Publicat la: 
12/10/2012

Plan de actiune pentru solutionarea problemei Hepatitei C in Romania: program national de diagnosticare, genotipare, tratare si facilitarea accesului pacientilor la terapia de ultima generatie

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, sub egida Comisiei de Sanatate din cadrul Camerei Deputatilor, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a organizat miercuri, 10 octombrie, o dezbatere referitoare la Hepatita C, la care au participat numerosi specialisti si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti. Cei prezenti au decis sa initieze un plan de actiune pentru solutionarea problemei Hepatitei C in Romania, potrivit unui comunicat de presa remis MedLive.ro.

Planul de actiune vizeaza inceperea unui program national de diagnosticare, genotipare si tratare, precum si facilitarea accesului pacientilor la terapia de ultima generatie, vitala pentru majoritatea bolnavilor cu hepatita C din Romania, in special acei bolnavi care nu au raspuns la tratamentul standard si care nu au nicio alternativa de tratament in acest moment.

La hepatita C, avem sanse foarte mari de vindecare, de peste 80%, aici incluzand si faptul ca pacientii nu mai transmit virusul mai departe. In 2001, eu am facut un plan pentru HIV si m-am tinut de el indiferent ce culoare politica a trecut prin Minister. Am spus ca singura culoare a sanatatii este culoarea alba si am mers mai departe si am implementat planul de tratament. Asta trebuie sa facem si pentru hepatita C, fara nicio intarziere, pentru ca putem salva multe vieti, a declarat in cadrul dezbaterii Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Presedinte al Comisiei de Boli Infectioase din Ministerul Sanatatii.

Romania se afla pe locul cinci in Europa din punct de vedere al numarului estimat de persoane cu Hepatita C. Conform ultimelor studii, numarul persoanelor cu infectie virala C (VHC) este de aproximativ 650.000. Aceasta cifra oficiala include si numarul celor care nu au fost diagnosticati si traiesc cu virusul, punandu-si in pericol atat propria viata, cat si pe cea a celor din jur.

Hepatita C este o problema grava si subestimata in Romania, a adaugat Achim Kautz, Vicepresedinte ELPA (European Liver Pacients Association), prezent la eveniment. Cu toate acestea, este o oportunitate foarte buna pentru Guvernul Romaniei sa actioneze acum si sa imbunatateasca diagnosticarea, informarea si accesul la tratament. Toate aceste masuri nu doar ca vor salva vieti, dar vor reduce si costurile pentru tratamentul intr-o faza avansata a bolii si vor avea un impact economic pozitiv daca o parte semnificativa a populatiei va fi sanatoasa in loc sa se imbolnaveasca, a completat acesta.

Cu cea mai mare rata a mortalitatii din Europa cauzata de ciroza hepatica (peste 40 de decese la 100.000 locuitori), Romania nu dispune in momentul de fata de un program de screening la nivel national care sa ajute la diagnosticarea persoanelor infectate cu VHC si la inceperea tratamentului intr-un timp cat mai scurt. Un astfel de program de depistare precoce va duce la rezultate terapeutice cat mai bune si, in timp, la reducerea costurilor suportate de stat pentru fiecare pacient in parte.

O a doua problema cu care Romania se confrunta este procentul mic de pacienti diagnosticati cu VHC care ajung sa fie tratati cu terapia standard: din peste 650.000 de persoane infectate, in Romania sunt tratate aproximativ 42.000 de persoane - adica mai putin de 10%. Jumatate din persoanele care se incadreaza in acest procent si sunt tratate cu terapia standard fie nu raspund la tratament, fie raspund, insa, dupa o vreme, boala recidiveaza. In prezent, pentru aceste persoane nu exista nicio optiune terapeutica in Romania.

La nivel mondial sunt aprobate si puse la dispozitia pacientilor si a medicilor noi terapii in tratamentul Hepatitei C. Aceste noi terapii aduc avantaje uriase pacientilor, iar pentru unii dintre ei reprezinta ultima lor sansa de vindecare, respectiv cresc de aproximativ 2 ori sansele de vindecare la pacientii care nu au fost tratati cu niciun fel de terapie si de 3 ori la pacientii care au fost tratati anterior, dar nu au raspuns la terapia standard.

Comunitatea academica, gastroenterologii si specialistii in boli infectioase cu preocupari in domeniul hepatitei virale, sunt solidari in mesajul ca tripla terapie este optiunea optima pentru pacientii nostri, a declarat Lucian Negreanu, medic primar gastroenterolog, presedinte al Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din cadrul CNAS.

Studiile arata ca, pana in anul 2030, numarul de cazuri de ciroza hepatica si cancer hepatic din Romania se va dubla. De aceea, este necesar ca si in Romania sa se caute solutii pentru pacientii care, netratati, pot ajunge la ciroza hepatica si transplant de ficat, proceduri extrem de riscante si costisitoare atat pentru ei, cat si pentru statul roman.

Hepatita C este cunoscuta ca ucigasul tacut din cauza lipsei simptomelor pana in etapele avansate ale bolii. Ca atare, aceasta boala reprezinta o problema serioasa de sanatate publica in tari unde prevalenta este ridicata, precum Romania si Scotia, a afirmat in cadrul dezbaterii Stephen Barclay, Medic Gastroenterolog si Hepatolog la National Health Service din Glasgow, Scotia.

Date fiind cifrele din ce in ce mai alarmante cu privire la bolnavii de hepatita C din Romania si accesul din ce in ce mai dificil la tratament, Asociatia Europeana pentru Pacientii cu Afectiuni Hepatice (The European Liver Patients Association ELPA) solicita Guvernului Romaniei sa creeze o comisie de experti care sa dezvolte strategii pentru rezolvarea celor mai presante probleme care au legatura cu aceasta boala.

La nivel mondial, Virusul Hepatitei C (VHC) reprezinta cauza a peste 75% din totalul bolilor de ficat, iar in fiecare an sunt descoperite alte 3 - 4 milioane de cazuri de Hepatita C in intreaga lume.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Pediatrie

Articole similare

Psoriazis pustular / Foto: captura YouTube Psoriazisul denumeste o afectiune care apare atunci cand celulele pielii cresc prea repede. Semnale defecte din sistemul imunitar cauzeaza formarea de noi celule ale pielii in doar cateva zile, in loc de saptamani, cum ar fi normal. Organismul nu are capacitatea de a integra excesul de celule, astfel...
Indiferent de motivatie, cumparaturile uneori ne ridica moralul, ne fac sa ne simtim mai bine cu noi insine fiind o forma de terapie. Este bine sa te recompensezi, ocazional, cu o achizitie. Un exemplu clasic este cumpararea de saruri de baie si uleiuri parfumate sau produse cosmetice, in cazul femeilor. Barbatii isi pot achizitiona un costum...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Conform unui studiu efectuat recent de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Rutgers si publicat in Journal of Neuroscience, un nou medicament utilizat in tratarea cancerului, ce poarta denumirea tehnica de RGFP966, poate fi de...
Ce se intampla cand nu dormim suficient/ Foto: captura video Productia The Brain Games prezinta, in videoclipul de mai jos, cat de greu ne este sa indeplinim pana si cele mai simple sarcini dupa 36 de ore nedormite, conform canalului youtube National Geographic.Am facut un experiment de 36 de ore de privare a somnului pentru a afla ce se...
Proiectul noii legi a sanatatii, in varianta publicata pe site-ul Ministerului, propune introducerea asigurarilor private de sanatate in Romania. HotNews.ro va prezinta o comparatie intre sistemele de asigurari de sanatate din mai multe tari europene. Spre deosebire de Romania, in cele mai multe tari europene asigurarile medicale private sunt deja...