Publicat la: 
14/11/2018

analize medicale

Noile cercetari privind imagistica creierului demonstreaza ca atunci cand ne asteptam ca un lucru sa fie dureros, o sa fie, chiar daca stimulul in sine nu are o intensitate foarte mare a durerii, potrivit eurekalert.org.

Daca ne asteptam ca o injectie sa ne doara, asa se va intampla, chiar daca, in mod normal, nu este ceva foarte dureros. Daca ne asteptam ca si a doua injectie sa doara la fel de tare, din nou se va intampla asa, chiar daca ar trebui sa stim mai bine, din experienta.

Acestea sunt rezultatele unui nou studiu care se axeaza pe imagistica creierului, publicat in revista ”Nature Human Behaviour”. Acestea demonstreaza ca asteptarile privind intensitatea durerii pot deveni profetii care se auto-implinesc. Surprinzator este faptul ca aceste asteptari false pot persista chiar si atunci cand realitatea demonstreaza in mod repetat contrariul.

”Am descoperit ca exista o legatura intre asteptari si durere. Cu cat va asteptati la mai multa durere, cu atat mai puternic va raspunde creierul la ea. Si cu cat creierul raspunde mai puternic la durere, cu atat mai intens o vom percepe”, spune Tor Wager, autorul principal al studiului, de la ”University of Colorado Boulder”.

Studiile anterioare au demonstrat ca asteptarile pot influenta totul, de la rezultatele la un test, la modul in care raspundem la un medicament. Totusi, acest studiu este primul care urmareste legatura dintre asteptari si durere, dar si mecanismele neuronale care stau la baza acestei asocieri. De asemenea, specialistii si-au propus sa inteleaga mai bine de ce asteptarile privind durerea sunt atat de rezistente la schimbare.

Cum a decurs studiul?

Cercetatorii au recrutat 34 de participanti si i-au invatat sa asocieze un simbol cu o caldura scazuta si alt simbol cu o caldura ridicata, durerosa. Mai apoi, participantii au fost plasati intr-un aparat care functioneaza prin rezonanta magnetica functionala si care masoara fluxul de sange din creier in timpul activitatii neuronale.

Timp de 60 de minute, li s-au prezentat indicatiile, precum simbolurile, cuvintele ”Scazut” si ”Ridicat”, iar apoi li s-a cerut sa evalueze la cat de multa durere se asteapta. Mai departe, li s-au aplicat diferite socuri cu caldura, dureroase, dar nu daunatoare, pe mana sau pe picior. Experienta a fost asemanatoare cu senzatia pe care o avem cand tinem in mana o cana cu cafea fierbinte. Participantilor li s-a cerut sa evalueze durerea. Fara sa stie, in realitate intensitatea caldurii nu avea legatura cu simbolul precedent.

Care au fost rezultatele studiului?

Atunci cand participantii se asteptau la mai multa caldura, regiunile creierului implicate in sentimentele de amenintare si de frica au fost mult mai active in timpul asteptarii. Regiunile implicate in generarea durerii au fost mai active atunci cand au primit stimulul. Participantii au raportat o durere mai intensa cand au vazut indicii de durere, indiferent de cantitatea de caldura pe care o primeau in realitate.

”Acest lucru sugereaza ca asteptarile au avut un efect profund, care influenteaza modul in care creierul proceseaza durerea”, declara Marieke Jepma, de la Universitatea din Amsterdam.

In mod surprinzator, asteptarile lor au influentat foarte mult si capacitatea de a invata din experienta. Este vorba despre tendinta de a invata din lucrurile care ne intaresc convingerile le reduc pe cele care nu o fac. Se presupune ca, daca participantii se asteptau la o durere intensa si li s-a administrat una mica, ar trebui sa invete din experienta. Dar a doua oara s-au asteptat din nou la o durere intensa.

”Rezultatele noastre sugereaza ca asteptarile negative privind durerea sau rezultatele unui tratament pot fi o piedica in recuperarea optima. De asemenea, poate explica de ce in cazul anumitor oameni durerea cronica persista chiar daca tesuturile deteriorate s-au vindecat”, concluzioneaza Jepma.

Sursa: www.eurekalert.org

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Usurarea durerii prin incrucisarea mainilor / Foto: Photoxpress Pe lista remediilor neobisnuite pentru durere - pe care se afla injuratul, meditatia si masajul - acum se adauga si incrucisarea bratelor. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Un nou studiu, publicat in revista "Pain", a descoperit ca atunci cand oamenii isi incruciseaza...
Atunci cand nu exista alte afectiuni serioase si motivul pentru care intepenim este rigiditatea posturii pe scaun, la un birou, si inactivitatea fizica, putem incerca cateva metode pentru a inlatura sau calma durerea. Adesea, odata redus stresul si tensiunea din incheieturi si muschi, starea de disconfort dispare sau se diminueaza. Comentati...
Cercetatorii americani au descoperit un nou efect secundar al paracetamolului, potrivit unui studiu care a aratat ca acest medicament poate atenua reactiile emotionale ale oamenilor, noteaza Mediafax. Paracetamolul, care se elibereaza fara reteta, este unul dintre cele mai utilizate analgezice, iar daca rezultatele studiului american vor fi...
Daca creierul poate interpreta semnalele durerii in mod diferit, in functie de gandurile si emotiile pe care le traim, de ce nu ar putea si distragerea atentiei in mod deliberat prin realitate virtuala sa aiba aceleasi efect? In acest caz, realitatea virtuala ne ajuta sa ne concentram atentia asupra altor aspecte si astfel nu ne mai gandim la...
Cei mai multi dintre noi ar recunoaste probabil depresia clasica: valul greu de tristete si disperare. Dar daca nu se manifesta astfel, daca ai putea sa fii deprimat fara sa stii? "Depresia nu arata intotdeauna ca tristete debilitanta", explica Richard Kravitz, profesor de medicina interna la Universitatea din California (Davis), pentru...