Publicat la: 
11/02/2015

Pierderea de materie cenușie din creierul fumătorilor este mai rapidă decât la nefumători, însă procesul este reversibil după oprirea fumatului, cu condiția ca acest lucru să nu se facă prea brusc, arată un studiu apărut marți în revista Molecular Psychatry, scrie AFP. Cercetători canadieni au ajuns la această concluzie studiind cu ajutorul imagisticii cu rezonanță magnetică (IRM) circa 500 de septuagenari scoțieni, dintre care 36 de fumători și 223 de foști fumători, potrivit Agerpres.

Ei au descoperit o legatura intre fumat si o accelerare mai rapida a subtierii cortexului cerebral - stratul superficial al creierului, in care se afla materia cenusie. Oamenii de stiinta au mai constatat ca la fostii fumatori scoarta cerebrala 'parea ca s-a recuperat partial'. Ei avertizeaza in schimb ca la unii fosti mari fumatori recuperarea poate dura si mai mult de 20 de ani.

Studii anterioare stabilisera deja o legatura intre fumat si un declin cognitiv accelerat, insa rapiditatea acestuia a fost pana acum greu de evaluat, la fel ca si eventuala sa reversibilitate.

Pierderea de materie cenusie este in general asociata cu declinul cognitiv legat de varsta, care se manifesta prin performante mai slabe ale memoriei si flexibilitatii cognitive (capacitatea de adaptare).

In cazul celor care au fumat un pachet pe zi timp de 30 de ani, au fost necesari 25 de ani petrecuti fara sa fumeze pentru a disparea diferentele in privinta grosimii scoartei cerebrale comparativ cu nefumatorii, arata autorii studiului.

Ei formuleaza ipoteza ca renuntarea la fumat ar fi putut frana subtierea cortexului, permitand chiar reconstituirea lui. 'Fumatorii trebuie sa stie ca tigarile se asociaza cu o subtiere accelerata a scoartei cerebrale, indice al declinului cognitiv legat de varsta', afirma cercetatorii, adaugand ca posibilitatea unei 'recuperari partiale' ar trebui sa constituie un 'argument puternic' in favoarea renuntarii la fumat.

A.C.

Taguri Medlife: 
Comentarii

Nu mai popularizati studii cretine facute de fanatici anti-fumat. Mari genii creatoare ale secolului trecut de la Einstein la Bertrand Russell la Mark Twain, Sigmund Freud sau fostul cancelar vest german Helmut Schmidt au fumat pana la varste inaintate si n-au avut nici o 'subtiere a cortexului'.

Alte articoleVezi toate articolele

Masurarea tensiunii arteriale / Foto: Photoxpress.com Printre testele si analizele pe care ar trebui sa le facem cu totii macar o data pe an se numara si masurarea tensiunii arteriale. Cu ajutorul...
Persoanele obeze sunt mult mai predispuse adoptarii obiceiului de a fuma si obisnuiesc sa fumeze mai mult decat persoanele aflate la o greutate optima, se constata intr-un studiu publicat recent in...