Publicat la: 
20/03/2014

Rolul grasimilor bune si al grasimilor rele in sanatatea inimii, pus la indoiala

Consumul mai multor tipuri de grasimi "bune" si scaderea aportului de grasimi saturatate nu reduc, in mod necesar, riscul de a dezvolta boli de inima, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii nu au gasit o legatura puternica care sa arate ca persoanele care consuma o cantitate mare de grasimi bune (polinesaturate), gasite in uleiurile vegetale, si cantitati mai mici de grasimi saturate, gasite in alimente precum untul si carnea de porc, au un risc mai mic de a dezvolta boli de inima.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca analiza "nu a produs dovezi clare pentru sustinerea reglementarilor actuale pe probleme cardiovasculare" si ca o posbila consiliere de dieta bazata pe acestea "ar trebui reevaluata".

Cu toate acestea, rezultatele au aratat o legatura intre consumul ridicat de grasimi trans si un risc crescut de dezvoltare a bolilor de inima.

Noul studiu a fost o meta-analiza a 72 de studii anterioare, care au implicat mai mult de 600.000 de persoane din 18 tari.

"Raportul nostru a fost o incercare de a face o evaluare cuprinzatoare a acizilor grasi, prin combinarea datelor din toate studiile anterioare intr-o singura ancheta", a explicat autorul studiului, Dr. Rajiv Chowdhury de la Universitatea Cambridge.

Acesta a declarat ca datele au fost colectate de la studii recente si bine concepute, care au implicat persoane care erau initial sanatoase, dar si persoane care aveau deja boli de inima.

Chowdhury si colegii acestuia au efectuat studiul pentru a clarifica rolul grasimilor in bolile cardiace coronariene. Incertitudinile referitoare la acest rol au ridicat intrebari despre cantitatile optime si despre tipurile de grasimi pe care ar trebui sa le consumam.

Unele reglementari sugereaza ca un consum ridicat de grasimi polinesaturate, care sunt gasite in somon, nuci si seminte de floarea soarelui, poate reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima.

Cercetatorii au analizat date de la studii pe diete si s-au uitat la markerii care indicau nivelul de acizi grasi din sange.

Analiza a aratat ca atunci cand a venit vorba de consumul anumitor tipuri de grasimi- precum acidul linoleic si acidul arahidonic, care sunt tipuri de grasimi polinesaturate- efectele acestora asupra riscului cardiovascular a variat foarte mult.

Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca sunt necesare mai multe cercetari, in special pentru a determina daca suplimentarea cu acizi grasi omega-3 si acizi grasi omega-6 ar putea reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Sursa: LiveScience

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Inaltimea, in special in cazul barbatilor, pare sa fie o caracteristica biologica valoroasa. Cel mai recent studiu al Universitatii din Edinburgh sugereaza ca barbatii scunzi sunt mai predispusi la a dezvolta dementa, riscul crescand cu 25% la fiecare 5 cm. Ce alte probleme de sanatate pot fi asociate cu inaltimea? Cancer In 2008, cercetatorii au...
Primul lucru pe care o mama il face cand isi primeste bebelusul in brate este sa il examineze cu atentie si neliniste ca sa constate daca acesta este sanatos si cu toate organele vizibile intacte si functionale. Familia observa apoi, la prima baie si la primele ingrijiri generale, daca exista semne pe corpul copilului. Uneori aceste semne nu...
In ciuda a jumatate de secol de cercetare stiintifica, inca mai exista controverse referitoare la modul in care fluorul reduce riscul cariilor dentare. Cercetarile anterioare au stabilit ca fluorul ajuta la intarirea stratului de smalt care protejeaza dintii de acidul produs de bacteriile care cauzeaza cariile. Noi studii au aratat ca fluorura...
O jumatate de oră de exerciții fizice pe zi, intense sau moderate, ar fi la fel de benefica pentru septuagenari, în termeni de longevitate, ca și renunțarea la fumat, sustine un studiu publicat în revista British Journal of Sports Medicine, citat de Agerpres. "Activitatea fizica, intensa sau moderata, practicata ca mod de petrecere a timpului...
De ce ne tiuie urechile/ Foto:captura YouTube Tinitusul este o afectiune caracterizata prin sunete cicalitoare care par ca isi au originea in ureche sau in cap. Desi nu este in mod normal o problema grava, tinitusul poate fi un simptom al altor afectiuni si este considerat, pe buna dreptate, o pacoste. Pierdea auzului odata cu inaintarea in...