nu ar trebui sa ne bazam pe o clasificare a dozelor permise de alcool ca sa ne linistim.

In medicina primara (cum e medicina de familie) se foloseste un test extrem de simplu, care exista deja de peste un secol, si care depisteaza cu mare sensibilitate problemele legate de consumul de alcool. El a fost botezat CAGE, dupa o formula menmotehnica explicabila doar in limba engleza, si contine doar 4 intrebari usoare, pe care vi le puteti pune si dumneavoastra insiva.

Acestea sunt:

  • V-ati gandit vreodata ca ar trebui sa beti mai putin (alcool)?
  • S-a intamplat ca alte persoane sa va bata la cap, criticandu-va pentru ca beti?
  • V-ati simtit vreodata vinovat(a) pentru ca ati baut?
  • Ati simtit vreodata nevoia sa beti dimineata, la sculare, pentru a va linisti nervii sau a scapa de o mahmureala?

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul medicului Vlad Stroescu.

Comentarii

Daca ai intrat pe pagina asta, atunci cel mai probabil ai deja probleme cu alcoolul.

1. V-ati trezit dimineata in pat cu 3 bagaboante si nu stiti cum ati ajuns acolo ?
2. S-a intamplat ca intr-o zi cineva sa pretinda ca este sotia ta si sa-ti faca cunostinta si cu 3 copii dementi de varste diferite, spunand ca sunt copii tai?
3. Ti s-a intamplat sa cazi vreodata cand politia deschide portiera ?
4. Ti s-a intamplat vreodata sa nu-ti mai amintesti ce-ai mancat cu o seara in urma dar sa existe o solutie imediata ?

Tare. E testul "Ratarea vietii"

Da,da,da. De unde stii domle? :))))))

VIATA ESTE O LUPTA CU SUFERINTA DOMINA SUFERINTA IN MARE PARTE NOI O SUPORTAM DUPA PROPRILE PUTERI. BACUS SI APOLO NE DA UN SPRIJIN FIECARE IN FELUL LUI,NE RUPE DE REAL CU ARTA APOLO,SI CU VINU DIONISOS CUM ALEGEM ?

Nord americanii spun clar si pe scurt ca alcoolismul are patru stadii; in stadiul 3 apar problemele cu legea (furt, neplata la banci); noi punem cele patru intrebari din medicina primara.
De ce este atat de greu si dureaza atat de mult, sa spunem ca alcoolismul este o boala grava? Din cauza etichetelor de "alcoolism" si "psihoza" ? Riscul este ca lucrurile sa fie luate in considerare ca in primul comentariu afisat mai sus .
Este grav cand o persoana cu alcoolism cronic omoara o alta persoana?

Alte articoleVezi toate articolele

dr. Vlad Stroescu And I would find my self and not an image. That is our modern hope [...] Asa spera W.B.Yeats in 1918 (Per Amica Silentiae Lunae). Aproape un secol mai tarziu, obiectul acestor...
Dependenta de sex a devenit un subiect foarte dezbatut, dar cu toate acestea un nou studiu pune la indoiala existenta unei afectiuni in acest caz. Studiul, condus de cercetatorii de la...