Publicat la: 
8/05/2019

Oamenii de stiinta de la Spitalul Sf. Mihail, din Toronto, au descoperit, printr-un nou studiu, ca proteinele din soia au capacitatea de a scadea colesterolul cu o cantitate mica, dar semnificativa.

Cercetarea sugereaza ca aceste proteine reduc colesterolul cu un procent de 3%-4%. O noua initiativa, din Statele Unite ale Americii, isi propune sa elimine soia din lista alimentelor considerare sanatoase pentru inima. Pentru a evalua aceasta propunere, cercetatorii au analizat 46 de studii existente, care s-au concentrat pe soia, pentru a determina daca are beneficii si care sunt acestea.

Din numarul total de 46 de studii, 43 au furnizat suficiente date pentru a fi luate in considerare. 41 de studii au examinat efectele proteinelor din soia asupra lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL), cunoscute sub numele de ”colesterol rau” deoarece, atunci cand sunt produse in cantitati prea mari, colesterolul se acumuleaza in artere. Toate cele 43 de studii au oferit date despre ”colesterolul total”, adica cantitatea totala de colesterol din sange.

Cercetatorii au descoperit ca proteinele de soia au redus colesterolul LDL cu 3%-4% la adulti, o cantitate mica, dar semnificativa, dupa cum spune David Jenkins, autorul principal al studiului.

”Cand oamenii inlocuiesc carnea bogata in grasimi saturate, deci si in colesterol, cu soia, reducerea colesterolului ar putea fi chiar mai mare. Datele existente si analiza noastra sugereaza ca proteinele gasite in soia contribuie la sanatatea inimii”, spune Jenkins.

O limitare a acestei cercetari este faptul ca s-a bazat exclusiv pe 46 de studii facute anterior. Echipa de specialisti spera ca, prin aceste informatii noi, oamenii o sa fie mai constienti de beneficiile pe care le are soia asupra sanatatii inimii.

”Speram ca oamenii vor continua sa ia in considerare dietele bazate pe plante drept o optiune sanatoasa. De asemenea, rezultatele sunt in concordanta cu recomandarile actuale privind sanatatea, care subliniaza faptul ca proteinele vegetale din plante sunt benefice pentru organism”, concluzioneaza Jenkins.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic primar
As. Universitar...
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Angina este o durere in zona pieptului cauzata de o boala a inimii / Foto: Photoxpress.com Durerea in piept este motivul cel mai frecvent pentru care pacientii se prezinta la medic, putand semnala probleme grave ale inimii. Este adevarat ca 70% dintre consultatiile solicitate de pacientii cu durere in piept sfarsesc printr-un diagnostic mult...
Sanatate la halba / Foto: Photoxpress Ne-am obisnuit sa asociem o burta impunatoare cu bautorii de bere? Ei bine, este complet gresit. Tinand cont de faptul ca orice este in exces dauneaza, ne putem uita obiectiv la nenumaratele beneficii ale licorii amarui bauta cu moderatie. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Studiile au relevat...
Alimente pentru o minte sanatoasa / Foto: Photoxpress.com Cei batrani se plang adesea ca uita intamplari, nume sau date, deoarece au imbatranit. Din nefericire, multi dintre noi nu mai asteapta sa ajunga la varste venerabile pentru a se confrunta cu aceeasi problema. Iar in conditiile vietii actuale, cu mult stres si agitatie, combinate cu lipsa...
Copiii si ciocolata / Foto: Photoxpress Oricat si-ar dori parintii sa-si fereasca micutii de ciocolata, "marea descoperire" vine de cele mai multe ori prea curand. Sunt parinti care le ofera copiilor ciocolata inca din primele luni de viata, mai ales daca Pastele sau Craciunul cad dupa ce au implinit 6 luni. Este ciocolata atat de nociva pe cat o...
Dragostea pentru oua / Foto: Photoxpress.com Oul este o sursa excelenta de nutrienti, acesta continand in medie 6 grame de proteine, dar si grasimi nesaturate benefice organismului. Ouale contin si colina, o amina din complexul vitaminei B ce a fost asociata cu imbunatatirea memoriei. Galbenusul contine luteina care este asociata cu pastrarea...