Publicat la: 
14/07/2014



Patru lucruri mai putin cunoscute despre pepenele rosu

Pepenele rosu, unul dintre fructele preferate ale verii pentru proprietatile sale racoritoare si savoarea unica, are, in afara de aceasta, numeroase beneficii pentru sanatate si proprietati mai putin cunoscute. Cu numai 46 de calorii la 250 de grame, pepenele rosu asigura 20% din doza zilnica recomandata de vitamina C si 17% din doza de vitamina A, informeaza Huffington Post. In plus, acest fruct contine si fibre care favorizeaza sanatatea digestiva, precum si potasiu, mineral care regleaza tensiunea arteriala, relateaza Mediafax.

Pepenele rosu contine mai mult licopen decat rosiile

250 de grame de pepene rosu contin de 1,5 ori mai mult licopen decat o rosie proaspata - adica 6 miligrame, fata de 4 miligrame. Licopenul este un antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi ce afecteaza integritatea celulelor si sistemul imunitar. Pentru a beneficia cat mai mult de beneficiile licopenului din acest fruct delicios, depozitati-l la temperatura camerei inainte de consum.

Sucul de pepene rosu combate febra musculara

Sucul de pepene rosu are efecte racoritoare cand este consumat atat dupa o sedinta epuizanta de exercitii sportive, cat si inainte. Sportivii care au baut 450 de grame de suc inainte de un program de activitate fizica intensa au avut mai putine crampe musculare si un ritm cardiac mai scazut pe parcursul zilei. Expertii au explicat acest lucru prin faptul ca pepenele rosu contine o substanta denumita citrulina, care imbunatateste functionarea arterelor si scade tensiunea arteriala. Citrulina este prezenta in cantitati mai ridicate in coaja, un motiv in plus pentru a pune pepenii rosii la murat.

Pepenele rosu este atat fruct, cat si leguma

Prin gustul sau dulce, pepenele rosu este, fara indoiala, un fruct, dar acesta face parte din familia mai larga cunoscuta sub denumirea de Cucurbitaceae, care include dovleacul, dovlecelul si castravetii.

Pepenele rosu este 91,5% apa

Pentru proprietatile sale hidratante, pepenele rosu este cel mai bun aliat pe timp de vara. Avand in vedere ca deshidratarea, chiar si in forme usoare, cauzeaza dureri de cap, probleme de concentrare, oboseala si nervozitate, pepenele rosu trebuie inclus in dieta zilnica in aceasta perioada.

A.C.

Taguri Medlife: 

Comentarii

etete na!
91,5 %?
Caragiale, prin vocea lui Florin Piersic, spunea de 98% apa ;)

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

dr. Vlad Stroescu La cursurile de psihologie medicală pe care le-am urmat când eram student, ni se spunea că orice om bolnav suferă o regresie, adică o revenire a psihicului şi...
Cezariana este una dintre operațiile cele mai frecvente facute în întreaga lume. În ultimii ani, tehnica utilizată pentru cezariene a fost simplificată, rezultând într-o morbiditate...