Publicat la: 
4/12/2018

raceala la copii

O noua cercetare privind tipurile de bacterii care traiesc in nasul bebelusilor ar putea oferi indicii privind motivul pentru care unii se recupereaza mai repede, pe cand altii sufera mai mult timp, potrivit eurekalert.org.

Studiul, publicat in ”ERJ Open Research”, sugereaza ca bebelusii care au o varietate larga de bacterii ce traiesc in nas se recupereaza mai repede dupa prima raceala, comparativ cu cei ale caror bacterii provin predominant din familiile de virusi ”Moraxellaceae” si ”Streptococcaceae”.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca nu au descoperit o solutie imediata pentru a-i ajuta pe bebelusi sa se recupereze mai repede. Cu toate acestea, rezultatele ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga importanta bacteriilor care traiesc in tractul respirator, precum si modul in care acestea influenteaza infectiile si conditiile pe termen lung, cum ar fi astmul.

”Este cunoscut faptul ca diferite tipuri de bacterii traiesc in intestinul nostru. Tractul respirator este, de asemenea, casa multor bacterii si incepem sa intelegem ca acestea pot influenta sanatatea noastra respiratorie. Stim ca bebelusii sufera adesea de tuse, dureri de gat si infectii ale urechii, iar, uneori, simptomele pot dura si cateva saptamani. Acestea sunt cel mai frecven cauzate de un virus comun, dar am vrut sa vedem daca microbiota (totalitatea bacteriilor din nas) ar putea avea un rol in durata simptomelor. Acest lucru este important deoarece infectiile respiratorii din primii ani de viata pot declansa astmul”, spune Dr. Roland P Neumann, de la Spitalul Universitar de Copii din Basel, Elvetia.

Cercetarea a facut parte dintr-un studiu mai amplu, care a urmarit un grup de copii inca de la nastere pentru a investiga interactiunile complexe dintre factorii genetici si cei de mediu, dar si influenta lor asupra sanatatii pulmonare.

Cum a decurs studiul?

Parintii au fost rugati sa contacteze cercetatorii imediat ce copiii lor au dezvoltat simptome ale primei infectii respiratorii. Simptomele au inclus mai mult de doua zile consecutive de tuse, scurgeri nazale, semne de o infectie a urechii si durere in gat.

Specialistii au luat mostre din nasul copiilor in acel moment si trei saptamani mai tarziu, testand prezenta virusurilor respiratorii si a bacteriilor. Mostrele au provenit de la 183 de copii, pe care i-au grupat in functie de microbiota nazala.

In medie, simptomele copiilor au durat aproximativ doua saptamani. Bebelusii care nu aveau simptome in momentul prelevarii mostrei dupa trei saptamani aveau mai multe sanse de a avea un amestec mai larg de bacterii in nas si o microbiota care nu era dominata de bacterii din familiile ”Moraxellaceae” si ”Streptococcaceae”.

In randul copiilor ale caror simptome au durat trei saptamani sau mai mult, cercetatorii au descoperit mai putina varietate in tipurile de bacterii care traiesc in nasurile sugarilor. De asemenea, microbiota a fost dominata de bacterii din familiile ”Moraxellaceae” si ”Streptococcaceae”. Aceste familii includ tipuri specifice, care sunt cunoscute ca fiind legate de boli respiratorii. Nu a existat o legatura clara intre tipul de virus respirator si persistenta simptomelor.

Cercetatorii au luat in considerare si alti factori despre care se stie ca au un impact asupra sanatatii respiratorii, cum ar fi varsta, sezonul anului, existanta fratilor, mersul la gradinita si expunerea la fumul de tigara.

”Stim ca antibioticele si factorii de mediu, cum ar fi sezonul si gradinita, pot modifica numarul si tipurile de bacterii din nasul bebelusului. Nu stim inca ce combinatie de bacterii ar fi ”ideala”, dar aceasta ar trebui sa fie cunoscuta inainte de a intelege cum o putem manipula. Exista o asociere intre simptomele respiratorii ale copiilor din primul an de viata si dezvoltarea astmului dupa varsta scolara. Inca nu intelegem complet aceasta legatura, dar bacteriile care traiesc in caile respiratorii superioare ar putea juca un rol. Trebuie sa facem mai multe cercetari pentru a intelege relatia dintre aceste bacterii, infectiile respiratorii si sanatatea pulmonara pe termen lung”, concluzioneaza Tobias Welte, de la Universitatea Hannover, Germania.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie pediatrica, Pediatrie

Medic Specialist...
Bar Gabriela,Medic Specialist
Medic Specialist
Arion Constantin-Virgiliu,Medic Primar, Profesor Doctor, Doctor in Stiinte M
Medic Primar,...
Ciaus Rodica,Medic Primar Pediatru
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 41

Articole similare

O noua cercetare privind tipurile de bacterii care traiesc in nasul bebelusilor ar putea oferi indicii privind motivul pentru care unii se recupereaza mai repede, pe cand altii sufera mai mult timp, potrivit eurekalert.org. Studiul, publicat in ”ERJ Open Research”, sugereaza ca bebelusii care au o varietate larga de bacterii ce traiesc in nas se...
Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, explica pe scurt care sunt simptomele si tratamentul unei infectii respiratorii usoare si ce sa facem in cazul unei gripe. 1. Daca simptomele sunt usoare: nas infundat, tuse nu foarte suparatoare, fara dureri toracice, fara febra, putem sa ne gandim in acest caz la o viroza banala. Care este...
O raceala este o infectie virala usoara a nasului, a gatului, a sinusurilor si a cailor respiratorii superioare care produce, stranut, durere in gat, nas infundat si tuse. Dureaza de la 3 la 10 zile. Gripa este cauzata de un alt grup de virusi. Simptomele tind sa fie mai severe si sa dureze mai mult. Apare in special in timpul iernii, motiv...
De sezon / Foto: Reuters Conform raportarilor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in Romania, numarul de infectii respiratorii acute si gripe se incadreaza in prezent in limite normale. Este vorba de cazuri sporadice, care nu s-au acumulat in focare epidemice. Pana la data de 18 ianuarie, au fost...
Dr. Miruna Georgescu / Foto: MedLive.ro Bolile copiilor sunt printre primele nelinisti pe care adultii le experimenteaza in calitate de parinti. Diagnosticate la timp, aceste afectiuni pot fi tratate usor, iar sansele de a degenera in boli mai grave, uneori chiar fatale, sunt mult mai mici. Educatia sanitara a parintilor este extrem de...