Publicat la: 
4/12/2018

raceala la copii

O noua cercetare privind tipurile de bacterii care traiesc in nasul bebelusilor ar putea oferi indicii privind motivul pentru care unii se recupereaza mai repede, pe cand altii sufera mai mult timp, potrivit eurekalert.org.

Studiul, publicat in ”ERJ Open Research”, sugereaza ca bebelusii care au o varietate larga de bacterii ce traiesc in nas se recupereaza mai repede dupa prima raceala, comparativ cu cei ale caror bacterii provin predominant din familiile ”Moraxellaceae” si ”Streptococcaceae”.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca nu au descoperit o solutie imediata pentru a-i ajuta pe bebelusi sa se recupereze mai repede. Cu toate acestea, rezultatele ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga importanta bacteriilor care traiesc in tractul respirator, precum si modul in care acestea influenteaza infectiile si conditiile pe termen lung, cum ar fi astmul.

”Este cunoscut faptul ca diferite tipuri de bacterii traiesc in intestinul nostru. Tractul respirator este, de asemenea, casa multor bacterii si incepem sa intelegem ca acestea pot influenta sanatatea noastra respiratorie. Stim ca bebelusii sufera adesea de tuse, dureri de gat si infectii ale urechii, iar, uneori, simptomele pot dura si cateva saptamani. Acestea sunt cel mai frecven cauzate de un virus comun, dar am vrut sa vedem daca microbiota (totalitatea bacteriilor din nas) ar putea avea un rol in durata simptomelor. Acest lucru este important deoarece infectiile respiratorii din primii ani de viata pot declansa astmul”, spune Dr. Roland P Neumann, de la Spitalul Universitar de Copii din Basel, Elvetia.

Cercetarea a facut parte dintr-un studiu mai amplu, care a urmarit un grup de copii inca de la nastere pentru a investiga interactiunile complexe dintre factorii genetici si cei de mediu, dar si influenta lor asupra sanatatii pulmonare.

Cum a decurs studiul?

Parintii au fost rugati sa contacteze cercetatorii imediat ce copiii lor au dezvoltat simptome ale primei infectii respiratorii. Simptomele au inclus mai mult de doua zile consecutive de tuse, scurgeri nazale, semne de o infectie a urechii si durere in gat.

Specialistii au luat mostre din nasul copiilor in acel moment si trei saptamani mai tarziu, testand prezenta virusurilor respiratorii si a bacteriilor. Mostrele au provenit de la 183 de copii, pe care i-au grupat in functie de microbiota nazala.

In medie, simptomele copiilor au durat aproximativ doua saptamani. Bebelusii care nu aveau simptome in momentul prelevarii mostrei dupa trei saptamani aveau mai multe sanse de a avea un amestec mai larg de bacterii in nas si o microbiota care nu era dominata de bacterii din familiile ”Moraxellaceae” si ”Streptococcaceae”.

In randul copiilor ale caror simptome au durat trei saptamani sau mai mult, cercetatorii au descoperit mai putina varietate in tipurile de bacterii care traiesc in nasurile sugarilor. De asemenea, microbiota a fost dominata de bacterii din familiile ”Moraxellaceae” si ”Streptococcaceae”. Aceste familii includ tipuri specifice, care sunt cunoscute ca fiind legate de boli respiratorii. Nu a existat o legatura clara intre tipul de virus respirator si persistenta simptomelor.

Cercetatorii au luat in considerare si alti factori despre care se stie ca au un impact asupra sanatatii respiratorii, cum ar fi varsta, sezonul anului, existanta fratilor, mersul la gradinita si expunerea la fumul de tigara.

”Stim ca antibioticele si factorii de mediu, cum ar fi sezonul si gradinita, pot modifica numarul si tipurile de bacterii din nasul bebelusului. Nu stim inca ce combinatie de bacterii ar fi ”ideala”, dar aceasta ar trebui sa fie cunoscuta inainte de a intelege cum o putem manipula. Exista o asociere intre simptomele respiratorii ale copiilor din primul an de viata si dezvoltarea astmului dupa varsta scolara. Inca nu intelegem complet aceasta legatura, dar bacteriile care traiesc in caile respiratorii superioare ar putea juca un rol. Trebuie sa facem mai multe cercetari pentru a intelege relatia dintre aceste bacterii, infectiile respiratorii si sanatatea pulmonara pe termen lung”, concluzioneaza Tobias Welte, de la Universitatea Hannover, Germania.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie pediatrica, Pediatrie

Istrate (Rasnoveanu) Victoria,Medic Specialist
Medic Specialist
Tane Georgiana,Medic Specialist
Medic Primar
Negulescu Cristina,Medic Specialist
Medic Specialist
Pavel Adrian,Doctor
Doctor
  •  
  • 1 of 39

Articole similare

Dr. Miruna Georgescu / Foto: MedLive.ro Bolile copiilor sunt printre primele nelinisti pe care adultii le experimenteaza in calitate de parinti. Diagnosticate la timp, aceste afectiuni pot fi tratate usor, iar sansele de a degenera in boli mai grave, uneori chiar fatale, sunt mult mai mici. Educatia sanitara a parintilor este extrem de...
Specialistii au facut un sondaj national la nivelul Statelor Unite prin care au descoperit ca multi parinti apeleaza la leacuri babesti cand vine vorba de tratarea racelii. In plus, folosesc vitamine sau suplimente, crezand ca previn raceala, dar aceste tehnici nu sunt dovedite stiintific, potrivit eurekalert.org. Printre aceste credinte...
Mai multe vitamine pentru sezonul rece / Foto: Reuters Toamna, imunitatea noastra este mai scazuta, iar organismul rezista mai greu in fata virusilor de gripa si raceala. MedLive.ro a descoperit ca fiecare dintre noi are o formula proprie de aparare. Incerc sa mananc cat mai multa carne, pe perioada de vara am incercat sa mananc cat mai multe...
O noua cercetare privind tipurile de bacterii care traiesc in nasul bebelusilor ar putea oferi indicii privind motivul pentru care unii se recupereaza mai repede, pe cand altii sufera mai mult timp, potrivit eurekalert.org. Studiul, publicat in ”ERJ Open Research”, sugereaza ca bebelusii care au o varietate larga de bacterii ce traiesc in nas se...
O noua cercetare privind tipurile de bacterii care traiesc in nasul bebelusilor ar putea oferi indicii privind motivul pentru care unii se recupereaza mai repede, pe cand altii sufera mai mult timp, potrivit eurekalert.org. Studiul, publicat in ”ERJ Open Research”, sugereaza ca bebelusii care au o varietate larga de bacterii ce traiesc in nas se...