Publicat la: 
8/05/2019

Oamenii de stiinta de la Spitalul Sf. Mihail, din Toronto, au descoperit, printr-un nou studiu, ca proteinele din soia au capacitatea de a scadea colesterolul cu o cantitate mica, dar semnificativa.

Cercetarea sugereaza ca aceste proteine reduc colesterolul cu un procent de 3%-4%. O noua initiativa, din Statele Unite ale Americii, isi propune sa elimine soia din lista alimentelor considerare sanatoase pentru inima. Pentru a evalua aceasta propunere, cercetatorii au analizat 46 de studii existente, care s-au concentrat pe soia, pentru a determina daca are beneficii si care sunt acestea.

Din numarul total de 46 de studii, 43 au furnizat suficiente date pentru a fi luate in considerare. 41 de studii au examinat efectele proteinelor din soia asupra lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL), cunoscute sub numele de ”colesterol rau” deoarece, atunci cand sunt produse in cantitati prea mari, colesterolul se acumuleaza in artere. Toate cele 43 de studii au oferit date despre ”colesterolul total”, adica cantitatea totala de colesterol din sange.

Cercetatorii au descoperit ca proteinele de soia au redus colesterolul LDL cu 3%-4% la adulti, o cantitate mica, dar semnificativa, dupa cum spune David Jenkins, autorul principal al studiului.

”Cand oamenii inlocuiesc carnea bogata in grasimi saturate, deci si in colesterol, cu soia, reducerea colesterolului ar putea fi chiar mai mare. Datele existente si analiza noastra sugereaza ca proteinele gasite in soia contribuie la sanatatea inimii”, spune Jenkins.

O limitare a acestei cercetari este faptul ca s-a bazat exclusiv pe 46 de studii facute anterior. Echipa de specialisti spera ca, prin aceste informatii noi, oamenii o sa fie mai constienti de beneficiile pe care le are soia asupra sanatatii inimii.

”Speram ca oamenii vor continua sa ia in considerare dietele bazate pe plante drept o optiune sanatoasa. De asemenea, rezultatele sunt in concordanta cu recomandarile actuale privind sanatatea, care subliniaza faptul ca proteinele vegetale din plante sunt benefice pentru organism”, concluzioneaza Jenkins.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Lector...
As. Universitar...
Medic Primar...
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist

Articole similare

Copiii si ciocolata / Foto: Photoxpress Oricat si-ar dori parintii sa-si fereasca micutii de ciocolata, "marea descoperire" vine de cele mai multe ori prea curand. Sunt parinti care le ofera copiilor ciocolata inca din primele luni de viata, mai ales daca Pastele sau Craciunul cad dupa ce au implinit 6 luni. Este ciocolata atat de nociva pe cat o...
Ce inseamna valoarea colesterolului? Alimentele pe care le consumati va pot modifica nivelul de colesterol? Aflati diferenta dintre mit si realitate. Mit: Tot colesterolul este rau. Realitate: Unele tipuri de colesterol sunt esentiale pentru sanatate. Corpul nostru are nevoie de colesterol pentru a-si indeplini functiile importante, cum ar fi...
Corpul are nevoie de o cantitate mica de colesterol / Foto: Photoxpress.com Medicul v-a spus ca aveti colesterolul crescut (hipercolesterolemie)? Inseamna ca este necesara o schimbare a dietei si a stilului dumneavoastra de viata. Desi exista medicamente pentru tratarea acestei probleme de sanatate, este important sa tineti cont si de o serie de...
Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association Persoanele care prezinta niveluri de colesterol moderat crescute in intervalul de varsta 30-40 de ani prezinta un risc mai mare de a suferi mai tarziu de maladii cardiace, se afirma intr-un studiu realizat recent de cercetatorii americani, potrivit...
Dr. Brezan Nicoleta, medic primar medicina interna a explicat pentru cititorii MedLive cum interpretam valorile colesterolului si ce alimente trebuie sa evitam pentru un regim alimentar corect. Ce inseamna colesterolul marit si cum se manifesta? Hipercolerolestemia sau colesterolul crescut sau dislipidemiile reprezinta cresterea lipidelor...