Publicat la: 
16/06/2014

De ce nu este indicat sa spalati carnea de pui inainte de preparare

Consumatorii sunt avertizati sa nu mai spele carnea cruda de pui deoarece aceasta practica creste riscul de intoxicatii alimentare. Un sondaj online, la care au participat 4500 de adulti din Marea Britanie, a constatat ca 44% dintre acestia spalau carnea inainte de preparare. Expertii avertizeaza ca aceasta practica raspandeste bacteria campylobacter pe maini, pe suprafetele de lucru, pe haine si pe echipamentul de gatit.

Bacteria afecteaza aproximativ 280.000 de persoane din Marea Britanie in fiecare an, dar doar 28% din participantii la sondaj au auzit de aceasta.

Doar o treime dintre persoanele participante stiau ca pasarile de curte sunt principala sursa a bacteriei. Cu toate acestea, 90% auzisera de salmonela si e.coli.

Majoritatea au spus ca spalau carnea de pui pentru a indeparta mizeia si microbii.

Campylobacter reprezinta cea mai comuna forma de intoxicatie alimentara din Marea Britanie. Majoritatea cazurilor provin de la pasarile de curte.

Simptomele includ diaree, dureri de stomac, crampe, febra si starea generala de rau.

In general, persoanele infectate sunt bolnave pentru cateva zile, dar exista cazuri in care simptomele se transforma in probleme de sanatate pe termen lung, inclusiv sindromul de intestin iritabil si sindromul Guillain-Barre, o afectiune grava a sistemului nervos.

In cazuri extreme, bacteria poate ucide. Cei mai expusi la acest risc sunt copiii sub cinci ani si persoanele in varsta.

"Spalatul carnii crude de pui este o practica comuna[...] Le recomandam oamenilor sa nu o mai spele si incercam sa ii facem pe acestia sa constientizeze riscul bacteriei campylobacter[...] Campylobacter este o problema serioasa. Aceasta poate cauza boli serioase si chiar si moartea", a explicat Catherine Brown, director executiv la Food Standards Agency din Marea Britanie.

Sursa: BBC

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Cred ca cel mai bine ar tb sa consumam carnea cu tot cu punga, in felul asta bacteriile nu mai au nicio sansa sa iasa.
Sau poate ar fi bine ca sponsorul acestei sectiuni sa inventeze puiul lichid care se injecteaza direct in vena, ca in Matrix! Totul steril, chirurgical, fara riscuri :) :) :)

Asta este un exemplu bun.
O persoana cu studii in domeniu, care stie ce vorbeste, face o recomandare, ce este imediat controversata de o multime de binevoitori, care nu stiu motivul si modul in care functioneaza recomandarea.
90% din celulele corpului nostru sunt reprezentate de bacterii. Fara bacterii, nu am exista si nu am putea functiona. Cu foarte multe dintre ele suntem in sinergie. Spalatul nu indeparteaza decat o mica parte din bacterii - din fericire, pentru ca altfel ecosistemul fara microflora naturala poate fi invadat instantaneu de bacterii patogene. Acesta este motivul pentru care nu sunt recomandate sapunurile antibacteriene.
Prin urmare, spalatul simplu pe maini sau spalatul echipamentului de lucru, nu dezinfecteaza zona. Spalatul carnii poate conduce la infectarea ustensilelor si a mainilor sau poate crea un mediu propice.
In schimb peste 70C, la tratamenul termic, bacteriile - cu precadere cele patogene -incep sa fie inactivate, ceea ce face consumul sigur.
Iar daca omul, animal omnivor, nu va mai consuma carne, saracele animale vor fi limitate ca numar. Nu cred ca cineva va lasa miliarde de animale acum domestice, sa umble libere pe campuri si prin orase.

Cel mai bine oamenii ar inceta sa mai manance carne. Ideea sa mananci niste bacterii prajite care sunt f daunatoare e cel putin ciudata. Deci cred ca o recomandate mai buna din partea medicilor ar fi ca oamebii sa nu mai manance mortaciuni infestate cu bacterii care apoi sunt gatite ca sa le faca 'comestibile'. Castiga si saracele animale ceva din asta si noi oamenii o karma mai buna.

cum adica ???

adica bacteria care este pe carnea de pui (din ce inteleg) trebuie lasata acolo , sa nu o spalam (ca prin spalare ..chiar daca nu dispare 100% , ceva tot se mai diminueaza) .

nu mai corecta era recomndarea sa ne spalam si nou cu sapun pe maini dupa ce spalam carnea de pui ?????

Solutia civilizata este totusi sa ne spalam bine pe maini dupa ce umblam cu carnea cruda și sa spalam de asemenea toate ustensilele care au fost în contact cu ea și nu sa punem la gatit carnea plina de mizerii

Articole similare

Otitele sunt de doua feluri: externe (afecteaza conductul auditiv) si medii (afecteaza timpanul). In cazul fiecareia dintre acestea, pot aparea complicatii, astfel ca este necesar un tratament adecvat. Dr. Andreea Mezei Negrila a discutat despre semnele, modul de diagnosticare si tratamentul otitei, atat la copii, cat si la adulti. "La copii,...
Inspirandu-se din natura, oamenii de stiinta au facut o noua descoperire legata de prevenirea sensibilitatii dintilor, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Raportul lor privind dezvoltarea unei substante similara cu adezivul utilizat de midii pentru a se atasa de pietre si alte suprafete din apa a aparut in revista ACS Applied...
Capacitatea cardiorespiratorie, asociata cu performanta academica/ Foto: Photoxpress.com In mod cert, activitatea fizica in copilarie este benefica pentru sanatatea fizica si mentala pe tot parcursul vietii, iar dovezile sugereaza ca este importanta si pentru sanatatea creierului si pentru performanta academica. Cu toate acestea, componentele...
Cerealele stimuleaza productia de serotonina/ Foto: Sxc.hu Carbohidratii sunt, in mod eronat, asociati cu cresterea in greutate si cu numarul crescut de calorii, dar de fapt acestia sunt o parte esentiala a unei diete echilibrate, in special daca sunteti o persoana activa din punct de vedere fizic. Bineinteles, carbohidratii sunt diferiti: cei...
Gonartroza, sau artroza genunchiului, este una dintre cele mai des intalnite afectiuni de natura degenerativa. Care sunt simptomele? Cum se pune acest diagnostic? Cum se trateaza? Pot fi afectati si tinerii? Dr. Sorin Tudor, medic specialist ortopedie Spitalul de Ortopedie MedLife, a discutat cu cititorii si a raspuns acestor intrebari intr-un...