Publicat la: 
9/08/2010

Poti avea o sarcina reusita chiar si la scurt timp dupa un avort spontan

Bucuria sarcinii / Foto: Sxc.hu

Femeile care au pierdut o sarcina nu trebuie sa astepte o anumita perioada de timp inainte sa ramana din nou insarcinate, sustin specialistii citati de BBC News. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen, la care au participat peste 30.000 de femei, arata ca cele mai mari sanse ca sarcina urmatoare sa fie una reusita sunt in primele sase luni de la avortul spontan.

Cercetatorii au analizat datele culese in perioada 1981 2000, referitoare la femeile care au pierdut prima sarcina. Rezultatele arata ca femeile care au ramas insarcinate in urmatoarele sase luni de la neplacutul eveniment au fost mai putin predispuse la avort spontan sau sarcina extrauterina.

De asemenea, un procent mai mic dintre aceste femei au avut nevoie de nastere prin cezariana, au nascut prematur sau au avut copii cu greutate mica la nastere, comparativ cu femeile care au ramas insarcinate la sase luni un an de la pierderea sarcinii.

In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda femeilor care au pierdut o sarcina sa astepte cel putin sase luni inainte de a ramane din nou insarcinate, dar coordonatorul studiului, dr. Sohinee Bhattacharya, sustine ca pentru femeile cu varsta mai avansata, care sunt mai predispuse la avort, o asemenea intarziere nu face altceva decat sa scada sansele unei sarcini reusite.

"Femeile care isi doresc sa ramana insarcinate, la scurt timp dupa un avort spontan, nu ar trebui descurajate", sustine dr. Bhattacharya. "Femeilor trecute de varsta de 35 de ani le recomand sa incerce sa ramana insarcinate in primele sase luni, deoarece varsta este un factor de risc mult mai important decat intervalul de timp dintre sarcini".

Singurul motiv pentru care ar trebui avuta in vedere intarzierea sarcinii sunt infectiile, a adaugat ea.

Autor: R.M.

Comentarii

Buna ziua,numele meu e andreea am 24 de ani si pe 4 ianuarie 2012 am suferit un avort spontan sarcina avea 12 saptamani.As vrea sa raman din nou insarcinata dupa cinci luni de la chiureta,sper sa nu am probleme cu viitoarea sarcina.Va multumesc!

Alte articoleVezi toate articolele

In sarcina sangele este mai diluat, si apare anemia, adica scaderea numarului de hematii circulante din sange, spune Ana Maria Micu, medic specialist obstetrica si ginecologie, Hyperclinica MedLife...
Mama si copilul / Foto: Reuters Sosirea pe lume a unui copil este un miracol. Viitoarele mame sunt puse insa de multe ori in situatia de a face alegeri complicate, care vor influenta ulterior viata...