Publicat la: 
21/09/2017

Pungile sub ochi, cunoscute medical drept edem infraorbital, reprezintă o ingrijorare pentru mulți oameni, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc.

Cauzele pungilor de sub ochi

Pe măsură ce îmbătrânesti, structurile țesuturilor și mușchii care susțin pleoapele slăbesc. Pielea e mai putin elastica, iar grăsimea care este în mod normal limitată la zona din jurul ochiului se poate deplasa în zona de sub ochi, conform medicalnewstoday.com. De asemenea, in spațiul de sub ochi se poate acumula lichid, ceea ce face ca zona să pară pufoasă sau umflată. Mai mulți factori pot contribui la acest aspect, inclusiv:

  • Retenția lichidelor datorată schimbărilor meteorologice (de exemplu, zile calde, umede), a nivelului hormonilor sau a alimentației sărate.
  • Nu dormi suficient.
  • Alergiile sau dermatita, în special dacă umflarea este însoțită de roșeață și mâncărime.
  • Ereditatea – pungile de sub ochi se mostenesc genetic.

În majoritatea cazurilor, pungile de sub ochi reprezintă o ingrijorare cosmetică și nu indică probleme de sănătate. Cu toate acestea, ar trebui să vă vadă un medic în cazul în care apar mâncărimi, zona este roșie sau dureroasă sau schimbările se întâmplă brusc. Acest lucru ar putea fi un semn al unei reacții alergice sau al unei boli.

Deși îmbătrânirea este cauza principală a pungilor de sub ochi, mulți oameni sunt pur și simplu predispuși la acestea datorită geneticii.  In alte cazuri, pungile de sub ochi se datorează factorilor care tin de stilul de viață si care pot fi modificați pentru a reduce sau a scăpa de această problemă.

Remedii naturale

Deși pungile de sub ochi nu sunt de obicei o problema de sanatate gravă, aspectul lor poate fi deranjant si poate provoca stres emoțional și nesiguranță. Acestea nu pot fi eliminate complet cu remedii la domiciliu, dar următoarele sfaturi pot îmbunătăți aspectul.

Somnul suficient

Aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități de a ajuta ochii să arate mai sanatosi și de a reduce pungile de sub ochi și cercurile întunecate.

Somnul este important pentru sistemul imunitar, memorie, sănătatea inimii și multe alte funcții ale organismului.

Alegerea poziției potrivite de somn

Somnul pe burta poate duce la mai mult sânge și lichid pe față în timpul nopții. Acest lucru poate duce la apariția aspectului pufos și pungile de sub ochi par a fi mai mari.

În schimb, este recomandat să dormi pe spate și capul sa fie intr-o pozitie ușor ridicată, dacă este posibil. Insa, calitatea somnului este cea mai importantă, deci alegeți o poziție de somn care vă permite să obțineți un somn liniștit.

Cafea cu moderatie

Consumul de cafea in exces poate deshidrata pielea, avand ca rezultat mai multe pungi vizibile sub ochi. Oamenii ar trebui să nu exagereze cu cantitatea de cafeină pe care o consumă și să bea apă pentru a preveni deshidratarea.

Limitarea consumului de alcool

Berea, vinul și lichiorul deshidrateaza corpul și pielea. Consumul de alcool poate să interfereze si cu somnul de calitate, ceea ce face ca problema să fie mai gravă.

Tinerea sub control a alergiilor și congestiei

Persoanele cu alergii cronice sunt mai predispuse la pungi sub ochi. Reacțiile alergice pot provoca bufeuri și mâncărime, ceea ce duce adesea la frecarea și iritarea pielii.

Renunțarea la fumat

Tutunul afectează sănătatea tuturor organelor corpului, inclusiv a pielii. Persoanele care fumează sunt mai predispuse la ridurile faciale și îmbătrânirea prematură. Fumatul poate face zona ochilor sa fie mai ridată și pungile de sub ochi arată mai rău.

Aplicarea unui machiaj usor

Ar putea fi tentant să se aplici mult machiaj în zona ochilor, dar acest lucru poate face pungile de sub ochii mai vizibile.

Menținerea zonei din jurul ochiului hidratată

Pielea din jurul ochilor este mai subțire și adesea mai puțin grasă decât restul feței. Când îi lipsește umiditatea, ridurile și pungile de sub ochi pot fi mai vizibile.

Sunt recomandate creme neiritante și seruri destinate zonei oculare. Acestea trebuie aplicate înainte de culcare, când pielea are posibilitatea de a se repara.

Aplicarea gheții reduce umflarea

În mod similar, răcirea zonei ochiului poate să calmeze, reducând aspectul pungilor.

Castravetele răcit și pungile de ceai sunt opțiuni populare, precum și măștile speciale pentru ochi.

Tratamente cosmetice

Mulți dermatologi și specialisti in chirurgie plasticia oferă tratamente pentru pungile de sub ochi.

În funcție de tipul, vârsta și stilul de viață al persoanei, se pot lua în considerare următoarele tratamente:

  • Procedura cu laser, care îndepărtează straturile exterioare ale pielii, lăsând un aspect mai fin.
  • Umpleri dermice, care diminueaza ridurile și restabilesc volumul în zonele feței.
  • Operația pleoapelor, care implică îndepărtarea excesului de piele în jurul ochilor și remodelarea pielii.

Intrebati medicul pentru a gasi tratamentul care vi se potriveste si pentru a nu avea asteptari nerealiste in ceea ce priveste rezultatul.

Categorie Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

25.000 de vieti si 1,5 miliarde de euro se pierd anual din cauza rezistentei la antimicrobiene. Cu ocazia celei de-a sasea editii a Zilei europene a informarii cu privire la antibiotice, peste 40 de...
Tremuratul mainilor/ Foto: MorgueFile.com Tremuratul mainilor este un simptom comun care poate fi resimtit si de catre persoanele sanatoase. Desi exista multe posibile cauze ale acestei conditii...