Publicat la: 
6/02/2018

stiinta meditatie modificare comportament uman

De-a lungul timpului, multi oameni au sustinut ideea ca meditatia poate schimba modul in care ne comportam fata de cei din jur si ne antreneaza sentimentul de compasiune fata de ceilalti.

O noua cercetare, efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Coventry din Anglia, Universitatea Massey din Noua Zeelanda si Universitatea Radboud din Olanda si publicata in "Scientific Reports ", arata insa ca rolul meditatiei in a ne face mai buni este limitat, informeaza coventry.ac.uk.

Analiza studiilor realizate pe tema beneficiilor meditatiei

Cercetatorii au analizat concluziile a 20 de studii care investigheaza efectele mai multor tipuri de meditatie, precum meditatia de tip mindfulness si cele care se axeaza pe antrenarea sentimentului de dragoste, empatie si comportament social.

Toate studiile supuse investigatiei au utilizat tehnici meditative derivate din budism si alte activitati conexe, precum yoga sau tai-chi.

O prima analiza a studiilor anterioare a aratat faptul ca meditatia a avut un impact general pozitiv. Cercetatorii sunt de parere ca meditatia i-a ajutat pe voluntarii la studiu sa isi antreneze, la un nivel moderat, sentimentul de compasiune si empatia fata de ceilalti.

Cu toate acestea, o analiza ulterioara a datelor studiilor a aratat ca meditatia nu a avut un rol esential in anihilarea violentei, eliminarea prejudecatilor oamenilor si imbunatatirea modului in care ne comportam pe plan social.

Cel mai surprinzator aspect al studiului a fost faptul ca rezultatele pozitive la care au ajuns cercetatorii de-a lungul timpului au avut la baza deficiente metodologice. Unele studii au ajuns la concluzii in favoarea cresterii nivelului de compasiune in special in cazurile in care autorii studiilor au fost profesori de meditatie.

Astfel, aceste rezultate sugereaza ca beneficiile raportate de psihologi pe parcursul studiilor efectuate anterior ar putea fi rezultatul unor prejudecati si a opiniilor partinitoare.

Cum putem intelege mai bine impactul meditatiei asupra comportamentului?

"Popularizarea tehnicilor de meditatie, precum atentia si constientizarea, in ciuda faptului ca au fost adoptate fara convingerile religioase din spatele acestora, au reusit sa ofere speranta intr-un sine mai bun si o luma mai buna pentru noi toti. Pe parcursul acestui studiu ne-am propus sa investigam cat de puternice sunt aceste tehnici si cum influenteaza ele comportamentul social.

In ciuda rezultatelor studiilor anterioare si a sperantelor pe care cu totii le aveam de la practicarea tehnicilor de meditatie, am constatat ca anumite deficiente metodologice au influentat foarte mult rezultatele cercetarilor anterioare.

Cele mai multe studii care au avut rezultate pozitive au fost contestate pe parcursul studiilor de analiza in cadrul carora rezultatele tehnicilor meditative au fost comparate cu cele ale grupurilor de persoane care au antrenat alte exercitii care nu aveau legatura cu tehnicile de meditatie.

Am constatat, de asemenea, ca efectul benefic al meditatiei asupra nivelului de compasiune manifestat de indivizi a fost bazat in special pe opiniile partinitoare ale autorilor studiilor, care se intampla sa fi fost in acelasi timp si profesori de meditatie.

Bineinteles ca rezultatele studiului nostru nu contesta validitatea principiilor budiste si nu pune sub semnul intrebarii valorile morale ale religiilor, ci analizeaza rezultatele potentiale ale practicarii tehnicilor meditative inspirate din acestea.

Pentru a intelege impactul real al meditatiei asupra sentimentelor si comportamentului uman trebuie sa abordam mai intai punctele slabe ale metodologiilor identificate, precum si sa renuntam la asteptarile pe care le-am avut de-a lungul timpului de la practicarea acestor tehnici meditative," conchide Dr. Miguel Farias, cercetator in cadrul Universitatii din Coventry si autor principal al studiului.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Raspunsul simplu este ca faptele si argumentele rationale chiar nu sunt foarte bune la modificarea convingerilor oamenilor. Teoriile conspiratiei apar cu o asemenea regularitate datorita dorintei...
Ai spus stanga in loc de dreapta vreodata? Esti la ora de condus si instructorul iti spune sa faci o intoarcere la dreapta si ai tendinta sa intorci spre stanga sau te blochezi pe moment, inainte de...