Publicat la: 
27/04/2018

probiotice sanatate ficat

Probioticele ar putea avea beneficii pentru organism nu doar atunci cand vine vorba despre sanatatea intestinala, ci si in ceea ce priveste sanatatea ficatului, conform unui nou studiu, citat de sciencedaily.com.

Beneficiile administrarii probioticelor

"Probioticele au fost studiate indeaproape in ultimii ani in contextul sanatatii tractului gastro-intestinal. Studiul de fata aduce dovezi clare conform carora efectele probioticelor se extind dincolo de tractul gastro-intestinal. Mai mult, ceea ce face ca acest studiu sa fie cu adevarat unic este faptul ca identifica mecanismul ce are loc la nivel molecular prin intermediul caruia probioticele actioneaza benefic asupra ficatului," afirma Bejan Saeedi, cercetator in cadrul Universitatii Emory University din Georgia.

Dr. Saeedi a prezentat noile constatari in cadrul sedintei anuale organizate de Societatea Americana de Patologie ce a avut loc in perioada 21-25 aprilie la San Diego.

Din studiile efectuate anterior pe aceasta tema aflam ca populatia de microbi ce se regaseste atat la suprafata pielii, cat si in interiorul organismului uman, joaca un rol central in exercitarea functiilor ce mentin corpul sanatos.

Probioticele sunt bacteriile pe care le adaugam la dieta noastra alimentara pentru a sustine efortul de stimulare a acestor populatii de bacterii benefice de la nivelul microbiomului uman.

Noi cercetari asupra beneficiilor pe care le prezinta probioticele pentru sanatatea ficatului

Pentru a realiza acest studiu, Dr. Saeedi si colegii sai au analizat probioticul Lactobacillus rhamnosus GG, cunoscut sub numele de LGG, o specie comuna de bacterii intalnita in majoritatea probioticelor ce se gasesc pe piata.

Studiul a presupus un experiment de laborator realizat pe soareci carora li s-a administrat LGG timp de doua saptamani. 

Ulterior acestei perioade, oamenii de stiinta au examinat raspunsul subiectilor de laborator la doze mari de acetaminofen, un ingredient activ al paracetamolului.

Se stie ca acetaminofenul, administrat in cantitati mari, poate provoca leziuni hepatice grave si poate duce chiar la deces. 

Analizele efectuate ulterior arata ca soarecii de laborator supusi tratamentelor cu probiotice au suferit mai putine leziuni hepatice in urma supradozajului cu acetaminofen, prin comparatie cu cei carora nu li s-au administrat probiotice.

"Administrarea probioticelor LGG in randul soarecilor de laborator imbunatateste raspunsul de antioxidare a ficatului, protejandu-l de daunele oxidative produse de alte medicamente," explica Dr. Saeedi.

Ficatul este un centru de eliminare a toxinelor din sange si joaca, astfel, un rol central in procesele organismului care contribuie la transformarea alimentelor consumate in energie. 

Din moment ce fac parte din tractul gastro-intestinal si procesul digestiv, este clar ca bacteriile si compozitia microbiomului de la nivelul intestinului pot afecta functiile hepatice, adauga autorul principal al studiului.

Studiile realizate anterior pe aceasta tema analizeaza procesul molecular prin care LGG protejeaza impotriva leziunilor hepatice oxidative, iar cercetarea de fata arata care este rolul proteinei intitulate Nrf2 ce regleaza expresia genelor implicate in combaterea radicalilor liberi.

Alte experimente efectuate pe soarecii de laborator au aratat ca LGG poate proteja organismul impotriva declansarii bolilor hepatice, ce apar atat pe fondul consumului de alcool, cat si pe fondul unei alimentatii nesanatoase. 

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Coca Nicoleta,Medic specialist
Medic specialist
Francisco Venera, Medicina interna
Medic Primar
Medic Specialist
Teodoru Adina,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 21

Articole similare

Ficatul nostru cel de toate zilele / Foto: PhotoXpress Ficatul este considerat "un organ tacut", care nu produce simptome evidente, cu toate acestea existand cateva semnale care indica aparitia unei afectiuni a ficatului. Care sunt semnele care indica anumite probleme la ficat? Semnele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatica) Alcoolul...
Foie gras se obtine din ficat de gasca sau rata/ Foto: Dreamstime.com Pregatit dupa retete diferite in functie de zona geografica si de imaginatia bucatarului, pateul se obtine din diverse produse, de la carnea de porc la ficatul de gasca sau rata, la care se adauga diferite condimente si ingrediente, unele benefice si cu valoare nutritiva,...
Atentie la alimentatie / Foto: Photoxpress Ficatul are multe functii, una dintre cele mai importante fiind cea de a inmagazina anumite vitamine, minerale si zaharuri pentru a fi utilizate ca sursa de energie, de a curata si de a filtra toxinele din sange si a controla productia si secretia colesterolului. Starea generala de sanatate si vitalitate...
Un grup de cercetatori de la Clinica Mayo a finalizat un studiu faza II care a comparat un set de markeri ADN cu fetoproteina alfa ca metoda de a testa cancerul de ficat, scrie sciencedaily.com. In prezent, testam cancerul de ficat utilizand ultrasunetele si un marker de proteine din sange numit fetoproteina alfa ", spune John Kisiel,...
Probioticele ar putea avea beneficii pentru organism nu doar atunci cand vine vorba despre sanatatea intestinala, ci si in ceea ce priveste sanatatea ficatului, conform unui nou studiu, citat de sciencedaily.com. Beneficiile administrarii probioticelor "Probioticele au fost studiate indeaproape in ultimii ani in contextul sanatatii tractului...