Recoltare Spermograme

Statistici

-Cel mai recent studiu privind fertilitatea masculina in lume indica faptul ca, in Europa s-a constat o scadere a infertilitatii masculine de pana la 59%, cu un declin de 52,4% a concentratiei spermei si cu o diminuare de peste 59% a numarului de spermatozoizi. Romania urmeaza, din pacate, acest trend, rezultatul fiind in tot mai multe cupluri care nu pot concepe pe cale naturala sau care reusesc acest lucru abia dupa o perioada lunga de investigatii, intre 4%-17%, comform datelor internationale. Printre acestea, spermograma este esentiala.

Ce este recoltarea de spermograme?

Spermograma reprezinta testul fertilitatii masculine, prin care se analizeaza trei factori majori ai materialului seminal:

- numarul de spermatozoizi;

- calitatea spermei;

- miscarea spermei, cunoscuta si sub numele de „motilitatea spermei”.

Medicii vor efectua adesea doua sau trei analize separate ale spermei pentru a-si face o idee despre proprietatile spermei. Testele ar trebui efectuate la cel putin sapte zile distanta si pe parcursul a doua-trei luni. Numarul de spermatozoizi poate varia zilnic. Luand o medie a probelor de sperma poate rezulta cel mai concludent.

Cui i se recomanda o spermograma?

O spermograma este adesea recomandata atunci cand cuplurile au probleme in a concepe. Testul va ajuta medicul sa stabileasca daca un barbat este infertil. Analiza va ajuta, de asemenea, ca acesta sa stabileasca daca numarul scazut de spermatozoizi este motivul infertilitatii.

Spermograma se recomanda si barbatilor care au suferit o vasectomie pentru a se asigura ca nu exista sperma in materialul seminal. Dupa o vasectomie, medicii recomanda adesea barbatilor sa faca o analiza a spermei o data pe luna timp de trei luni pentru a se asigura ca sperma nu mai este prezenta in materialul seminal.

Cum sa va pregatiti pentru o spermograma?

Medicul va anunta ce ar trebui sa faceti in pregatirea pentru analiza materialului seminal. Este foarte important sa urmati aceste instructiuni pentru rezultate exacte.

 

Pentru a obtine cel mai bun esantion:

- Evitati ejacularea timp de 24 pana la 72 de ore inainte de test;

- Evitati alcoolul, cofeina si drogurile precum cocaina si marijuana cu doua pana la cinci zile inainte de test;

- Nu mai luati medicamente pe baza de plante, cum ar fi sunatoare si Echinacea;

- Evitati orice medicamente hormonale conform instructiunilor medicului;

- Discutati cu medicul despre medicamentele pe care le luati.

Cum se efectueaza analiza materialului seminal?

Va trebui sa oferiti medicului un esantion de material seminal pentru analiza. Exista patru modalitati principale de a colecta un esantion de material seminal:

- Masturbare;

- Sex cu prezervativ;

- Sex cu retragere inainte de ejaculare;

- Ejaculare stimulata de electricitate.

Masturbarea este considerata modalitatea preferata de a obtine o proba curata.

Obtinerea unui esantion bun

Doi factori principali sunt cruciali pentru a avea un esantion bun de testare. In primul rand, materialul seminal trebuie pastrat la temperatura corpului. Daca devine prea cald sau prea rece, rezultatele vor fi inexacte. In al doilea rand, materialul seminal trebuie sa fie livrat la instalatia de testare in termen de 30 pana la 60 de minute de la iesirea din corp.

Ce inseamna rezultate anormale?

Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor recomanda faptul ca o analiza usor anormala a spermei nu inseamna ca o persoana este permanent infertila. In schimb, medicii pot folosi rezultatele ca un instrument pentru a ajuta la identificarea factorilor care cauzeaza probleme de fertilitate.

Persoanele care primesc rezultate anormale dintr-o analiza a materialului seminal sunt supuse, de obicei, testelor suplimentare pentru a ajuta la identificarea exacta a problemei. In multe cazuri, problemele de fertilitate ale unei persoane se rezolva cu tratamentul potrivit.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum