Publicat la: 
12/03/2014

Spanacul atenueaza senzatia de foame

Spanacul incetineste digestia lipidelor si genereaza un sentiment de satietate de durata, informeaza Le Figaro, citand un studiu realizat de cercetatori suedezi. Echipa, specializata in nutritie, a descoperit ca spanacul are un puternic efect de satietate, care ar putea preveni ingrasarea, relateaza Agerpres.

In cautarea unei solutii naturale care sa incetineasca digestia si sa atenueze senzatia de foame intre mese, Charlotte Erlanson-Albertsson, specializata in medicina nutritionala in cadrul Universitatii din Lund, Suedia, a incercat sa afle daca exista o molecula non-sintetica ce ar putea provoca satietatea. Cercetatoarea a decis sa studieze efectul spanacului dupa ce a fost ghidata catre tilacoizii (placi membranoase fotosintetice netede), care se regasesc in celulele plantelor verzi si in special in frunze.

Cu toate acestea, nu este suficient sa mananci spanac. "Trebuie sa zdrobesti, sa filtrezi apoi sa centrifughezi frunzele, pentru a elibera tilacoizii din celule, deoarece corpul uman nu poate sa le separe de spanacul proaspat", explica, intr-un comunicat, echipa de la Universitatea din Lund.

Pentru a evalua efectul tilacoizilor asupra senzatiei de foame, 15 persoane au consumat, in fiecare dimineata, pudra de spanac bogata in tilacoizi si diluata in apa. Participantii la studiu au relatat ca nu mai simteau nevoia sa rontaie intre mese. Comparati cu un grup de control caruia i s-a dat o bautura fara tilacoizi, cei 15 participanti la studiu au declarat ca le-a fost "mai usor sa se rezume la trei mese pe zi", potrivit autorilor studiului.

De asemenea, oamenii de stiinta au constatat ca reprezentantii "grupului tilacoid" aveau nivelurile sangvine ale hormonilor de satietate mai ridicate si o glicemie mai stabila decat cei din grupul de control. Prin urmare, cercetatorii au dedus ca tilacoizii declanseaza eliberarea de hormoni de satietate in intestine.

Tilacoizii "contin sute de substante active - galactolipide, proteine, vitamine A,E,K, antioxidanti, betacaroten, luteina si altele", conchide Erlanson-Albertsson. Prin urmare, este foarte probabil ca efectul de satietate pe care-l produce spanacul sa rezulte din asocierea mai multor molecule.

A.C.

Specialitate: 

Articole similare

Un copil apare dintr-o data pe sosea si trebuie sa franezi. Daca ai consumat recent spanac sau oua, te vei opri mai repede datorita unui aminoacid numit tirozina, conform unei cercetari realizate de Lorenza Colzato de la Universitatea din Leiden, care a publicat concluziile sale in revista Neuropsychologia. Substantele pe care le ingeram...
Catraveti murati, recomandati pentru reducerea poftei de mancare/ Foto: MorgueFile.com Atunci cand incercati sa slabiti, reducerea cantitatii de mancare pe care o consumati este, in mod cert, necesara, dar senzatia constanta de foame este unul dintre motivele principale din cauza carora majoritatea dietelor esueaza. Cu toate acestea, puteti sa...
Spanacul, sursa de fier / Foto: Photoxpress Consumul frecvent de spanac protejeaza persoana impotriva cancerului de prostata, de san, de stomac, de colon, de plamani, de piele si de col uterin. De asemenea, castiga si protectie sporita impotriva bolilor de inima, a osteoporozei si artritei. Datorita continutului ridicat de luteina, spanacul ajuta...
Va este foame? Ar trebui sa mancati. Dar exista si posibilitatea ca alimentele pe care la alegeti sa va provoace si mai multa foame decat va era inainte de masa. "Foamea este rezultatul multor interactiuni complexe care au loc in stomac, intestine, creier, pancreas si sange", spun specialistii. Problema este ca acesta este un circuit care poate...
Cercetatorii au descoperit de-a lungul anilor dovezi ca atunci cand oamenii iau masa pe fuga si intr-un ritm alert, sfarsesc, de fapt, prin a consuma mai multe calorii decat daca ar manca intr-un ritm mai lent. Unul dintre motive este efectul ingestiei rapide asupra hormonilor. Oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand mai multi subiecti...