Publicat la: 
18/05/2013

Cei mai mulţi dintre români - 90% - spun că sănătatea este principalul motiv pentru care sunt atenţi la ceea ce mănâncă, în timp ce 10% consideră că "este important să ştim ce mâncăm", potrivit unui sondaj IRES, realizat pe 14 şi 15 mai. Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

În privinţa alimentelor pe care le cumpără din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului.

Referitor la masa cea mai importantă din timpul zilei, 30% dintre respondenţi indică prânzul, 15% - micul dejun, 7% - cina, în timp ce 22% apreciază că toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante.

Carnea este preferată de 21% dintre respondenţi, 19% optează pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% - supele, 6% - mâncărurile pe bază de cartofi, 5% - sarmalele, 3% - lactatele şi brânzeturile şi doar 1% fructele.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (89%) servesc masa de prânz acasă, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant.

Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenţi, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar căpşunele de 4%. Kiwi, pepenele, cireşele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele şi avocado se bucură de preferinţele a doar 1% dintre cei chestionaţi. 45% dintre aceştia consumă zilnic fructe, în timp ce 39% răspund cu 'de câteva ori pe săptămână', iar 9% - 'de câteva ori pe lună'. 7% declară că mănâncă foarte rar fructe.

Roşiile sunt legumele pentru care optează 36% dintre persoanele intervievate, iar pentru morcovi - 18%. Consumul de cartofi este preferat de 8% dintre respondenţi, iar fasolea de 5%.

Pentru desert, 41% dintre cei intervievaţi aleg prăjiturile, 8% - plăcintele, 8% - îngheţata, 5% - fructele, 4% - clătitele, gogoşile sau papanaşii, şi tot 4% - ciocolata. Restul optează pentru budinci, compot sau alt desert. 12% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au un desert preferat.

Volumul eşantionului IRES a fost de 1.160 de persoane, cu vârste pornind de la 18 ani. Chestionarele au fost realizate în zilele de 14 şi 15 mai. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 2,9%.

Sursa: Agerpres

Specialitate: 
Comentarii

89% servesc masa de prânz acasă? S-a aplicat chestionarul numai pensionarilor si copiilor? Chiar asa, cum a fost aplicat chestionarul si in ce interval orar? Ca mie mi se pare nu numai ca are o marja de eroare mult mai mare decat cea declarata, dar si ca variantele de raspuns cu raspuns unic sunt prost facute. Nu mi se pare relevant deloc.

A fost o completare subiectiva. Eu vad 1 din 10 romani care mananca sanatos. Si sa fim seriosi, toata lumea stie ca nu ii asa.

Mereu m-am intrebat ce o fi in mintea ingusta a celor care cumparara rosii de sera. O inertie culinara? Ceva de genul "trebuie sa am rosii in casa"? Dintre toate legumele de sera, rosiile cred ca sunt leguma cea mai lipsita de gust. Iar intrebarea la care s-a raspuns cu "81% acordă o atenţie deosebită mirosului" este probabil cel putin idioata. Voi mirositi lucrurile din hipermarketuri? Daca da - cum faceti asta? :))))))))

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

As. Universitar...
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Medic Specialist
Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Ca sa intelegem ce avem de facut, trebuie sa intelegem mai intai ce ni se intampla. Sunt doua feluri de imbatranire a pielii: imbatranire intrinseca naturala, setata genetic, datorata oxidarii naturale si imbatranirea extrinseca, datorata major expunerii la soare si la alti factori de mediu (poluare, fumat etc). In imbatranirea intrinseca pielea...
Persoanele care alearga cel putin cinci minute pe zi isi reduc riscul de deces prematur cu aproape o treime si isi prelungesc viata cu aproximativ trei ani, releva un nou studiu publicat in Statele Unite ale Americii. Cercetatorii au examinat obiceiurile de a face sport a peste 55.000 de adulti din regiunea Dallas, care au fost monitorizati...
Dr. Romeo Muntean, medic primar obstetrica-ginecologie / Foto: MedLive Primele semne ale implantarii unei sarcini in uterul matern apar la patru saptamani si cateva zile, moment in care poate fi realizat diagnosticul diferential dintre sarcina intrauterina si cea extrauterina. Din acest moment, viitoarele mame trebuie sa urmeze un anumit...
Administrarea unor tipuri de suplimente cu vitamine poate ingreuna procesul de antrenament pentru evenimentele care presupun o rezistenta fizica mare, precum maratoanele, potrivit cercetatorilor din Norvegia. Acestia sunt de parere ca vitaminele C si E ar trebui sa fie utilizate cu precautie deoarece ar putea afecta modul in care muschii...
Dr. Rodica Cibea "Trecerea de la regimul de post la cel obisnuit se face treptat. Chiar daca avem pe masa toate bunatatile, avem timp pana la postul urmator sa gustam cate putin din toate. […] O masa copioasa, indiferent daca este dupa un post sau nu, eventual bogata in grasimi si bauturi alcoolice, poate cauza oricand o criza biliara, o...