Statistici
Ce este radioterapia?
Radioterapia utilizeaza raze cu energie mare, precum radiografii, pentru a trata cancerul si distruge celulele canceroase din zona in care este administrat.
Unele celule normale din zona pot fi, de asemenea, deteriorate prin radioterapie. Acest lucru poate provoca reactii adverse. Aceste celule normale sunt de obicei capabile sa se repare, insa celulele canceroase nu pot. Pe masura ce celulele normale se recupereaza, efectele secundare de obicei se imbunatatesc.
Cand este radioterapia utilizata?
Radioterapia poate fi utilizata in stadiile incipiente ale cancerului sau dupa ce a inceput sa se raspandeasca.
Pentru ce este radioterapia utilizata?
Radioterapia poate fi folosita pentru:
- Vindecarea complete a cancerului (radioterapie curativa);
- Pentru a face alte tratamente mai eficiente - de exemplu, poate fi combinat cu chimioterapie (chimioradiere) sau utilizat inainte de operatie (radioterapie neo-adjuvanta);
- Reducerea riscuuil de aparitie a cancerului dupa operatie (radioterapie adjuvanta);
- Ameliorarea simptomele daca nu este posibila o cura (radioterapie paliativa).
Radioterapia este, in general, considerata cel mai eficient tratament al cancerului dupa operatie, dar cat de bine functioneaza variaza de la o persoana la alta.
Tipuri de radioterapie
Radioterapia poate fi administrata in mai multe moduri:
- Radioterapie data de o masina (radioterapie externa) - unde o masina este folosita pentru a viza cu atentie fascicule de radiatii la cancer;
- Implanturi de radioterapie (brahiterapie) - unde mici bucati de metal radioactiv sunt (de obicei temporar) plasate in interiorul corpului in apropierea cancerului;
- Injectii de radioterapie, capsule sau bauturi (radioizotopoterapie) - in cazul in care lichidul radioactiv este inghitit sau injectat in sangele dumneavoastra.
Majoritatea oamenilor au mai multe sesiuni de tratament, care sunt de obicei raspandite pe parcursul a cateva saptamani.
Efectele secundare ale radioterapiei
Radioterapia poate provoca reactii adverse. Efectele tale secundare pot depinde de zona corpului care este tratata, tipul de radioterapie pe care il ai si alte tratamente pe care le urmati.
Majoritatea oamenilor au cateva reactii adverse in timpul sau dupa radioterapie si pot include:
- Oboseala;
- Probleme cu mancarea si bautul;
- Va simtiti bolnav;
- Reactii cutanate;
- Pierderea parului.
Efectele secundare nu se produc de obicei imediat. Se pot dezvolta in timpul tratamentului sau in zilele sau saptamanile de la incheierea tratamentului. Uneori, efectele secundare se agraveaza o perioada inainte de a se imbunatati.
Exista modalitati de gestionare a efectelor secundare. Daca va simtiti rau sau aveti nevoie de ajutor si sfaturi, spuneti-va echipei de radioterapie.
Inainte de radioterapie
Inainte de a face radioterapie echipa explica ce implica tratamentul. Va vor cere sa semnati un formular pentru a spune ca dati permisiunea pentru a va oferi tratamentul (consimtamantul). Cereti-le sa explice orice nu intelegeti.
Inainte de a incepe tratamentul este posibil sa aveti nevoie de informatii despre:
- Prevenirea sarcinii;
- Fertilitate;
- Grija pentru pielea ta in timpul tratamentului;
- Incetarea fumatului.
Spuneti-va echipei inainte sau in timpul primei intalniri de planificare, daca aveti un stimulator cardiac sau un implant de cochlea (un implant auditiv la ureche). Radioterapia poate afecta modul de functionare al acestor dispozitive.
Dupa radioterapie
Poate dura ceva timp pentru a te recupera de radioterapie. Unii oameni constata ca au un amestec de emotii dupa terminarea tratamentului. Echipa de radioterapie sau medicul dumneavoastra oncolog va pot spune despre ce suport este disponibil.
Exista, de asemenea, lucruri care va pot ajuta bunastarea. Acestea pot include:
- Alimentatia sanatoasa;
- Stil de viata activ;
- Renuntarea la fumat.
Unii oameni constata ca terapiile complementare ii ajuta.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.