Publicat la: 
26/04/2013

Sfaturi practice pentru a evita toxiinfectiile alimentare la picnic si gratar

Daca in aceste zile planuiti o iesire la iarba verde la picnic sau gratar, este o idee buna sa consumati gustari sanatoase. Dar ar trebui sa luati masuri pentru a va proteja impotriva bacteriilor care se multiplica mai repede in alimente pe vreme calda si pot provoca intoxicatii alimentare. Va prezentam cateva reguli simple care pot preveni experientele neplacute.

Spalati-va mainile cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde inainte de prepararea alimentelor si inainte de a manca.

Asigurati-va ca produsele alimentare nu sunt lasate afara pentru mai mult de doua ore.

Pastrati masa de pranz in masina, mai degraba decat in portbagaj.

Marinati mancarea in frigider. Nu reutilizati sosul marinat care a intrat in contact cu carnea cruda pe mancare gatita daca nu il fierbeti mai intai.

Pastrati separat alimentele crude. Pastrati carnea cruda si fructele de mare separat de restul alimentelor, astfel sucurile lor nu vor contamina alte produse deja preparate sau crude. Nu utilizati un tocator sau ustensile care au fost in contact cu produse crude, daca nu le-ati spalat inainte.

Gatiti bine mancarea. Puteti folosi un termometru alimentar pentru a va asigura ca mancarea este gatita bine si se distrug bacteriile daunatoare.

Elemente non-alimentare indispensabile pentru un gratar in conditii de siguranta:

  • termometru pentru alimente,
  • racitoare: unul pentru bauturi (care se deschide frecvent), unul pentru carne cruda si fructe de mare si un altul pentru alimentele gatite,
  • apa, sapun si prosoape de hartie pentru spalarea mainilor,
  • suficiente farfurii si ustensile pentru a pastra separat alimentele crude de cele gatite,
  • folii si saci menajeri pentru resturi.

Specialitate: 
Comentarii

Așteptăm cu interes sfaturi cu privire la buruieni pe care le putem folosi când mergem în boscheți. Ceva mai emolient sa nu ne irităm...

Era o chestie de civilizatie, dar, deh, fiecare cu vederile lui....

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
As. Universitar...

Articole similare

Dr. Ruxandra Posoiu in studioul Hotnews Vara este anotimpul in care se inregistreaza cele mai mult cazuri de toxiinfectii alimentare si enterocolite, in special a celor de asa numita "diaree a calatorilor", a explicat dr. Ruxandra Posoiu, medic specialist gastroenterolog. Ce trebuie sa facem in cazul in care suferim de o astfel de afectiune,...
Dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru / Foto: MedLive.ro "Aproape tot ce ne inconjoara este un potential alergizant pentru organism." Polen, par de animale, substante iritante din aerul pe care il respiram, insecte, acarieni, mancare, medicamente, creme cosmetice. "Daca va uitati cu ochi studiosi asupra site-urilor medicale care analizeaza ce...
* Listeria: Fructe si legume crude Bacteria Listeria poate contamina produsele proaspete. Simptomele in caz de infectie includ: febra, durerile musculare, stomac deranjat sau diaree- acestea apar la doua zile dupa expunere. Sfat: Spalati bine produsele crude si uscati-le inainte de a le consuma. * Listeria: laptele nepasteurizat Produsele...
Dr. Ruxandra Posoiu/ Foto: HotNews.ro Ce favorizeaza aparitia afectiunilor gastrointestinale pe timpul verii? Cum ne protejam impotriva lor? Cum recunoastem toxiinfectia alimentara? Ce simptome specifice prezinta o enterocolita? Care sunt primii pasi de tratament? Dr. Ruxandra Posoiu, medic specialist gastroenterologie, a discutat online cu...
Daca in aceste zile planuiti o iesire la iarba verde la picnic sau gratar, este o idee buna sa consumati gustari sanatoase. Dar ar trebui sa luati masuri pentru a va proteja impotriva bacteriilor care se multiplica mai repede in alimente pe vreme calda si pot provoca intoxicatii alimentare. Va prezentam cateva reguli simple care pot preveni...