Publicat la: 
14/02/2018

sistem imunitar encefalita

Encefalita autoimuna este la fel de frecventa precum encefalita care rezulta in urma unei infectii din organism, spun oamenii de la Institutul Mayo Clinic in cel mai recent studiu realizat pe aceasta tema si publicat in "Annals of Neurology", informeaza sciencedaily.com.

Encefalita: simptome, cauze si diagnoticare

Encefalita autoimuna, care apare pe fondul sistemului imunitar ce ataca creierul, are ca simptome:

  • febra;
  • stare de confuzie;
  • pierderi de memorie;
  • psihoza;
  • convulsii.

Aceasta boala are un progres rapid, de la cateva zile si pana la cateva saptamani, si poate pune viata pacientului in pericol. 

In mod traditional, cauza declansarii encefalitei a fost pusa pe seama infectiei din organism, insa un nou studiu arata ca sistemul imunitar este, in egala masura, responsabil pentru debutul bolii.

"Rezultatele studiului sugereaza medicilor sa evalueze pacientii care sufera de encefalita avand in vedere si cauzele de natura autoimuna, fata de cele de natura infectioasa, deoarece frecventa aparitiei bolii in ambele cazuri este egala," declara autorul principal al studiului, Dr. Eoin Flanagan, specialist in neurologie autoimuna in cadrul Clinicii Mayo din Rochester USA.

"Cu toate acestea, infectia ramane principala cauza de diagnosticare a pacientilor cu encefalita. Rezultatele studiului indica faptul ca medicii ar trebui sa exploreze si cauzele autoimune pentru a se asigura ca tratamentul recomandat poate preveni daunele pe care aceasta boala le poate avea asupra organismului pe termen lung," noteaza Dr. Michel Toledano, unul dintre co-autorii studiului. 

Investigatii asupra cauzelor declansarii encefalitei

Pentru a realiza acest studiu, pe parcursul caruia au fost identificate cele doua cazuri de encefalita, oamenii de stiinta au analizat datele medicale extrase din bazele de date ale tuturor furnizorilor de servicii medicale din Minnesota. 

Cercetatorii au descoperit ca aproximativ 14 persoane la 100 de mii de persoane au avut encefalita autoimuna cel putin o data pe durata intregii vieti, comparativ cu 12 din 100 de mii de persoane care au suferit de encefalita infectioasa. 

O limitare a studiului este faptul ca criteriile de diagnosticare pentru cauzele autoimune si infectioase ale encefalitei difera, ceea ce ar putea afecta comparatia, conform sursei citate.

"Pana de curand nu stiam cat de comuna este encefalita autoimuna, intrucat niciun studiu de specialitate nu a investigat diferitele cauze ale declansarii acestei boli. In urma studiului estimam ca aproximativ 1 milion de persoane din intreaga lume au suferit de encefalita autoimuna cel putin o data in viata. In plus, in fiecare an, la nivel global, aproximativ 90 de mii de oameni dezvolta encefalita autoimuna," declara Dr. Flanagan.

Studiul de fata a utilizat criteriile de diagnosticare ale encefalitei utilizate la nivel global in anul 2016. Cu ajutorul testelor de indentificare aianticorpilor neuronali si al testelor de masurare a lichidului cefalorahidian, oamenii de stiinta au fost in masura sa identifice markerii anticorpilor neuronali care indica probabilitatea cauzelor de natura autoimuna ce duc la declansarea bolii.  

"Studiul nostru arata ca medicii au acum la indemana mai multe criterii de diagnosticare pentru encefalita decat au avut in trecut. Aceasta este o veste buna, intrucat datorita progreselor pe care le-am facut in urma testelor noastre vom putea pe viitor sa identificam si sa tratam encefalita mult mai eficient," conchide Dr. Flanagan.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Harta sistemului limfatic cel vechi (stanga) si cel nou (dreapta)/ Foto: University of Virginia Intr-o descoperire uimitoare, care pune sub semnul intrebarii decenii de cercetare, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia au stabilit ca sistemul imunitar si creierul sunt conectate de vase limfatice, de...
Virus / Foto: IStockPhoto Pana acum, tratamentul pentru raceala comuna se baza pe principiul "timpul le vindeca pe toate". Desi guturaiul este una din cele mai frecvente boli, medicamentele existente nu pot lupta impotriva lui, ci actioneaza mai degraba asupra simptomelor. Odihna si lichidele sunt utile pentru prevenirea eventualelor...
Portocalale, pepenele rosu, migdalele, dar si spanacul, broccoli si varza va pot ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor. Hidratant si racoritor, pepenele contine si un antioxidant puternic, glutation, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, astfel incat sa poata lupta impotriva infectiilor. Nivelurile ridicate de glutation in...
Prima strategie de aparare a sistemului imunitar impotriva bacteriilor o reprezinta macrofagele, celulele care se hranesc cu agentii patogeni pe care ii intalnesc in organism. Dupa ce aceste celule inchid bacteriile in membrana lor intracelulara - un proces numit fagocitoza - celulele macrofage isi distrug prada utilizand un acid. Cu toate...
Encefalita autoimuna este la fel de frecventa precum encefalita care rezulta in urma unei infectii din organism, spun oamenii de la Institutul Mayo Clinic in cel mai recent studiu realizat pe aceasta tema si publicat in "Annals of Neurology", informeaza sciencedaily.com. Encefalita: simptome, cauze si diagnoticare Encefalita autoimuna, care apare...