Publicat la: 
18/05/2018

consumul de cafea in sarcina

Chiar si consumul moderat de cafea pe perioada sacinii - de maxim 2 cesti de cafea pe zi - este asociat unui risc crescut de supraponderalitate si obezitate in randul copiilor la varsta scolara, arata un studiu  publicat recent in revista de specialitate "BMJ Open."

Desi nu s-a demonstrat ca ar fi vorba despre o relatie de tip cauzal, oamenii de stiinta avertizeaza femeile gravide sa isi limiteze pe cat posibil consumul de cafea pe perioada sarcinii, conform sciencedaily.com.

"Avem motive solide pentru a recomanda restrictionarea maxima a consumului de cafea, de la limita recomandata anterior de trei cesti de cafea pe zi. Cofeina nu este o substanta recomanda pe perioada sarcinii," declara Dr. Verena Sengpiel, din cadrul Academiei Sahlgrenska din Suedia.

In ce a constat studiul privind consumul de cafea in sarcina si obezitatea copiilor

Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii de la Academia Sahlgrenska, in colaborare cu oamenii de stiinta de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica, au analizat datele medicale a 50.943 de femei insarcinate, ca parte din cel mare studiu efectuat pe tema sanatatii mamelor si copiilor, cunoscut sub numele de Studiul MoBa (Norwegian Mother and Child Cohort Study).

Conform analizei de specialitate, copiii ale caror mame au consumat cofeina pe durata sarcinii au avut un risc considerabil crescut de a fi supraponderali la varstele scolare si prescolare. 

Datele medicale ale copiilor au fost colectate periodic si analizate de la momentul nasterii si pana la varsta de opt ani. 

Consumul de cafea si riscul declansarii obezitatii

Aceste constatari sunt deosebit de important cu atat mai mult cu cat, din cercetarile efectuate anterior pe tema obezitatii, stim ca excesul de greutate din perioada copilariei a fost asociat cu o crestere a riscului declansarii bolilor cardiovasculare, precum si a diabetului zaharat de tip II pe perioada maturitatii.

Spre exemplu, la varsta de cinci ani ponderea copiilor obezi a fost cu 5% mai mare in grupul mamelor ce au consumat cofeina pe perioada sarcinii, prin comparatie cu cei ale caror mame au redus la maximum consumul de cofeina in aceasta perioada.

Limita de cofeina permisa pe perioada sarcinii

Conform specialistilor suedezi de la Agentia Nationala pentru Alimentatie, femeile gravide nu ar trebui sa consume mai mult de 300 de miligrame de cofeina pe zi, ceea ce inseamna echivalentul a trei cesti de cafea sau sase cani de ceai negru.

Cu toate acestea, asocierea dintre consumul de cofeina pe durata sarcinii si cresterea excesiva in greutate a copiilor a fost observata si in randul femeilor gravide care au urmat recomandarile specialistilor pentru femeile insarcinate in ceea ce priveste limita maxima de cofeina permisa consumului.

Rezultatele studiului sunt confirmate de alte doua cercetari de specialitate, care desi au fost efectuate pe un esantion mult mai mic, au inclus si alte surse de cofeina, precum ceaiul, ciocolata si bauturile energizante.

"In tarile nordice cafeaua este sursa primara de cofeina, in timp ce in Marea Britanie ceaiul negru este prima alegere a consumatorilor de cofeina. Insa daca ne uitam la mamele tinere din zilele noastre, sursa principala de cofeina este reprezentata de bauturile energizante. In studiul nostru am inclus surse diferite de cofeina si am constatat o asociere similara intre consumul de cofeina si sanatatea copiilor," explica Dr. Verena Sengpiel.

Mediul gestational este foarte important atunci cand vine vorba despre dezactivarea si activarea genelor celor mici, precum si programarea metabolica a acestora pe durata intregii lor vieti.

"Desi este nevoie de mai multe analize de specialitate pentru a putea confirma aceste constatari, trebuie sa subliniem faptul ca este necesara limitarea consumului de cofeina pe durata sarcinii," conchide Dr. Sengpiel.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neonatologie, Pediatrie

Radu Roxana,Medic Specialist
Medic Specialist
Preda Brindusa-Catrinel,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Sicoe Simona Emilia,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 38

Articole similare

In general, majoritatea persoanelor considera cafeaua un viciu, dar aceasta poate avea si numeroase avantaje. In cazul in care aveti o viata activa si mergeti constant la sala de fitness, cofeina va poate oferi beneficii functionale pentru exercitiile fizice. Care sunt cele cinci motive pentru care ar trebui sa consumati cafea inainte de a face...
Cu cat mai repede reactioneaza oamenii la gustul amar al cofeinei, cu atat mai multa cafea beau, iar acest lucru se bazeaza pe genetica. Gustul amar este un sistem natural de avertizare care ne protejeaza de substantele nocive, asa ca, teoretic, nu ar trebui sa ne placa cafeaua. Cercetatorii sustin ca oamenii care au capacitatea sporita de a...
Testele genetice imbunatatesc diagnosticul anomaliilor din timpul sarcinii, observate in timpul scanarilor cu ultrasunete, prin folosirea secventierea genomului. Fara aceasta testare, anomaliile de dezvoltare ar putea ramane nediagnosticate pana la nastere. In cazul in care rezultatele secventierii genomului pot fi livrate in timp util,...
Sarcina la birou poate fi un subiect sensibil pentru colegi / Foto: Captura YouTube Poate astepti de mult marele moment sau poate pur si simplu s-a intamplat. Indiferent de situatie, in momentul in care ai hotarat sa aduci o noua viata pe lume, nu poti pune hold in viata ta timp de 9 luni. Asa ca dupa primele emotii, apar intrebarile: cum ma...
Cresterea consumului zilnic de cafea ar putea reduce riscul de imbolnavire de diabet, a anuntat o echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii si Singapore. Pornind de la trei studii americane efectuate pe 120.000 de persoane, in cea mai mare parte angajati din sistemul medical, echipa de cercetatori a stabilit o legatura intre...