Publicat la: 
5/10/2018

Somn in timpul zilei

Specialistii au condus un nou studiu, care s-a concentrat pe schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somnul pe timpul zilei. Constatarile, publicate in ”Journal of Sleep Research”, sugereaza ca o scurta perioada de somn, in timpul zilei, poate ajuta la cantarirea argumentelor pro si contra cand avem o decizie grea de luat, conform eurekalert.org.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Bristol, care si-au propus sa afle daca o scurta perioada de somn ne poate ajuta sa procesam informatiile inconstient. Constatarile sugereaza ca somnul pe timpul zilei are beneficii asupra functiei cognitive a creierului si ca, in aceasta perioada, procesam informatii inconstient.

Studiile precedente au sustinut ca somnul este benefic in rezolvarea problemelor si ca ajuta la organizarea tuturor datelor, pentru a lua o decizie buna. Totusi, nu era clar ce proces mental are loc pentru ca acest lucru sa fie posibil.

In cadrul studiului, cercetatorii au ascuns informatii, acestea fiind prezentate foarte pe scurt, astfel ca nu au fost niciodata percepute in mod constient. Totusi, informatiile au fost plasate subliminal in creier si a fost analizata masura in care acestea influenteaza raspunsurile la informatiile percepute constient.

Cum s-a desfasurat studiul?

Au fost recrutati 16 participanti, sanatosi, de varste diferite, pentru a participa la experiment. Participantilor li s-a cerut sa indeplineasca doua sarcini. Prima sarcina a fost reprezentata de inducerea unor informatii in mod inconstient, iar pentru a doua sarcina voluntarii au spus cand au vazut un patrat rosu sau albastru pe un ecran. Acestia au indeplinit sarcinile, iar apoi fie au ramas treji, fie au dormit timp de 90 de minute, iar apoi au indeplinit sarcinile din nou.

Folosind EEG, adica activitate electrica produsa in mod natural in creier, cercetatorii au masurat schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somn. Somnul a imbunatatit viteza de procesare in cazul primei sarcini, dar nu si in cazul celei de-a doua sarcini. Acest lucru sugereaza ca somnul ajuta la procesarea informatiilor care nu sunt acumulate in mod constient.

De asemenea, un alt aspect important este ca memoria este intarita in timpul somnului. Specialistii sugereaza ca informatiile obtinute pot fi procesate intr-un mod mai profund si mai calitativ in timpul somnului.

Totusi, este necesara o cercetare mai profunda, cu un esantion mai mare, pentru a compara rezultatele in functie de varsta si pentru a investiga mecanismele neuronale care stau la baza acestui fenomen.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/uob-dnh100418.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Articole similare

Mersul la somn trebuie sa devina un ritual/ Foto: Dreamstime.com Atunci cand incep sa planga, sa-si frece ochii sau sa nu-si gaseasca locul, stiti ca este timpul pentru somn. Ce obiceiuri puteti adopta astfel incat sa devina rutina? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Daca cel mic are cateva luni, Institutul National de Sanatate american...
Ce se intampla cand nu dormim suficient/ Foto: captura video Productia The Brain Games prezinta, in videoclipul de mai jos, cat de greu ne este sa indeplinim pana si cele mai simple sarcini dupa 36 de ore nedormite, conform canalului youtube National Geographic.Am facut un experiment de 36 de ore de privare a somnului pentru a afla ce se...
Fiecare dintre noi avem o pozitie preferata in care dormim. Fie ca preferati sa adormiti pe o parte, pe spate sau pe burta, trebuie sa stiti ca exista avantaje si dezavantaje ale fiecarei pozitii si ca acestea au implicatii reale asupra starii generale de sanatate. Dormitul pe spate Avantaje: Reduce ridurile Impiedica lasarea sanilor Minimizeaza...
Cercetatorii de la ”Michigan State University” au facut cel mai mare studiu privind consecintele lipsei somnului, demonstrand cat de devastatoare pot fi acestea, de la brutarul care adauga prea multa sare in prajituri, pana la chirurgul caruia nu ii reuseste operatia. Desi studiile care se axeaza pe lipsa asomnului nu sunt noi, acesta analizeaza...
Specialistii au demonstrat, prin studii anterioare, ca alimentele bogate in grasimi nesaturate ar putea ajuta organismul in lupta impotriva bolilor cardiovasculare, dar, pana acum, nu se stia exact de ce au acest rol benefic. Un nou studiu, publicat in ”Nature Communications”, ofera explicatia, potrivit eurekalert.org. Apolipoproteina A-IV,...