Publicat la: 
31/03/2010

Produsele traditionale de Paste trebuie consumate cu moderatie

Oua incondeiate de Paste / Foto: Agerpres

Se apropie Pastele, iar dupa o perioada lunga de post, masa romanilor se va umple din nou de preparate cu carne, oua si produse lactate. Produsele traditionale si preparatele specifice sarbatorilor sunt sanatoase, insa medicii nutritionisti avertizeaza ca ar trebui sa fie consumate cu moderatie, mai ales de catre persoanele care au respectat postul sau sufera de anumite afectiuni, precizeaza Mediafax.

"Mancarea romaneasca traditionala este mult mai sanatoasa decat produsele fast-food, care au invadat piata nationala in ultimii ani. Dar, chiar si alimentele noastre traditionale pot deveni indigeste, daca sunt consumate in exces, dupa un post de sapte saptamani, sau in cazul bolnavilor cu afectiuni care imolica anumite restrictii de hrana. Astfel, pentru a evita o supraalimentatie in perioada sarbatorilor de Paste, ar fi bine ca doua treimi din farfuria cu mancare sa contina legume si zarzavat, iar intre mese sa se faca o pauza de cel putin trei ore", explica nutritionistul Simona Tivadar, medic la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Carnea de miel are un continut ridicat de colagen si este mai greu digerabila. Simona Tivadar a atras atentia asupra faptului ca preparatele din carne de miel trebuie consumate cu prudenta, mai ales ca la mesele specifice sarbatorilor, acestea ar putea fi asociate cu alte alimente bogate in grasimi si bauturi alcoolice.

De asemenea, nu se recomanda ca la masa de Pasti sa se consume mai mult de unu doua oua. "Daca masa contine drob, ciorba, friptura de miel, cozonac, alune, alcool, maioneze si sosuri grase, atunci este prea mult chiar si pentru cel mai sanatos om. La masa festiva nu ar trebui consumati carnaciori sau mititei, covrigei sau placinte, pe langa alimentele traditionale, intrucat digestia va fi mult ingreunata", a adaugat medicul.

Pentru ca preparatele sa fie mai usor de digerat, carnea de miel ar putea fi inlocuita cu carne de ied, vitel, peste sau curcan. In plus, la sfarsitul unei mese consistente nu ar trebui consumata mai mult de o felie, cel mult doua de cozonac. Recomandarea este ca acest aliment sa fie consumat in special la micul dejun, alaturi de o cana cu lapte sau ceai.

Persoanele care sufera de anumite afectiuni trebuie sa urmeze regimul prescris de medici si, indiferent de starea de sanatate, bauturile alcoolice trebuie consumate cu prudenta. O ceasca de cafea neagra, sau un pahar de vin rosu, consumate dupa masa, au rolul de a usura digestia.

Cei care, dupa masa, acuza stari de voma, greata, stari febrile sau frisoane care nu cedeaza dupa administrarea de digestive, sunt sfatuiti sa se prezinte urgent la camera de garda a oricarui spital, a mai spus Simona Tivadar.

Autor: R.M.

Alte articoleVezi toate articolele

Oua incondeiate de Paste / Foto: Agerpres Se apropie Pastele, iar dupa o perioada lunga de post, masa romanilor se va umple din nou de preparate cu carne, oua si produse lactate. Produsele...
Oua incondeiate de Paste / Foto: Agerpres Se apropie Pastele, iar dupa o perioada lunga de post, masa romanilor se va umple din nou de preparate cu carne, oua si produse lactate. Produsele...