Publicat la: 
5/07/2011
Stresul cauzat de viata in mediul urban afecteaza structura creierului

Viata la oras afecteaza structura creierului / Foto: Photoxpress.com

Mai mult de jumatate din populatia Globului traieste, in prezent, la oras, astfel incat transformarea spatiului urban intr-unul mediu sanatos a devenit o prioritate politica. Studiile demonstreaza ca faptul de a locui intr-un oras creste riscul de a dezvolta depresie si anxietate, in timp ce persoanele care au crescut in mediul urban sunt mai predispuse la schizofrenie. Aceste rezultate erau cunoscute deja. Ceea ce un studiu recent aduce nou este faptul ca mediul urban ajunge chiar sa ne afecteze structura creierului.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Simplul fapt de a locui sau de a creste intr-un oras ne poate afecta structura creierului , potrivit unui studiu de imagistica a creierului, publicat in revista Nature. Cercetatorii de la Institutul de Sanatate Mintala din cadrul Universitatii din Montreal, impreuna cu Universitatea din Heidelberg, au utilizat imagistica prin rezonanta magnetica pentru a studia raspunsurile oferite de creier in cazul unor studenti germani, care sustineau un test la matematica in conditii de stres. Expuse la stres, doua zone implicate in procesele emotionale ale creierelor studentilor participanti la studiu, au devenit mai active. Amigdala creierului era mai activa in cazul persoanelor care locuiau la oras, iar cortexul cingular anterior perigenual (pACC) s-a dovedit a fi mai activ la persoanele care au crescut in mediul urban.

Creierele persoanelor care traiesc in mediul urban sunt mai sensibile la stres, mai ales stresul social, in comparatie cu locuitorii din provincie. Cercetatorii nu au precizat ce aspecte ale vietii urbane au contribuit la modificarea structurii creierelor studentilor, insa au rezervat acest subiect pentru investigatii ulterioare.

Vezi un scurt film despre stresul social:

Autor: Cristina Bobe

Comentarii

Se confirma cu exemplele inconjuratoare. Trimiteti-i pe Ponta, Diaconescu (OTV), Nastase si pe similii lor, acolo de unde au venit. Urbanul le-a facut nu numai lor rau la creier ci, prin intermediul lor si multora dintre noi!

O reteta buna anti-stres e jocul Flower de pe PS3

Alte articoleVezi toate articolele

Exercitiile fizice stimuleaza glandele sudoripare / Foto: Photoxpress.com Ne mai despart doar cateva zile de inceputul verii. Vestea buna: se apropie perioada concediilor. Vestea rea: revin...
Gradinaritul, sursa de sanatate / Foto: Photoxpress Multi gradinari isi vad hobby-ul ca pe un antidot perfect pentru ce se intampla in lumea inconjuratoare, un mod prin care pot sa recupereze o...