Publicat la: 
23/01/2013

Cercetatorii japonezi au anuntat ca au reusit sa dezvolte tesut renal pornind de la celule susa pluripontente induse (iPS), o premiera mondiala, potrivit unui raport publicat miercuri in revista Nature Communications, relateaza AFP. Rinichii au o structura complexa, dificil de reconstituit odata ce s-au deteriorat. Descoperirea echipei de cercetatori japonezi reprezinta o prima etapa pentru realizarea transplanturilor de tesut renal obtinut din celule susa pluripotente induse si sunt de natura sa dea speranta pacientilor care sufera de probleme renale si care sunt pe lista de asteptare pentru un transplant.

Munca echipei conduse de Kenjy Osafune, profesor asociat la Centrul Universitatii din Kyoto pentru cercetare si aplicatiile celulelor iPS, a permis generarea de tesut al mezodermului intermedia, din care sunt in mare parte alcatuiti rinichii, cu o rata de reusita de peste 90% dupa 11 zile de la cultivarea celulelor.

"Este o etapa importanta", a declarat profesorul Osafune, care insa a subliniat ca mai sunt multe obstacole de depasit inainte de a se ajunge la tratament medical. "Inca nu se stie daca simpla grefare de celule regenerate permite intr-adevar tratarea bolilor renale", a mai spus el.

Celulele susa pluripotente induse sunt create din celule adulte aduse in stadiu cvasi-embrionar, care apoi se pot transforma in orice tip de celula din mediul in care sunt plasate.

Domeniul celulelor susa este unul extrem de important. Anul trecut, cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru cercetarile lor din domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

Utilizarea celulelor susa pluripotente induse nu ridica o problema de etica, asa cum se intampla cu celulele susa prelevate de la embrioni umani.

Sursa: France Presse, Mediafax

Taguri Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Atat proaspat, cat si sub forma de pudra, ghimbirul are o serie de beneficii pentru sanatatea intregului organism. Consumand aproximativ doua grame de ghimbir pe zi - fie 1 lingurita de ghimbir...
Conform unui studiu facut recent persoanele in varsta care sunt fumatoare si sufera de migrene au un risc crescut pentru a face accident vascular cerebral, informeaza WebMd. Participantii la studiu...