Publicat la: 
13/03/2013

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să nu se utilizeze patru clase de antibiotice - fluorochinolonele, cefalosporinele de generaţia 3 şi 4, macrolidele şi glicopeptidele - care au un risc mare dacă sunt folosite şi la om şi animale, a declarat miercuri, pentru Agerpres, conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul "Matei Balş". El a precizat că riscul apare în contextul în care se utilizează preventiv antibiotice în perioada de creştere a animalelor.

Conf. dr. Gabriel Popescu a adăugat că legislaţia europeană în domeniu prevede că nu trebuie utilizate în creşterea animalelor aceleaşi clase de antibiotice folosite la om.

Reziduurile de antibiotice care se transmit prin carnea consumată acumulate pot determina selectarea de germeni rezistenţi, a explicat medicul.

Antibioticele sunt medicamente care pot să ajute la vindecarea infecţiilor, introducerea lor în practica medicală fiind principalul progres al secolului al XX-lea, datorită lor speranţa medie de viaţă crescând cu mai mult de 30 de ani.

Există mai bine de 15 clase de antibiotice care diferă în ceea ce priveşte structura chimică şi acţiunea antibacteriană. Din cauza unei utilizări excesive şi uneori eronate, în ultimii ani s-a constatat răspândirea accelerată a bacteriilor rezistente la antibiotice, potrivit specialiştilor.

Tratamentul cu un antibiotic inactiv nu facilitează vindecarea infecţiei, în schimb poate genera efecte adverse, selectează bacterii rezistente din flora microbiană a organismului uman şi facilitează apariţia de infecţii cu astfel de germeni.

Infecţiile cauzate de bacteriile rezistente necesită o durată mai mare a îngrijirilor medicale - în special a spitalizării -, utilizarea de antibiotice de rezervă, mai toxice şi mai costisitoare, şi pot determina o rată sporită a letalităţii prin respectiva infecţie, punctează specialiştii.

Ca urmare, ei subliniază importanţa prescrierii raţionale şi eficiente a antibioticelor şi a administrării lor conform prescripţiei.

Un alt studiu, publicat în martie 2012 în revista medicală "The Lancet", plasa România pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice fără reţetă, situaţie neschimbată încă din 2010, se arată în comunicatul de presă.

Articole similare

Antibioticele, invinse de bacterii / Foto: PhotoXpress In spitalele din Marea Britanie a fost descoperita o noua enzima, care face ca anumite bacterii sa devina rezistente la aproape toate tipurile de antibiotice. De fapt, "doar doua o pot combate, iar unul dintre ele nu este prea eficient", avertizeaza microbiologul Timothy Walsh, de la...
Dr. Nicoleta Chirita / Foto: MedLive.ro Schimbarile de temperatura dar si starea organismului dupa o iarna prelungita contribuie la majorarea numarului de afectiuni respiratorii, in special la categoriile cu risc. Copiii sunt primii afectati, iar starea lor este uneori inrautatita de actiunile gresite ale parintilor. Conform doamnei doctor...
Dintii galbeni ne creeaza disconfort / Foto: Photoxpress.com Colorarea dintilor (discromia dentara) este una dintre problemele de care putine persoane reusesc sa se fereasca. Dintii se pot colora uniform sau pot fi afectati de cateva pete vizibile pe smaltul dintilor, iar culorile pe care acestia le pot capata variaza de la galben la maroniu...
Eficacitatea antibioticelor poate fi modificata prin combinarea acestora cu alte antibiotice, alte medicamente sau chiar cu aditivi alimentari. In functie de tipul de bacterii, unele combinatii impiedica eficacitatea antibioticelor la potentialul lor maxim, in timp ce altele devin o solutie pentru rezistenta la antibiotice, conform unui studiu...
Antibioticele nu trebuie luate dupa ureche/ Foto: Dreamstime.com Le folosim pentru a trata raceli sau inflamatii ale gatului. Consumam "dupa ureche" si intrerupem adesea tratamentul in momentul disparitiei simptomelor. Specialistii din intreaga lume si organismele internationale avertizeaza asupra modului incorect de a lua antibiotice....