Publicat la: 
5/10/2018

Somn in timpul zilei

Specialistii au condus un nou studiu, care s-a concentrat pe schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somnul pe timpul zilei. Constatarile, publicate in ”Journal of Sleep Research”, sugereaza ca o scurta perioada de somn, in timpul zilei, poate ajuta la cantarirea argumentelor pro si contra cand avem o decizie grea de luat, conform eurekalert.org.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Bristol, care si-au propus sa afle daca o scurta perioada de somn ne poate ajuta sa procesam informatiile inconstient. Constatarile sugereaza ca somnul pe timpul zilei are beneficii asupra functiei cognitive a creierului si ca, in aceasta perioada, procesam informatii inconstient.

Studiile precedente au sustinut ca somnul este benefic in rezolvarea problemelor si ca ajuta la organizarea tuturor datelor, pentru a lua o decizie buna. Totusi, nu era clar ce proces mental are loc pentru ca acest lucru sa fie posibil.

In cadrul studiului, cercetatorii au ascuns informatii, acestea fiind prezentate foarte pe scurt, astfel ca nu au fost niciodata percepute in mod constient. Totusi, informatiile au fost plasate subliminal in creier si a fost analizata masura in care acestea influenteaza raspunsurile la informatiile percepute constient.

Cum s-a desfasurat studiul?

Au fost recrutati 16 participanti, sanatosi, de varste diferite, pentru a participa la experiment. Participantilor li s-a cerut sa indeplineasca doua sarcini. Prima sarcina a fost reprezentata de inducerea unor informatii in mod inconstient, iar pentru a doua sarcina voluntarii au spus cand au vazut un patrat rosu sau albastru pe un ecran. Acestia au indeplinit sarcinile, iar apoi fie au ramas treji, fie au dormit timp de 90 de minute, iar apoi au indeplinit sarcinile din nou.

Folosind EEG, adica activitate electrica produsa in mod natural in creier, cercetatorii au masurat schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somn. Somnul a imbunatatit viteza de procesare in cazul primei sarcini, dar nu si in cazul celei de-a doua sarcini. Acest lucru sugereaza ca somnul ajuta la procesarea informatiilor care nu sunt acumulate in mod constient.

De asemenea, un alt aspect important este ca memoria este intarita in timpul somnului. Specialistii sugereaza ca informatiile obtinute pot fi procesate intr-un mod mai profund si mai calitativ in timpul somnului.

Totusi, este necesara o cercetare mai profunda, cu un esantion mai mare, pentru a compara rezultatele in functie de varsta si pentru a investiga mecanismele neuronale care stau la baza acestui fenomen.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/uob-dnh100418.php

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog...
Lupoi Smaranda,Psiholog
Psiholog
Psiholog...
Gradinaru George Daniel,Psiholog
Psiholog

Articole similare

Persoanele matinale si cele nocturne prezinta niveluri diferite de onestitate/ Foto: MorgueFile.com Persoanele matinale, care adoră să se trezească devreme şi să fie foarte active în primele ore ale dimineţii, prezintă o predispoziţie mai mare pentru a-şi înşela partenerii de viaţă şi pentru a adopta comportamente "mai puţin morale" după...
Mersul la somn trebuie sa devina un ritual/ Foto: Dreamstime.com Atunci cand incep sa planga, sa-si frece ochii sau sa nu-si gaseasca locul, stiti ca este timpul pentru somn. Ce obiceiuri puteti adopta astfel incat sa devina rutina? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Daca cel mic are cateva luni, Institutul National de Sanatate american...
Putem reduce nivelul tendintelor rasiste si sexiste inconstiente manipuland felul in care creierul invata in timpul somnului. O echipa de la Northwestern University, Chicago, a aratat asta, punand subiectii sa asculte anumite sunete in timp ce dormeau, menite sa declanseze amintiri despre un exercitiu facut mai devreme in timpul zilei si sa...
Un studiu prezentat marti de cercetatori suedezi arata cu mai multa claritate efectele nocive pe care le are o noapte alba - adica nedormita - asupra creierului, relateaza AFP, citat de Agerpres. Specialistii in neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sange prelevat dimineata de la 15 barbati tineri, cu o stare generala buna de...
Lipsa somnului poate afecta sistemul imunitar. Studiile arata ca oamenii care nu dorm suficient sau care au un somn de calitate scazuta au mai multe riscuri de a se imbolnavi, dupa ce au fost expusi la virusi. Lipsa somnului afecteaza si perioada de recuperare, atunci cand esti deja bolnav. In timpul somnului, sistemul imunitar elibereaza...