Publicat la: 
5/07/2018

varsta creierului

Inaintarea in varsta este inevitabila, insa, unele persoane nu isi arata varsta si se simt mai tinere. Un nou studiu arata ca aceasta perceptie asupra varstei proprii, numita varsta subiectiva, poate reflecta sanatatea creierului.

Cu ajutorul tehnologiei de imagistica prin rezonanta magnetica, oamenii de stiinta coreeni au descoperit ca persoanele care se simt mai tinere decat varsta lor biologica prezinta mai putine semne de imbatranire a creierului, prin comparatie cu cei care simt ca isi reflecta varsta, precum si cei care se simt mai batrani, scrie sciencedaily.com.

De ce este important acest studiu

Publicat recent in revista "Frontiers in Aging Neuroscience," acesta este primul studiu care descopera legatura dintre varsta subiectiva si sanatatea creierului. 

Rezultatele cercetarii incurajeaza persoanele care se simt mai in varsta, prin comparatie cu varsta lor biologica, sa adopte masuri de stimulare a sanatatii creierului.

Procesul de imbatranire si varsta subiectiva

Tindem sa ne gandim la procesul de inaintare in varsta ca la un proces cu stadii bine definite, pe parcursul caruia corpul si creierul se schimba in mod constant. Cu toate acestea, trecerea timpului ne afecteaza pe fiecare intr-un mod diferit. 

Perceptia asupra varstei si cat de batrani sau tineri ne simtim - varsta noastra subiectiva - poate varia semnificativ de la o persoana la alta, aflate la aceeasi varsta biologica.

Astfel, unii oameni simt ca isi reflecta varsta, in timp ce altii se simt mai tineri sau mai batrani in raport cu varsta lor biologica.

Este varsta subiectiva doar o perceptie asupra vietii proprii sau reflecta modul in care organismul nostru imbatraneste? 

Aceasta este intrebarea care a stat la baza studiului de fata, condus de Dr. Jeanyung Chey, cercetatoare in cadrul Universitatii din Seul, Coreea de Sud.

"De ce unele persoane se simt mai tinere sau mai batrane in raport cu varsta lor biologica?," intreaba Dr. Chey. "Raspunsul poate include starile depresive, diferentele de personalitate sau sanatatea fizica. Cu toate acestea, niciun studiu nu a examinat procesele de imbatranire a creierului ca raspuns ce explica diferenta dintre varsta biologica si varsta subiectiva," adauga cercetatoarea.

Pe masura ce imbatranesc, oamenii se confrunta frecvent cu unele tulburari cognitive. Creierul prezinta, de-a lungul timpului, o varietate de schimbari ce apar pe fondul inaintarii in varsta si care reflecta scaderea nivelului de sanatate pe plan neuronal, inclusiv reducerea volumului de materie cenusie.

Tehnicile dezvoltate in ultimii ani de catre specialistii din domeniul neurostiintelor pot ajuta cercetatorii sa identifice care sunt caracteristicile asociate procesului de imbatranire, pentru a putea estima varsta creierului.

In ce a constat studiul

Dr. Chey si colegii sau au aplicat cele mai recente tehnici din domeniul neurostiintelor pentru a investiga legatura dintre varsta subiectiva si procesul de imbatranire al creierului.

Astfel, oamenii de stiinta au efectuat scanari cerebrale prin imagistica MRI in randul a 68 de persoane sanatoase, cu varste cuprinse intre 59 si 84 de ani, pentru a analiza volumul de materie cenusie in diferitele regiuni ale creierului.

De asemenea, participantii au fost rugati sa completeze un sondaj de opinie cu intrebari privitoare la varsta subiectiva, menite sa evalueze abilitatile lor cognitive si perceptia asupra starii lor de sanatate.

Rezultatele studiului arata ca persoanele care se simt mai tinere au obtinut rezultate mai bune in cadrul testelor de memorie si au fost mai putin predispuse simptomelor depresive. Mai mult, cei care au raportat o varsta subiectiva mai mica decat varsta biologica au prezentat, de asemenea, un volum crescut de materie cenusie in regiunile-cheie ale creierului.

"Am observat ca persoanele care se simt mai tinere prezinta anumite caracteristici structurale ale creierului specifice unui creier mai tanar. Aceste diferente sunt valabile chiar si atunci cand alti factori, precum trasaturile de personalitate, nivelul de sanatate, simptomele depresive sau functiile cognitive, sunt luate in considerare," declara autoarea principala a studiului.

Cercetatorii sunt de parere ca cei care se simt mai in varsta resimt procesul de imbatranire al creierului, intrucat pierderea materiei cenusii face ca sarcinile cognitive sa fie mai dificile. 

Desi sunt necesare mai multe studii pe aceasta tema pentru a investiga asocierea dintre sanatatea creierului si varsta subiectiva, autorii considera ca persoanele care se simt mai in varsta prin comparatie cu varsta biologica ar trebui sa isi reevalueze stilul de viata, obiceiurile si activitatile zilnice pentru a adopta masuri ce contribuie la stimularea sanatatii creierului.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180703110014.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neuropsihiatrie

Medic Primar...

Articole similare

Inaintarea in varsta este inevitabila, insa, unele persoane nu isi arata varsta si se simt mai tinere. Un nou studiu arata ca aceasta perceptie asupra varstei proprii, numita varsta subiectiva, poate reflecta sanatatea creierului. Cu ajutorul tehnologiei de imagistica prin rezonanta magnetica, oamenii de stiinta coreeni au descoperit ca...
Inchiderea ochilor in timpul incercarilor de amintire a unui eveniment creste sansele de acuratete a memoriei, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Surrey, transmite BBC. Cercetatorii au testat abilitatea oamenilor de a-si aminti detalii din filme care prezentau scenele unor crime fictive si spera ca astfel de studii sa ajute...
Renuntarea la fumat aduce kilograme in plus / Foto: Photoxpress Oamenii de stiinta spun ca au descoperit in cele din urma de ce fumatorii au tendinta de a lua in greutate, atunci cand renunta la obicei, anunta MSNBC. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Este foarte cunoscut obiceiul celor care se lasa de fumat de a manca mai mult sau...
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Finlanda de Est au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in proteine animale si in carne, in mod special, nu este buna pentru sanatate, potrivit sciencedaily.com. Au existat doua grupuri de barbati care au fost monitorizati timp de 20 de ani. Un grup a avut o dieta bazata pe proteine...
Persoanele care utilizeaza telefonul mobil mai mult de 15 ore pe luna au un risc crescut de a dezvolta anumite tumori cerebrale, potrivit unui studiu epidemologic francez, care redeschide dezbaterea referitoare la pericolele utilizarii telefoanelor mobile, relateaza AFP. "Concluzia principala a studiului nostru din Franta merge in aceeasi...