Publicat la: 
13/06/2018

singuratate

Singuratatea are un efect negativ asupra sanatatii cardiovasculare si este un predictor puternic al decesului prematur, potrivit unui studiu prezentat la congresul EuroHeartCare 2018, al Societatii Europene de Cardiologie.

Cercetatorii au descoperit ca sentimentul de singuratate este un predictor mai puternic pentru rezultate negative, decat faptul ca traiesti singur, atat la barbati, cat si la femei.

"Singuratatea este mai frecventa astazi decat oricand și multi oameni traiesc singuri", a declarat Anne Vinggaard Christensen, autorul studiului, de la Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca. ''Cercetarile anterioare au aratat ca singuratatea și izolarea sociala sunt legate de boala coronariana și de accidentul vascular cerebral, dar acest lucru nu a fost investigat la pacientii cu diferite tipuri de boli cardiovasculare''.

Singuratatea, predictor pentru deces prematur si o calitate a vietii mai scazuta in cazul bolilor cardiovasculare

S-a investigat daca reteaua sociala precara este asociata cu o sanatate cardiovasculara deficitara la 13463 pacienti cu cardiopatie ischemica, aritmie (ritm cardiac anormal), insuficienta cardiaca sau boli ale valvelor inimii. Datele din registrele nationale au fost corelate cu sondajul DenHeart, in care s-a cerut tuturor pacientilor externati din aprilie 2013 pana in aprilie 2014 de la cinci centre medicale din Danemarca sa raspunda la un chestionar despre sanatatea lor fizica si psihica si despre factori precum fumatul si sprijin social.

Sprijinul social a fost masurat utilizand date legate de situatia locativa, daca traiesc singuri sau nu si intrebari despre sentimentul de singuratate - Ai pe cineva cu care poti vorbi atunci cand simti nevoia? Te simti uneori singur chiar daca vrei sa fii cu cineva? "A fost important sa colectam informatii despre ambele tipuri, deoarece oamenii pot trai singuri, dar nu se simt singuri, in timp ce altii coabiteaza, dar se simt singuri", a explicat Vinggaard Christensen.

Senzatia de singuratate a fost asociata cu rezultate slabe la toti pacientii, indiferent de tipul de boala cardiaca, chiar si dupa ajustarea pentru varsta, nivel de educatie, alte boli, indice de masa corporala, fumat si consum de alcool.

Singuratatea a fost asociata cu un risc de mortalitate dublu la femei si aproape dublu la barbati. Atat barbatii, cat si femeile care s-au simtit singuri au avut de trei ori mai multe riscuri sa raporteze simptomele de anxietate si depresie si au avut o calitate a vietii semnificativ mai scazuta decat cei care nu s-au simtit singuri.

"Singuratatea este un predictor puternic al mortii premature, al sanatatii mintale mai slabe și al calitatii vietii mai scazute la pacientii cu boli cardiovasculare, atat la barbati, cat si la femei", a spus Vinggaard Christensen.

Importanta suportului social in bolile cardiovasculare

Persoanele care nu beneficiaza de sprijin social sprijin sau beneficiaza putin au un stil de viata nesanatos, sunt mai putin compliante in ceea ce priveste tratamentul si sunt mai afectate de evenimentele stresante.

"Traim intr-o perioada in care singuratatea este mai prezenta, iar furnizorii de servicii medicale trebuie sa tina cont de acest lucru atunci cand evalueaza riscurile cardiovasculare," concluzioneaza Vinggaard Christensen.

Recomandarile europene privind prevenirea bolilor cardiovasculare sustin ca persoanele izolate sau deconectate de alte persoane prezinta un risc crescut de a dezvolta si de a muri prematur din cauza bolilor de inima. Astfel ca se recomanda evaluarea factorilor de risc psihosocial la pacientii cu boli cardiovasculare diagnosticate si la cei cu risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 2D

Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Modavu Irina-Florentina,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 22

Articole similare

Ciclul menstrual neregulat, asociat cu bolile de inima / Foto: EveryStockPhoto Femeile care au ciclu menstrual neregulat sunt cu 28% mai predispuse la boli cardiace decat restul femeilor, arata un studiu olandez, desfasurat pe o perioada de zece ani, la care au participat 23.000 de femei cu varsta medie de 50 de ani. In acelasi timp,...
Cum ne influenteaza gandurile negativiste sanatatea/ Foto: MorgueFile.com Conexiunea dintre minte si corp este un concept familiar in zilele noastre. Cei mai multi oameni sunt constienti ca stresul poate produce simptome fizice, precum un stomac deranjat, iar depresia poate provoca durere. Din ce in ce mai multe studii sugereaza ca emotiile si...
Una din patru persoane moare din cauza bolilor cardiovasculare. Din pacate, primul simptom al unei boli de inima apare atunci cand oamenii au un atac de cord. Exista insa semne vizibile, care pot indica daca ceva nu este in regula cu inima, inainte de a suferi un "eveniment cardiovascular", conform theconversation.com. 1. Crestaturi diagonale pe...
Singuratatea are un efect negativ asupra sanatatii cardiovasculare si este un predictor puternic al decesului prematur, potrivit unui studiu prezentat la congresul EuroHeartCare 2018, al Societatii Europene de Cardiologie. Cercetatorii au descoperit ca sentimentul de singuratate este un predictor mai puternic pentru rezultate negative, decat...
Alimentele care alcatuiesc o dieta sanatoasa pentru inima, la nivel global, ar putea fi diferite fata de ceea ce credeau specialistii pana acum, sugereaza un studiu observational, prezentat la congresul ESC si publicat in ”Lancet”, conform eurekalert.org. ”Trebuie sa reconsideram alimentele considerate sanatoase pentru inima. De exemplu, prin...