Publicat la: 
23/01/2018

proteina klotho

Numite dupa zeita greaca Clothos, proteinele Klotho au un rol important in longevitatea si metabolismul organismului. Cercetătorii de la Yale au dezvaluit structura tridimensionala a uneia dintre aceste proteine, beta-Klotho, mecanismul sau complex si potentialul terapeutic.

Rezultatele studiului, publicate in "Nature", ar putea avea implicatii semnificative pentru dezvoltarea de noi terapii care trateaza o serie de afectiuni, printre care diabetul zaharat, obezitatea si anumite tipuri de cancer, informeaza news.yale.edu.

Actiunea proteinelor Klotho

Grupul de proteine Klotho cu doi receptori se regasesc pe suprafata celulelor tesuturilor. Actiunea acestora este strans legata de cea a unui grup de hormoni -  FGF - care regleaza procesele metabolice ale organismului la nivelul ficatului, rinichilor si creierului.

Pentru a intelege cum functioneaza proteinele beta-Klotho, cercetatorii au folosit tehnologia de cristalografie cu raze X, ce ofera  imagini tridimensionale de inalta rezolutie a acestor proteine.

Ce s-a descoperit

  • Beta-Klotho este receptorul primar asociat hormonului FGF21, eliberat in organism cand suntem infometati
  • Cand actiunea FGF21 se alatura proteinei beta-Klotho, hormonul stimuleaza metabolizarea glucozei in organism si creste sensibilitatea acestuia la insulina
  • Aceste procese duc la scaderea in greutate

Astfel, noile rezultate reprezinta baza dezvoltarii de terapii pentru tratarea diabetului de tip II la pacientii obezi, spun cercetatorii.

"Ca si in cazul insulinei, FGF21 stimuleaza metabolismul si absorbtia glucozei. Studiile clinice arata ca acest efect contribuie la arderea caloriilor, chiar si in cazul pastrarii aceluiasi raport caloric in alimentatie. Noile date ne ajuta sa intelegem cum putem imbunatati activitatea biologica a hormonului FGF21," arata raportul cercetatorilor, care sunt de parere ca o alta varianta a acestui hormon ar putea avea un potential de 10 ori mai mare la nivelul activitatii celulare.

Suplimentar, cercetatorii au prezentat dovezi cu privire la modul in care o enzima cu structura similara - glicozidaza - descompune zaharurile si se transforma intr-un receptor pentru hormonul care scade nivelul de zahar din sange.

Importanta studiului pentru dezvoltarea noilor tratamente

Descoperirea structurilor proteinei beta-Klotho deschide calea dezvoltarii de noi tratamente terapeutice pentru o serie de afectiuni, printre care obezitatea si diabetul.

In plus, prin intelegerea modului in care actiunea acestor proteine poate fi stopata, cercetatorii spera sa descopere noi cai de interventie pentru tratarea cancerului de ficat si a afectiunilor sistemului osos.

"Urmatorul pas este editarea hormonilor si dezvoltarea blocantilor puternici, precum si testarea actiunii acestora in cadrul experimentelor de laborator realizate pe animale," conchide autorul principal al studiului, Dr. Joseph Schlessinger, presedintele departamentului de farmacologie din cadrul Facultatii de Medicina de la Universitatea Yale.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...

Articole similare

Diata este o componenta a tratamentului pentru acnee / Foto: Photoxpress.com Pielea este oglinda organismului, iar, intr-o anumita masura, poate reflecta consecintele unei diete necorespunzatoare. Acneea nu este provocata numai de hormonii activati la varsta pubertatii, hipersecretia de sebum si infectia cu bacteria Propionibacterium acnes, ci,...
In mod normal, un adult are nevie de 0.8 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporala pe zi, ceea ce reprezinta 56 de grame de proteine pentru barbati si 46 pentru femei. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor consuma mult mai multe proteine decat necesarul zilnic. De fapt, barbatii cu varsta de peste 20 ani consuma, in...
Consumarea cu regularitate a alimentelor picante este asociata cu o mai mare longevitate si cu un risc mai mic de cancer, boli coronariene si respiratorii, potrivit unui studiu realizat in China publicat de revista britanica British Medical Journal (BMJ), informeaza AFP, citat de Agerpres. "Analiza noastra a aratat o corelatie inversa intre...
Sportivii de performanță, care efectuează antrenamente foarte solicitante, trăiesc cu 40 la sută mai mult decât oamenii obișnuiți și prezintă un risc mai mic de mortalitate la bolile cardiovasculare și cancer, arată un studiu realizat de Universitatea din Zaragoza, citat de agenția spaniolă EFE, scrie Agerpres. Studiul a analizat date culese de...
Numite dupa zeita greaca Clothos, proteinele Klotho au un rol important in longevitatea si metabolismul organismului. Cercetătorii de la Yale au dezvaluit structura tridimensionala a uneia dintre aceste proteine, beta-Klotho, mecanismul sau complex si potentialul terapeutic. Rezultatele studiului, publicate in "Nature", ar putea avea implicatii...