Publicat la: 
18/11/2010

Ce este gripa porcina si cum ne putem proteja
Gripa porcina revine / Foto: Agerpres

Primul caz de virus de tip A H1N1 din acest sezon, in tara noastra, a fost inregistrat la un copil din Calarasi, a anuntat ministrul sanatatii, Cseke Attila, citat de Agerpres. Cazul nu a necesitat internare iar parintii copilului nu sunt afectati, a precizat ministrul. "Sursa de la care s-a imbolnavit copilul nu se cunoaste, probabil de la rude sau de la cei cu care a venit in contact", a declarat, la randul sau, prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului sanatatii. El a explicat ca, pana in acest moment, in Romania nu au fost inregistrate multe cazuri. La nivel european numarul cazurilor cu gripa AH1N1 a fost de 39, iar cel semnalat in Romania este cel de-al al 40-lea caz.

Ce este gripa porcina

Gripa porcina este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Virusul se transmite in randul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. Epizootii in randul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenta crescuta in perioada de toamna si iarna in zonele temperate. Multe tari vaccineaza de rutina populatiile porcine pentru a preveni boala, potrivit site-ului Ministerului Sanatatii.

Desi virusurile gripe porcine afecteaza de obicei porcii, pot depasi uneori bariera speciei si cauza boala la oameni. Acest virus este contagios si se transmite de la om la om.

Diferenta intre gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina si gripa pandemica

Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci.

Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie, si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier.

Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii si animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave.

Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite in populatia umana. In acest caz, populatia umana poate sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou.

Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.

Implicatiile pentru sanatatea umana

Izbucniri epidemice si cazuri sporadice umane de gripa porcina au fost raportate ocazional. In general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putand varia de la infectie asimptomatica la pneumonie severa, soldata cu deces.

Din aceasta cauza, marea majoritate a cazurilor au fost depistate intamplator, in cadrul supravegherii epidemiologice a gripei sezoniere. Adevarata extindere a bolii in randul oamenilor este necunoscuta, deoarece cazurile usoare sau asimptomatice puteau ramane nedepistate.

Este sigur sa mancam carne sau produse din carne de porc?

Da. Nu exista evidente ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe baza de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 700 de grade Celsius.

Simptomele gripei porcine

Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere si includ:

  • febra;
  • oboseala;
  • inapetenta;
  • tuse;
  • durere in gat.

Unele persoane infectate cu gripa porcina au prezentat stari de voma si diaree.

Masuri de igiena recomandate pentru prevenirea imbolnavirii

In lipsa unui vaccin impotriva gripei porcine, urmatoarele actiuni pot preveni raspandirea virusului:

  • Acoperiti gura si nasul cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati batista la gunoi dupa utilizare;
  • Spalati frecvent mainile cu apa si sapun, in special dupa ce stranutati sau tusiti; solutiile be baza de alcool pentru spalarea mainilor pot fi utile;
  • Evitati atingerea ochilor, nasului si gurii deoarece virusul se poate raspandi pe aceasta cale;
  • Incercati sa evitati contactul strans cu persoane bolnave;
  • Daca va imbolnaviti de gripa, stati acasa si nu mergeti la servici sau scoala, limitand astfel contactul cu alte persoane bolnave.

Autor: R.M.

Specialitate: 
Comentarii

cred a la 70 de grade nu la 700 se distruge virusul

Pagini

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar
Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Baroiu Liliana,Medic Primar
Medic Primar
Jugulete Gheorghita,Medic Primar, Doctor in medicina, Sef de lucrari
Medic Primar,...

Articole similare

Gripa porcina revine / Foto: Agerpres Primul caz de virus de tip A H1N1 din acest sezon, in tara noastra, a fost inregistrat la un copil din Calarasi, a anuntat ministrul sanatatii, Cseke Attila, citat de Agerpres. Cazul nu a necesitat internare iar parintii copilului nu sunt afectati, a precizat ministrul. "Sursa de la care s-a imbolnavit...
Fara disponibilizari in sistemul medical / Foto: Reuters 111 spitale din tara sunt propuse spre comasare, iar alte 71 urmeaza a fi reprofilate in camine de batrani sau in centre de permanenta, a informat marti ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Este cunoscuta nevoia unei retea de camine pentru persoane varstnice, care sa preia o parte a...
Sanatate si asistenta / Foto: Reuters Circa 18 milioane de romani vor beneficia, de la 1 ianuarie 2011, de carduri nationale de sanatate, a informat miercuri ministrul sanatatii, Cseke Attila. Ei vor primi cardurile prin intermediul Postei Romane, iar primii beneficiari vor fi salariatii "si cei care contribuie cu o suma la Casa Nationala...
Gripa porcina revine / Foto: Agerpres Primul caz de virus de tip A H1N1 din acest sezon, in tara noastra, a fost inregistrat la un copil din Calarasi, a anuntat ministrul sanatatii, Cseke Attila, citat de Agerpres. Cazul nu a necesitat internare iar parintii copilului nu sunt afectati, a precizat ministrul. "Sursa de la care s-a imbolnavit...
Gripa porcina revine / Foto: Agerpres Primul caz de virus de tip A H1N1 din acest sezon, in tara noastra, a fost inregistrat la un copil din Calarasi, a anuntat ministrul sanatatii, Cseke Attila, citat de Agerpres. Cazul nu a necesitat internare iar parintii copilului nu sunt afectati, a precizat ministrul. "Sursa de la care s-a imbolnavit...