Publicat la: 
20/03/2014

Rolul grasimilor bune si al grasimilor rele in sanatatea inimii, pus la indoiala

Consumul mai multor tipuri de grasimi "bune" si scaderea aportului de grasimi saturatate nu reduc, in mod necesar, riscul de a dezvolta boli de inima, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii nu au gasit o legatura puternica care sa arate ca persoanele care consuma o cantitate mare de grasimi bune (polinesaturate), gasite in uleiurile vegetale, si cantitati mai mici de grasimi saturate, gasite in alimente precum untul si carnea de porc, au un risc mai mic de a dezvolta boli de inima.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca analiza "nu a produs dovezi clare pentru sustinerea reglementarilor actuale pe probleme cardiovasculare" si ca o posbila consiliere de dieta bazata pe acestea "ar trebui reevaluata".

Cu toate acestea, rezultatele au aratat o legatura intre consumul ridicat de grasimi trans si un risc crescut de dezvoltare a bolilor de inima.

Noul studiu a fost o meta-analiza a 72 de studii anterioare, care au implicat mai mult de 600.000 de persoane din 18 tari.

"Raportul nostru a fost o incercare de a face o evaluare cuprinzatoare a acizilor grasi, prin combinarea datelor din toate studiile anterioare intr-o singura ancheta", a explicat autorul studiului, Dr. Rajiv Chowdhury de la Universitatea Cambridge.

Acesta a declarat ca datele au fost colectate de la studii recente si bine concepute, care au implicat persoane care erau initial sanatoase, dar si persoane care aveau deja boli de inima.

Chowdhury si colegii acestuia au efectuat studiul pentru a clarifica rolul grasimilor in bolile cardiace coronariene. Incertitudinile referitoare la acest rol au ridicat intrebari despre cantitatile optime si despre tipurile de grasimi pe care ar trebui sa le consumam.

Unele reglementari sugereaza ca un consum ridicat de grasimi polinesaturate, care sunt gasite in somon, nuci si seminte de floarea soarelui, poate reduce riscul dezvoltarii bolilor de inima.

Cercetatorii au analizat date de la studii pe diete si s-au uitat la markerii care indicau nivelul de acizi grasi din sange.

Analiza a aratat ca atunci cand a venit vorba de consumul anumitor tipuri de grasimi- precum acidul linoleic si acidul arahidonic, care sunt tipuri de grasimi polinesaturate- efectele acestora asupra riscului cardiovascular a variat foarte mult.

Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca sunt necesare mai multe cercetari, in special pentru a determina daca suplimentarea cu acizi grasi omega-3 si acizi grasi omega-6 ar putea reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Sursa: LiveScience

A.C.

Alte articoleVezi toate articolele

Un sondaj IMAS (efectuat la comanda LAWG, asociatia care include companiile farma americane cu operatiuni in Romania) a studiat comportamentul si opinia romanilor in privinta consumului de...
In teoria atasamentului termenul “confruntare” are urmatorul sens : “exprimarea deliberata sau spontana a experientei noastre subiective a ceea ce inseamna sa fii la capatul de receptie al...