Publicat la: 
30/06/2010

Prima pilula contraceptiva pentru barbati ar putea fi disponibila in trei ani

Pilula contraceptiva masculina nu are efecte adverse / Foto: DreamsTime

Oamenii de stiinta au reusit sa creeze pilula contraceptiva masculina care, administrata pe cale orala, poate dezactiva lichidul seminal inainte ca acesta sa ajunga sa fecundeze ovulul. Vestea si mai buna este ca e suficienta administrarea unei singure tablete, o data la trei luni. Cel mai probabil, pilula va fi disponibila pe piata peste trei ani, arata The Telegraph.

Spre deosebire de celelalte pilule contraceptive destinate barbatilor testate pana acum, care se bazau pe o combinatie de hormoni masculini (testosteron) si feminini (progesteron), aceasta actioneaza asupra unei proteine vitale din sperma, necesara femeii in procesul de conceptie. In plus, noua tableta nu are efecte secundare, asa cum se intampla in cazul pilulelor destinate femeilor, sustin cercetatorii.

"Barbatii nu coopereaza bine atunci cand se confrunta cu efectele secundare si asta ar putea sa ii determine sa nu ia tableta. Noi nu am intampinat astfel de probleme cu produsul nostru", a declarat profesorul Haim Breitbart, unul din oamenii de stiinta care a participat la experimente.

Deocamdata, produsul a fost testat doar pe soareci, iar rezultatele sunt cat se poate de promitatoare. Acestia au devenit sterili pentru perioade cuprinse intre o luna si trei luni, in functie de cantitatea de substanta administrata. In aceasta perioada nu s-a constatat nici o modificare in comportamentul alimentar sau sexual obisnuit al soarecilor. Tableta a fost eficienta in 100% din cazuri. Testele pe subiecti umani urmeaza sa inceapa anul viitor.

Alte metode contraceptive destinate barbatilor

In prezent, metoda de contraceptie cel mai des utilizata de barbati este clasicul prezervativ, care in plus protejeaza si de bolile cu transmitere sexuala. O alta varianta pe care barbatii o au la dispozitie este vasectomia, o interventie chirurgicala simpla de sterilizare. In urma operatiei, barbatii sunt in continuare capabili sa intretina relatii sexuale, pot avea erectie si pot ejacula, insa sperma nu va mai contine spermatozoizi.

O alternativa la vasectomie ar putea fi dispozitivul numit "Intra Vas Device", care insa ar putea fi disponibil pe piata peste aproximativ doi ani. Acesta blocheaza secretarea spermatozoizilor, putind fi inlaturat daca barbatul se razgandeste, sansele ca fluxul spermei sa revina la normal fiind mult mai mari decat in cazul vasectomiei.

Tot in etapa de cercetare se afla si metoda de contraceptie cu ultrasunete. Cercetatorii americani incearca sa afle daca ultrasunetele pot fi utilizate in scop contraceptiv. Ei cred ca o explozie cu ultrasunete directionate catre testicule poate opri producerea spermei, in conditii de siguranta, pentru o perioada de sase luni.

Autor: R.M.

Alte articoleVezi toate articolele

O problema cu care ne confruntam frecvent in activitatea medicala este teama pacientilor de posibilele efecte adverse ale medicamentelor. Cred ca fiecare medic a trecut macar o data prin situatia de...
Pseudo-obstructie pulmonara, miscari involuntare ale corpului, paralizie respiratorie - acestea sunt unele dintre cele 1.600 de efecte secundare cunoscute produse de medicamente. Efectele adverse...