Publicat la: 
9/11/2010
Primul pas catre operatie este informarea. Cum iei decizia de a te supune unei interventii chirurgicale

In sala de operatii / Foto: Agerpres

Pentru a lua decizia cea mai potrivita cu privire la o interventie chirurgicala, un pacient trebuie sa fie cat mai temeinic informat asupra bolii de care sufera, a cauzelor aparitiei ei, asupra posibilitatilor terapeutice de care poate beneficia, ca si de avantajele si dezavantajele acestora. Internetul este util, daca pacientul poate identifica sursele pertinente de informatie; cu toate acesta, el nu poate inlocui suportul medicului curant. Pacientul este informat asupra procedeului operator, asupra beneficiilor si riscurilor interventiei chirurgicale si are posibilitatea sa puna intrebari, astfel incat, in urma consultatiei, sa isi stabileasca asteptari realiste referitoare la tratamentul pe care il va realiza. Care este planul terapeutic, afla intr-un material semnat dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala, doctorand, cu competente in laparoscopie.

1. Informarea

Inainte de luarea unei decizii privitoare la programarea unei interventii chirurgicale, pacientul trebuie sa fie cat mai bine informat asupra afectiunii de care sufera (cauzele si mecanismul de aparitie a bolii, posibilitatile terapeutice existente, avantajele si dezavantajele acestora, etc).

Internetul este un bun punct de plecare, mai ales daca se acceseaza site-uri medicale cuprinzand informatii pertinente, specializate, dar formulate pe intelesul publicului larg.

Totusi, informatia electronica nu poate sa o inlocuiasca pe aceea oferita de medicul curant pe parcursul consultatiei.

2. Consultatia

Problema medicala actuala va fi examinata si evaluata. Va fi investigat:

 • istoricul medical,
 • afectiunile asociate,
 • medicatia curenta,

pentru a se stabili daca pacientul este un bun candidat pentru un anumit tip de interventie chirurgicala. Pacientul va fi informat asupra procedeului operator, asupra beneficiilor si riscurilor interventiei chirurgicale, precum si asupra metodelor alternative de tratament; el va avea posibilitatea sa puna intrebari, astfel incat in urma consultatiei sa isi stabileasca asteptari realiste referitoare la tratamentul pe care urmeaza sa il efectueze.

3. Planul terapeutic

Tot in decursul primei consultatii va fi stabilit un plan terapeutic, care va include investigatiile preoperatorii, tratamentul chirurgical propriu-zis, precum si ingrijirile postoperatorii.

 • Investigatii inainte de operatie

Preoperator se recomanda efectuarea unor analize uzuale de sange:

 • hemoleucograma,
 • grup sangvin si Rh,
 • VSH,
 • uree si creatinina serica,
 • transaminaze serice,
 • coagulograma,

utile pentru a evalua statusul biologic al pacientului. De rutina va fi investigata si functia inimii, cu ajutorul unei electrocardiograme. In functie de tipul afectiunii si al interventiei chirurgicale programate, vor fi recomandate investigatii specifice:

 • ecografie,
 • radiografie,
 • CT,
 • RMN, etc.

Uneori sunt necesare consulturi interdisciplinare, care au rolul de a intregi planul terapeutic (de exemplu, consultul unui nutritionist pentru pacientii diabetici. Toti pacientii care necesita anestezie generala vor fi examinati preoperator de medicul anestezist.

 • Spitalizarea

In functie de complexitatea interventiei chirurgicale se poate opta pentru o spitalizare de zi (situatie in care pacientul va fi supus interventiei chirurgicale, fiind ingrijit cateva ore postoperator, pana cand starea generala permite externarea in aceeasi zi) sau pentru o spitalizare de una sau mai multe zile (situatie in care, dupa interventia chirurgicala. pacientul va fi monitorizat initial in sectia de terapie intensiva, fiind ulterior transferat in rezerva de pe sectia de chirurgie).

 • Operatia

In ziua operatiei, pacientul va fi internat. Pregatirea preoperatorie include manevre specifice:

 • abordul unei linii venoase,
 • monitorizarea TA si a pulsului,
 • eventual administrarea unei medicatii anxiolitice, de linistire, care sa inlature stress-ul perioperator.
 • Ingrijiri postoperatorii

Pe toata durata spitalizarii, pacientii beneficiaza de ingrijire medicala 24 ore din 24, asigurata de liniile de garda. Supravegherea postoperatorie continua si specializata, ca si posibilitatea efectuarii unei game foarte largi de investigatii paraclinice, permite interventia prompta si rezolvarea rapida a eventualelor complicatii postoperatorii.

La finalul operatiei, inciziile vor fi pansate. Pansamentul va fi schimbat periodic pe o perioada de 7-14 zile, in general pana la suprimarea firelor de sutura. Postoperator, pacientul poate simti un anumit grad de disconfort local, care insa este controlat de medicatia antiinflamatorie si antialgica administrata.

 • Recuperarea postoperatorie

Difera in functie de tipul interventiei chirurgicale si de particularitatile fiecarui organism, reintegrarea in activitatile socio-profesionale fiind posibila dupa cateva zile. Se recomanda evitarea efortului fizic intens pe perioade variabile in functie de afectiunea tratata.

Autor: Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala, doctorand, cu competente in laparoscopie

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Nu intelegem la ce sunt bune amigdalele? Cum sa tratam amigdalita? Nu stim sa tratam problemele biliare, de tiroida, ulcer, apendicita, cancer...? Nu e nicio problema, nici nu trebuie sa stim atata vreme cat putem simplifica peisajul. Primum non nocere what?!!

Aproape toate informatiile necesare le-am adunat pe site-ul
www.medic-legist.eu
Am constata ca este necesar ca pacientii sa-si cunoasca drepturile.
Va stau la dispozitie cu detalii.

Am facut mai multe ecografii la centre le dvs Medlife
Am urmatorul diagnostic: colecist cu achene de colesterina la nivelul peretilor de 0.5cm, cudat fundic
CBP=0.45cm
fara dilatatii de CBIH sau EH
VP in hil =1cm;la confluentul spleno-portal=1.3cm; VS=0.6cm
fac tratament cu redigest si nospa pt dureri
mentionez ca am o criza saptamanal ,poate chiar mai des (foarte multe spasme)
Se poate face o programare pt o consultatie la dvs?
multumesc

Buna seara!
Mai sus va este precizata modalitatea de programare la consultatie. Ma gasiti in Medlife Cal. Grivitei 365 in orice dimineata (luni-vineri) 8.30-10, si la pranz 14-16 cu exceptia zilei de miercuri cand am program intre 18-20.
Colesteroloza (afectiunea de care suferiti) se trateaza chirurgical prin colecistectomie laparoscopica in situatia in care exista o suferinta certa biliara (cazul dvs).
Cu stima,
dr. Victor Radu
www.drvictorradu.ro
www.tratamenthernie.ro

BUNA ZIUA!
Sper ca am fost de folos cu raspunsurile mele, si ca am lamurit cele mai multe dintre problemele dumneavoastra.

Doresc tuturor SARBATORI FERICITE!, multa sanatate si LA MULTI ANI!

Reluam dialogurile - prin intermediul HOTNEWS - dupa Sarbatori.
Numai ganduri bune!

Cu stima,

Dr. Victor Radu
www.drvictorradu.ro
www.tratamenthernie.ro

Pagini

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Flebologie

Lica Mircea,Medic Specialist
Medic Primar
Tirziu Razvan-Vlad,Medic primar
Medic primar
Medic primar
Prof. Doctor
 •  
 • 1 of 16

Articole similare

Inainte de operatie, pregateste-te fizic si psihic / Foto: PhotoXpress Decizia de a fi supus unei interventii chirurgicale este rareori o decizie simpla, insa de cele mai multe ori este singura optiune pentru a ne salva viata. Cele mai multe interventii chirurgicale sunt planificate, ceea ce inseamna ca ai timp sa te pregatesti, atat fizic cat...
Sorina Marica, la trei ani dupa batalia cu cancerul Cand, cu doua luni in urma, isi facuse programare la ginecolog, Sorina Marica nici nu se mai intorsese dupa rezultate. „Sunt tanara, am 43 de ani, parca e prea devreme”, isi aminteste ca gandise atunci. De sarbatori, se simtise obosita si fara vlaga, insa pusese totul pe seama stresului. In...
Dr. Adriana Radu, medic specialist chirurgie plastica / Foto: MedLive.ro Alunitele, sau nevii pigmentari, asa cum se numesc in literatura de specialitate, reprezinta proliferari, inmultiri ale melanocitelor, care sunt celule din structura pielii responsabile de producerea pigmentului. Practic sunt formatiuni tumorale formate dintr-o acumulare...
Consult oftalmologic / Foto: Agerpres Strabismul este o afectiune vizuala in care ochii nu poseda capacitatea de a focaliza aceeasi imagine in acelasi timp. Cel mai adesea strabismul apare in copilarie, dar poate aparea si mai tarziu in viata. In orice moment ar aparea insa, strabismul este o sursa de disconfort fizic si psihic. Care sunt...
Varicocel / Foto: Vimeo Tot mai multe cupluri se confrunta cu probleme de infertilitate, cu cauze multiple. Pentru determinarea acestor cauze, sunt necesare investigatii asupra ambilor parteneri din cuplu. In cazul barbatilor si in situatia existentei unor probleme de spermograma, trebuie cautata prezenta varicocelului, adica dilatatia varicoasa...