Publicat la: 
25/01/2012

Romania, in varful clasamentului: cancerul de col uterin isi face de cap

Cancerul de col uterin, usor de depistat

Sase femei mor zilnic in Romania din cauza cancerului de col uterin. Pentru alte 40.000, viata se schimba radical, iar optiunile se ingusteaza. Datele din teren adunate in urma unui proiect arata ca circa 70% dintre femeile investigate au infectii genitale complexe, s-a mentionat in cadrul unei conferinte de presa organizata de Fundatia Renasterea, cu ocazia Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania (formata din societati medicale, asociatii de pacienti si ONG-uri) celebreaza zilele acestea, pana pe 29 ianuarie, Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

In anul 2008, Fundatia Renasterea, membra a Coalitiei, demara un proiect care viza deplasarea prin tara, in special in zonele rurale si semiurbane, a unei unitati mobile de diagnostic - san si col uterin. Timp de patru ani, au fost efectuate peste 14.300 de teste Babes Papanicolau si 7.950 de mamografii, iar rezultatele arata astazi ca 10,5% dintre femeile investigate prezinta leziuni pre-canceroase.

Statisticile spun ca, fata de Europa, in Romania:

  • numarul femeilor care mor de cancer de col uterin este de patru ori mai mare.
  • sunt de trei ori mai multe femei diagnosticate cu aceasta boala.
  • anual sunt depistate 3.000 de cazuri noi, de 16 ori mai multe fata de media europeana.

Modalitati de reducere a incidentei cancerului de col uterin:

  • Vaccinarea impotriva HPV, care se recomanda inaintea inceperii activitatii sexuale
  • Efectuarea testului Babes Papanicolau, care presupune recoltarea, cu ajutorul unei periute, a unei probe din colul uterin (partea terminala a uterului dinspre vagin).

Se urmareste in felul acesta identificarea unor modificari aparute la nivelul celulelor, unele dintre ele putand indica un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Pentru a obtine rezultate eficiente, se recomanda recoltarea probelor intre ziua a 10-a si a 14-a a menstruatiei (ziua in care a inceput sangerarea este considerata prima zi). Pacienta nu trebuie sa aiba contact sexual 48 de ore inainte de examinare, nu trebuie sa foloseasca creme, ovule, spermicide, tampoane sau sa faca spalaturi intravaginale.

Depistat la timp, cancerul de col uterin este mai usor de tratat si este vindecabil.

Costul recoltarii si interpretarii unui test Babes Papanicolau variaza in functie de localitate si cabinet, insa nu depaseste cateva zeci de lei.

Factorii de risc

  • debutul precoce al vietii sexuale si partenerii multiplii pot duce la infectarea cu virusul papilloma (HPV), chiar in cazul unui contact sexual protejat
  • fumatul (femeile care fumeaza sunt de doua ori mai expuse cancerului de col uterin) - poate stimula anumite structuri chimice ale corpului uman, prin mutatii ale ADN-ului celulelor colului uterin
  • utilizarea pe o perioada indelungata (peste cinci ani) a anticonceptionalelor
  • antecedente in familie.

Prin diferite programe, Fundatia Renasterea ofera gratuit efectuarea unor teste sau mamografii.

Redactia MedLive

Comentarii

Sunt extrem de curios in ce masura aceste cifre se coreleaza cu numarul de avorturi (sic!).

Alte articoleVezi toate articolele

Diabetul de tip 1 - insulino-dependent / Foto: Photoxpress In prezent, in lume sunt 246 de milioane de persoane care sufera de diabet, aceasta fiind una dintre cele mai raspandite boli cronice ale...
Hepatita A este o inflamatie a ficatului cauzata de virusul hepatitei A. Simptomele bolii includ icterul (afectiune care cauzeaza ingalbenirea ochilor si a pielii), durerile abdominale, pierderea...