Publicat la: 
11/06/2013

Compozitia laptelui matern variaza de la mama la mama si factorii genetici pot afecta nivelurile de componente de protectie din laptele matern, care ar putea influenta dezvoltarea nou-nascutului. Intr-un articol publicat in Breastfeeding Medicine s-a analizat potentialul efectuarii studiilor genetice pe probe de lapte matern.

Kelley Baumgartel si Yvette Conley de la Universitatea din Pittsburgh au revizuit literatura de specialitate pentru a determina daca laptele matern este o sursa adecvata pentru a efectua studii epigenetice.

În articolul "Utilitatea laptelui matern pentru studii genetice sau genomice: o analiza sistematica" autorii descriu valoarea potentiala a informatiilor genetice obtinute din laptele matern, care pot fi colectate usor si non-invaziv. Aceasta ar putea duce la o mai buna întelegere a variabilitatii laptelui matern si la strategii pentru optimizarea dietei neonatale prin suplimentarea dietei mamei sau modificari in stilul de viata al mamei, care ar putea afecta compozitia laptelui matern.

"Mamele produc lapte care raspunde nevoilor copilului uimitor de bine. Dar pentru cei câtiva copii cu nevoi exceptionale, cum ar fi nou-nascutii prematur sau pentru mamele cu mutatii mai putin frecvente al caror lapte nu are setul complet de componente benefice, analiza genetica si genomica va identifica nepotrivirile si va furniza informatii pentru a produce un fortifiant sau supliment complementar personalizat'', spune  dr. David S. Newburg.

Categorie Medlife: 
Taguri Medlife: 

Comentarii

Principalul constituent al laptelui matern este apa, care se regaseste in proportie de 87,5% si care potoleste setea sugarului, nemaifiind necesar a i se administra apa intre supturi. In plus, factorii de crestere care se regasesc in laptele matern, au rol esential in evolutia si maturizarea functiilor gastro-intestinale si ale tractului respirator. Pe de alta parte, laptele matern protejeaza organismul prin intermediul factorilor antibacterieni, antivirali si antiparazitari, demonstrandu-se stiintific faptul ca sugarii, care au fost alaptati la san timp de 4 luni, au fost afectati mult mai rar de boli gastrointestinale, respiratorii, infectii urinare, septicemii etc. O alta functie importata a laptelui de mama, este aceea ca el provoca rareori alergii, iar daca sugarul este alaptat cel putin o perioada de 6 luni, acesta nu va fi expus ulterior alergenilor din alte produse lacatate. Spre deosebire de laptele de vaca, laptele uman este mult superior, deoarece el este mai dulce, este mai bogat in colesterol, in timp ce continutul de proteine si saruri este de 3,5 ori mai mic fata de laptele de natura animala. Mai mult, aminoacizii liberi sunt prezenti intr-o proportie de 3-4 ori mai mare fata de laptele de vaca, ei avand un rol esential in asimilarea lipidelor si dezvoltarea creierului bebelusului. Taurina se regaseste intr-o cantitatea de 10 mai mare in laptele matern fata de cel de origine animala si joaca un rol important in functionarea celulelor nervoase, intervenind, totodata in functiile cardiace si musculare. Din aceste motive, caracteristicile laptelui de mama nu pot fi redate de nici un alt produs lactat destinat copiilor, indiferent cat de extraordinare ar fi progresele industriale. Alternativele alimentare incearca sa reproduca proprietatile laptelui uman, insa, nu va putea sa reprezinte niciodata o copie fidela a acestuia, deoarece substantele de aparare (anticorpi) si celulele vii, se regasesc doar in compozitia laptelui matern.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Numarul de bacterii prezente in intestinul depaseste numarul celulelor organismului uman si, dupa cum se stie, echilibrul bacterian este deosebit de important pentru buna functionare a organismului...
Cercetatorii au urmarit copii de la nastere pâna la vârsta de 3 ani, folosind tehnologia eye-tracking, pentru a masura modul în care acestia se uita si raspund la semnalele sociale. Copiii care...