Publicat la: 
9/01/2013

Cercetatorii de la Trinity College din Dublin au identificat un mecanism prin care Staphylococcus aureus (S. aureus) colonizeaza caile noastre nazale. Studiul publicat în PLOS Pathogens arata pentru prima data ca o proteina situata pe suprafata bacteriena numita factor de agregare B (ClfB) are o afinitate mare pentru o proteina a pielii numita loricrin.

S. aureus este un agent patogen cu potential de a provoca de la leziuni superficiale ale pielii la infectii mai grave invazive care pun viata în pericol, cum ar fi endocardita si septicemia. Acesta este un motiv major de îngrijorare în spitale si in centrele de asistenta medicala unde mai multe infectii sunt cauzate de tulpini rezistente la antibioticele utilizate in mod obisnuit.

S. aureus colonizeaza constant aproximativ 20% din populatie prin atasarea de celulele din cavitatea nazala. Acest lucru predispune un individ la infectie, deci este vital sa intelegem mecanismele implicate.

S-a dovedit anterior, in alte studii, ca ClfB  promoveaza colonizarea cu S. aureus. Aceasta cercetare identifica acum mecanismul prin care ClfB faciliteaza colonizarea. Interactiunea dintre ClfB si loricrin s-a dovedit a fi cruciala pentru colonizarea cu succes a nasului la testele realizate pe soareci. Un soarece care nu are loricrin in celulele pielii sale a dezvoltat mai putine celule bacteriene decât un soarece obisnuit. Cand au fost utilizate tulpini de S. aureus care nu aveau ClfB, colonizarea nazala nu a avut loc.

Rachel McLoughlin, autorul studiului, concluzioneaza: Loricrin este un factor determinant al  colonizarii cu S. aureus. Aceasta descoperire deschide noi cai pentru dezvoltarea unor strategii terapeutice pentru a reduce infectiile. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere dificultatile asociate cu tratarea infectiilor cu MRSA, o varietate recenta de bacterie de Stafilococus aureus, caracterizata prin rezistenta sa la agenti antibiotici.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Alte articoleVezi toate articolele

Consumul de lapte a fost legat de imbunatatirea sanatatii, riscuri scazute de diabet zaharat, sindrom metabolic si cancer de colon. Un grup de oameni de stiinta din Suedia a descoperit ca...
Poate parea surprinzator, dar este posibil sa mancati prea multe alimente sanatoase, conform dieteticianului Brooke Schantz de la Loyola University Health System. "In timp ce fructele sunt...