Publicat la: 
20/03/2014

Rolul grasimilor bune si al grasimilor rele in sanatatea inimii, pus la indoiala

Consumul mai multor tipuri de grasimi "bune" si scaderea aportului de grasimi saturatate nu reduc, in mod necesar, riscul de a dezvolta boli de inima, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii nu au gasit o legatura puternica care sa arate ca persoanele care consuma o cantitate mare de grasimi bune (polinesaturate), gasite in uleiurile vegetale, si cantitati mai mici de grasimi saturate, gasite in alimente precum untul si carnea de porc, au un risc mai mic de a dezvolta boli de inima.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca analiza "nu a produs dovezi clare pentru sustinerea reglementarilor actuale pe probleme cardiovasculare" si ca o posbila consiliere de dieta bazata pe acestea "ar trebui reevaluata".

Cu toate acestea, rezultatele au aratat o legatura intre consumul ridicat de grasimi trans si un risc crescut de dezvoltare a bolilor de inima.

Noul studiu a fost o meta-analiza a 72 de studii anterioare, care au implicat mai mult de 600.000 de persoane din 18 tari.

"Raportul nostru a fost o incercare de a face o evaluare cuprinzatoare a acizilor grasi, prin combinarea datelor din toate studiile anterioare intr-o singura ancheta", a explicat autorul studiului, Dr. Rajiv Chowdhury de la Universitatea Cambridge.

Acesta a declarat ca datele au fost colectate de la studii recente si bine concepute, care au implicat persoane care erau initial sanatoase, dar si persoane care aveau deja boli de inima.

Chowdhury si colegii acestuia au efectuat studiul pentru a clarifica rolul grasimilor in bolile cardiace coronariene. Incertitudinile referitoare la acest rol au ridicat intrebari despre cantitatile optime si despre tipurile de grasimi pe care ar trebui sa le consumam.

Unele reglementari sugereaza ca un consum ridicat de grasimi polinesaturate, care sunt gasite in somon, nuci si seminte de floarea soarelui, poate reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima.

Cercetatorii au analizat date de la studii pe diete si s-au uitat la markerii care indicau nivelul de acizi grasi din sange.

Analiza a aratat ca atunci cand a venit vorba de consumul anumitor tipuri de grasimi- precum acidul linoleic si acidul arahidonic, care sunt tipuri de grasimi polinesaturate- efectele acestora asupra riscului cardiovascular a variat foarte mult.

Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca sunt necesare mai multe cercetari, in special pentru a determina daca suplimentarea cu acizi grasi omega-3 si acizi grasi omega-6 ar putea reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Sursa: LiveScience

A.C.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Badea Mihaela
Medic Primar
Doctor
Medic Specialist...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Ce culoare au ochii tai?/ Foto: MorgueFile.com Fie ca sunt caprui, gri, albastri, negri, verzi sau o combinatie dintre toate aceste culori, ochii pot spune mult mai multe despre noi. Aici nu este vorba doar de "ochii sunt oglinda sufletului", ci si de riscul aparitiei anumitor afectiuni si chiar de modul in care organismul nostru face fata...
Aproape toti suedezii se spala pe dinti, dar numai unul din zece isi periaza dintii intr-un mod care previne eficient cariile dentare. Cei mai multi suedezi se spala regulat pe dinti cu pasta de dinti cu fluor. Dar putini stiu cele mai bune tehnici de periaj, cum ar trebui sa fie utilizata pasta de dinti si cum fluorul previne aparitia cariilor...
Ce mancam la micul dejun / Foto: Photoxpress.com Prima masa a zilei ar trebui gandita si calculata astfel incat sa iti confere doza de energie necesara pentru a te pune in functiune si a te mobiliza pentru o jumatate de zi. Majoritatea imaginilor folosite pentru a ilustra un mic dejun au in centrul atentiei un pahar mare de suc de fructe, in...
Poate fi suparator sa aflati ca aveti un numar crescut de trigliceride, mai ales in contextul in care acestea maresc sansele aparitiei bolilor de inima. Cu toate acestea, daca schimbati cateva obiceiuri proaste, puteti scadea numarul trigliceridelor, mentinandu-va, astfel, inima sanatoasa. 1. Consumul de bauturi carbogazoase, ceai indulcit sau...
Aproximativ 45% dintre adulti au probleme cu sforaitul, cel putin ocazional. Desi, de multe ori, aceasta problema poate fi sursa unor glume rautacioase, sforaitul este o afectiune serioasa, fiind o pacoste atat pentru persoana in cauza, cat si pentru cei din jurul ei. 75% dintre persoanele care sforaie au apnee obstructiva de somn (atunci cand...