Publicat la: 
18/12/2017

Sintezie indusa prin hipnoza

Hipnoza poate schimba modul in care creierul nostru proceseaza informatiile. Cercetatorii de la Universitatea Skovde, Suedia si de la Universitatea Turku, Finlanda au identificat un nou fenoment, utilizand cu succes hipnoza pentru a induce un analog functional al sinesteziei. Descoperirea poate deschide noi cai de cercetare in domenii neexplorate pana in prezent ce tin de stiintele cognitiei, noteaza utu.fi.

Ce este sinestezia

Sinestezia este un fenomen rar ce se caracterizeaza prin manifestarea automata si simultana unor perceptii senzoriale disociate. Un exemplu de sinestezie specifica simtului vizual ar fi asocierea unor litere cu culori.

Studiul de fata confirma rezultatele constatate de cercetarile efectuate anterior pe aceasta tema, ce arata ca este posibil ca prin intermediul hipnozei sa fie declansate halucinatii vizuale nemaintalnite, declara Docent Sakari Kallio, cercetator in cadrul Universitatii din Turku.

Experimentul sinestezic

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au efectuat un experiment pe parcursul caruia voluntarii au fost filmati pe durata unui interviu realizat pe tema experientelor personale si a strategiilor utilizate de fiecare in parte in timpul unui joc de numite a culorilor, intitulat Stroop.

Interviul a aratat ca aceleasi sugestii ar putea induce, in randul subiectilor supusi hipnozei, experiente senzoriale total diferite si nemaintalnite.

Cercetatorii au indus prin intermediul acestei practici un soi de experienta senzoriala echivalenta sinesteziei, pe parcursul careia o serie de simboluri (cercuri, cruci si patrate) au fost asociate de catre participanti cu fiecare culoare afisata pe parcursul testelor vizuale.

Dintre cei patru participanti la studiu receptivi la experimentul hipnotic, trei au manifestat o asociere puternica intre simbolul si culoarea indusa, conform declaratiilor acestora confirmate prin observarea miscarilor oculare pe parcursul testelor.

Cu toate acestea, natura acestor asocieri a variat de la un participant la altul. Doi dintre acestia au declarat ca au perceput vizual simbolurile ca avand culoarea indusa prin hipnoza, arata raportul cercetatorilor.

Rezultatele studiului

Rezultatele studiului arata asocieri puternice intre simboluri si culori pe parcursul experimentului, insa studiul subliniaza o diferenta clara intre sinestezia indusa prin hipnoza si sinestezia declansata in mod natural.

Dincolo de abilitatea demonstrata de a induce si anula o forma de sinestezie, concluziile sunt pripite pana la efectuarea cercetarilor suplimentare necesare, subliniaza autorii studiului.

Diferenta metodologica a studiului de fata, prin comparatie cu studiile efectuate anterior pe aceasta tema, este capacitatea inducerii efectului sinestezic al hipnozei si anularea aproape instanta a acestuia.

Cercetarile efectuate pana in prezent pe tema sinesteziei au utilizat o perioada de inductie hipnotica de pana la 10 minute. Pe parcursul studiului de fata, cercetatorii au reusit sa induca episodul sinestezic prin intermediul hipnozei intr-un timp foarte scurt - pana ce voluntarii au numarat pana la trei - si sa anuleze acest efect la fel de repede - in timp ce voluntarii au numarat descrescator de la trei la unu.

Sarcinile au fost executate in stare de constienta si nu sub hipnoza, adauga autorii studiului.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog...
Stan Cristina Maria,Psiholog specialist, psihoterapeut specialist
Psiholog...
Psiholog
Negut Laura,Doctor
Doctor

Articole similare

Dan Gilbert, psiholog, profesor in cadrul Harvard University / Foto: Vimeo.com "Din perspectiva evolutiei, doua milioane de ani nu inseamna nimic. Cu toate acestea, in ultimele doua milioane de ani creierul uman aproape si-a triplat masa, pornind de la cele sase sute de grame ale stramosului nostru, Homo Habilis (omul indemanatic), si...
Ai spus stanga in loc de dreapta vreodata? Esti la ora de condus si instructorul iti spune sa faci o intoarcere la dreapta si ai tendinta sa intorci spre stanga sau te blochezi pe moment, inainte de a face intoarcerea corecta. Daca acest scenariu iti suna cunoscut, nu esti singur: o mare pare din populatie intampina dificultati in a distinge...
O substanta chimica din regiunea creierului responsabila pentru functiile de memorare ne ajuta sa suprimam gandurile negative, arata un nou studiu publicat in revista de specialitate "The journal Nature Communications". Noile descoperiri ar putea explica de ce persoanele care sufera de tulburari precum anxietate, tulburarea de stres post-...
Ce sfaturi le dam copiilor inainte sa inceapa scoala? Cat de responsabil ar trebui sa fie un copil in functie de varsta? Este pregatit sa mearga singur spre scoala? Ce ar trebui sa facem astfel incat sa fie motivat si sa ii placa la scoala? Cum facem tranzitia mai usoara de la gradinita la scoala? Psihologul Cristina Milu, de la Centrul medical...
Inlocuirea soarecilor de laborator cu oameni / Foto: Photoxpress Cei mai multi oameni de stiinta dau asigurari ca intotdeauna exista un mod etic de a testa o ipoteza importanta. Totusi, experimentele duse la extrem ar putea arata lucruri care raman ascunse metodelor clasice de cercetare si, de cele mai multe ori, pana si cei mai etici...