Publicat la: 
18/05/2013

Cei mai mulţi dintre români - 90% - spun că sănătatea este principalul motiv pentru care sunt atenţi la ceea ce mănâncă, în timp ce 10% consideră că "este important să ştim ce mâncăm", potrivit unui sondaj IRES, realizat pe 14 şi 15 mai. Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

În privinţa alimentelor pe care le cumpără din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului.

Referitor la masa cea mai importantă din timpul zilei, 30% dintre respondenţi indică prânzul, 15% - micul dejun, 7% - cina, în timp ce 22% apreciază că toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante.

Carnea este preferată de 21% dintre respondenţi, 19% optează pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% - supele, 6% - mâncărurile pe bază de cartofi, 5% - sarmalele, 3% - lactatele şi brânzeturile şi doar 1% fructele.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (89%) servesc masa de prânz acasă, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant.

Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenţi, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar căpşunele de 4%. Kiwi, pepenele, cireşele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele şi avocado se bucură de preferinţele a doar 1% dintre cei chestionaţi. 45% dintre aceştia consumă zilnic fructe, în timp ce 39% răspund cu 'de câteva ori pe săptămână', iar 9% - 'de câteva ori pe lună'. 7% declară că mănâncă foarte rar fructe.

Roşiile sunt legumele pentru care optează 36% dintre persoanele intervievate, iar pentru morcovi - 18%. Consumul de cartofi este preferat de 8% dintre respondenţi, iar fasolea de 5%.

Pentru desert, 41% dintre cei intervievaţi aleg prăjiturile, 8% - plăcintele, 8% - îngheţata, 5% - fructele, 4% - clătitele, gogoşile sau papanaşii, şi tot 4% - ciocolata. Restul optează pentru budinci, compot sau alt desert. 12% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au un desert preferat.

Volumul eşantionului IRES a fost de 1.160 de persoane, cu vârste pornind de la 18 ani. Chestionarele au fost realizate în zilele de 14 şi 15 mai. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 2,9%.

Sursa: Agerpres

Taguri Medlife: 

Comentarii

89% servesc masa de prânz acasă? S-a aplicat chestionarul numai pensionarilor si copiilor? Chiar asa, cum a fost aplicat chestionarul si in ce interval orar? Ca mie mi se pare nu numai ca are o marja de eroare mult mai mare decat cea declarata, dar si ca variantele de raspuns cu raspuns unic sunt prost facute. Nu mi se pare relevant deloc.

A fost o completare subiectiva. Eu vad 1 din 10 romani care mananca sanatos. Si sa fim seriosi, toata lumea stie ca nu ii asa.

Mereu m-am intrebat ce o fi in mintea ingusta a celor care cumparara rosii de sera. O inertie culinara? Ceva de genul "trebuie sa am rosii in casa"? Dintre toate legumele de sera, rosiile cred ca sunt leguma cea mai lipsita de gust. Iar intrebarea la care s-a raspuns cu "81% acordă o atenţie deosebită mirosului" este probabil cel putin idioata. Voi mirositi lucrurile din hipermarketuri? Daca da - cum faceti asta? :))))))))

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

In timp ce microorganismele sunt din ce in ce mai rezistente la antibiotice, oamenii de stiinta multiplica cercetarile pentru a gasi alternative. De această data, ei au folosit cu succes un mijloc...
Organizatia Natiunilor Unite a cerut marti apoximativ un miliard de dolari pentru a lupta impotriva virusului Ebola in Africa de Vest, aproape dublu fata de fondurile solicitate in urma cu o luna de...