Publicat la: 
23/01/2018

prajit in ulei de masline

S-a sugerat recent ca folosirea uleiurilor vegetale pentru a praji alimente poate fi daunatoare pentru sanatate, din cauza producerii de substante chimice toxice (aldehide) in timpul procesului de incalzire.

Aldehidele sunt structuri organice simple - compusi care contin o dubla legatura carbon-oxigen - si sunt abundente in natura. Sunt formate in organismul uman in cantitati mici ca produse secundare ale metabolismului normal al fructozei si alcoolului. Se considera ca consumul de aldehide contribuie la aparitia unor boli precum diabetul si a bolilor de inima, scrie theconversation.com. Dar ce se intampla in cazul uleiului de masline?

Uleiul de masline este asociat cu o dieta sanatoasa

Consumul de ulei de masline este frecvent asociat cu o stare de sanatate buna si constituie o componenta centrala a dietei mediteraneene. Dieta mediteraneana este ea insasi cunoscuta ca fiind o dieta care reduce riscul anumitor boli.

Uleiul de masline, produs prin presarea maslinelor, este utilizat in mod obisnuit in intreaga lume in prepararea alimentelor, pentru prajire si in salata. Prin urmare, este clasificat ca ulei vegetal, deoarece este produs din materie vegetala, spre deosebire de grasimile animale cum ar fi grasimea de gasca.

Ulei de masline vs ulei de floarea-soarelui

Dintre uleiurile vegetale care au fost testate pentru continutul de aldehida indus de incalzire, uleiul de masline a avut de fapt rezultatele cele mai bune. Cercetatorii au analizat uleiurile de masline, floarea soarelui si seminte de in pentru a vedea continutul lor de aldehida, dupa ce au fost incalzite la 190 ° C. Au descoperit ca incalzirea uleiului de floarea-soarelui polinesaturat si a celui provenit din seminte de in producea cantitati mai mari de aldehide, mai rapid, in timp ce incalzirea uleiului de masline mononesaturat a creat mai putine aldehide si mult mai tarziu in procesul de incalzire.

Experimentele efectuate pentru BBC in emisiunea Trust Me I’m a Doctor au confirmat acest lucru, sugerand ca incalzirea uleiului de masline, a untului si a grasimii de gasca a produs niveluri mai scazute de aldehide. Aceste experimente sugereaza ca, daca vei manca ceva prajit, alegerea uleiului de masline este una dintre cele mai bune optiuni.

Se stie foarte putin despre ceea ce constituie o doza mica sau mare de aldehide in produsele alimentare la oameni. Exista cateva date din studiile pe animale, insa concluziile pe care le putem trage sunt limitate. In cazul in care uleiul de masline este folosit pentru prepararea alimentelor pe perioade scurte de timp, este putin probabil ca organismul sa fie expus la concentratii mai mari de aldehide decat ar fi in mod obisnuit ca rezultat al proceselor metabolice normale ale corpului.

Desi exista moduri mai sanatoase de a gati alimente, este putin probabil ca prajirea alimentelor in ulei de masline sa faiba efecte grave asupra sanatatii.

Insa, uleiul de masline nu este diferit de alte uleiuri. Daca il arzi, va avea gust rau si va contine substante chimice nocive

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Colagenul este o proteina structurala ce se regaseste din abundenta in organismul nostru, la nivelul pielii, parului si in alte tesuturi conjuctive. Organismul nostru produce in mod natural colagen...
Un studiu recent arata ca o dieta cu un continut ridicat de grasimi si zahar cauzeaza prejudicii semnificative capacitatilor cognitive, conform spring.org.uk. Cercetarea a fost efectuata pe...