Publicat la: 
18/12/2017

Sintezie indusa prin hipnoza

Hipnoza poate schimba modul in care creierul nostru proceseaza informatiile. Cercetatorii de la Universitatea Skovde, Suedia si de la Universitatea Turku, Finlanda au identificat un nou fenoment, utilizand cu succes hipnoza pentru a induce un analog functional al sinesteziei. Descoperirea poate deschide noi cai de cercetare in domenii neexplorate pana in prezent ce tin de stiintele cognitiei, noteaza utu.fi.

Ce este sinestezia

Sinestezia este un fenomen rar ce se caracterizeaza prin manifestarea automata si simultana unor perceptii senzoriale disociate. Un exemplu de sinestezie specifica simtului vizual ar fi asocierea unor litere cu culori.

Studiul de fata confirma rezultatele constatate de cercetarile efectuate anterior pe aceasta tema, ce arata ca este posibil ca prin intermediul hipnozei sa fie declansate halucinatii vizuale nemaintalnite, declara Docent Sakari Kallio, cercetator in cadrul Universitatii din Turku.

Experimentul sinestezic

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au efectuat un experiment pe parcursul caruia voluntarii au fost filmati pe durata unui interviu realizat pe tema experientelor personale si a strategiilor utilizate de fiecare in parte in timpul unui joc de numite a culorilor, intitulat Stroop.

Interviul a aratat ca aceleasi sugestii ar putea induce, in randul subiectilor supusi hipnozei, experiente senzoriale total diferite si nemaintalnite.

Cercetatorii au indus prin intermediul acestei practici un soi de experienta senzoriala echivalenta sinesteziei, pe parcursul careia o serie de simboluri (cercuri, cruci si patrate) au fost asociate de catre participanti cu fiecare culoare afisata pe parcursul testelor vizuale.

Dintre cei patru participanti la studiu receptivi la experimentul hipnotic, trei au manifestat o asociere puternica intre simbolul si culoarea indusa, conform declaratiilor acestora confirmate prin observarea miscarilor oculare pe parcursul testelor.

Cu toate acestea, natura acestor asocieri a variat de la un participant la altul. Doi dintre acestia au declarat ca au perceput vizual simbolurile ca avand culoarea indusa prin hipnoza, arata raportul cercetatorilor.

Rezultatele studiului

Rezultatele studiului arata asocieri puternice intre simboluri si culori pe parcursul experimentului, insa studiul subliniaza o diferenta clara intre sinestezia indusa prin hipnoza si sinestezia declansata in mod natural.

Dincolo de abilitatea demonstrata de a induce si anula o forma de sinestezie, concluziile sunt pripite pana la efectuarea cercetarilor suplimentare necesare, subliniaza autorii studiului.

Diferenta metodologica a studiului de fata, prin comparatie cu studiile efectuate anterior pe aceasta tema, este capacitatea inducerii efectului sinestezic al hipnozei si anularea aproape instanta a acestuia.

Cercetarile efectuate pana in prezent pe tema sinesteziei au utilizat o perioada de inductie hipnotica de pana la 10 minute. Pe parcursul studiului de fata, cercetatorii au reusit sa induca episodul sinestezic prin intermediul hipnozei intr-un timp foarte scurt - pana ce voluntarii au numarat pana la trei - si sa anuleze acest efect la fel de repede - in timp ce voluntarii au numarat descrescator de la trei la unu.

Sarcinile au fost executate in stare de constienta si nu sub hipnoza, adauga autorii studiului.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Pana nu demult chiar mersul la psiholog era tabu, desi s-a constatat ca una din patru persoane va avea probleme de sanatate mintala la un moment dat in viata. In Romania tulburarile psihice si de...
Antrenamentele de fitness in grup scad nivelul de stres cu 26% si imbunatatesc semnificativ calitatea vietii, in timp ce antrenamentul individual presupune depunerea unui efort fizic mai mare, fara...