Publicat la: 
20/10/2017

O cercetare asupra ADN-ului dezvaluie cum putem trai mai mult

Fiecare an petrecut in educatie adauga, in medie, 11 luni de viata, iar pentru fiecare kilogram de greutate in exces pierdut castigam doua luni de viata si sapte ani pentru fiecare pachet de tigari la care renutam sa il fumam zilnic.

Cercetatorii de la Universitatea din Edinburg au ajuns la aceste constatari dupa ce au analizat codul genetic a 600 de mii de oameni pentru a gasi noi modalitati de a ne extinde durata vietii. Concluziile cercetatorilor au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "Nature Communications", scrie bbc.com.

Daca o persoana obisnuieste sa fumeze, sa consume alcool, abandoneaza studiile si sufera de obezitate este foarte greu sa identificam impactul acestor comportamente nesanatoase asupra sperantei de viata, sunt de parere cercetatorii.

In schimb, oamenii de stiinta au apelat la un experiment natural. Fiecare persoana poarta mutatii in ADN-ul lor, ce le dicteaza intr-o oarecare masura comportamentul: pofta de mancare, predispozitia de a lua in greutate, si asa mai departe, indiferent de stilul de viata pe care il duc.

"Am apelat la aceasta metoda intrucat nu ridica probleme de analiza. Putem identifica, in mod izolat, efectul greutatii in exces asupra sperantei de viata," a declarat Dr. Peret Joshi, cercetator in cadrul Usher Institute of Population Health Sciences and Informatics din Endiburgh.

Seturi similare de analize au fost realizate pe tema educatiei si consumul de tutun sau alcool pentru a observa cum aceste practici nesanatoase ne pot afecta speranta de viata.

Iata care sunt mutatiile specifice ale ADN-ului uman ce influenteaza speranta de viata:

  • anumite mutatii ce au loc la nivel genetic si sunt implicate in administrarea sistemului imunitar ar putea adauga sapte luni sperantei de viata
  • persoanele care au o mutatie ce creste nivelul colesterolului rau in organism pierd, in medie, opt luni de viata
  • o mutatie genetica asociata cu dementa este capabila sa reduca speranta de viata cu 11 luni
  • iar o mutatie asociata cu inclinatia cantre consumul de tutun poate reduce viata cu minim cinci luni

Durata de viata poate fi in parte mostenita

"Aceste constatari sunt numai varful aisbergului," este de parere Dr. Joshi. Aproximativ 20% din variatia duratei de viata poate fi mostenita, iar 1% dintre mutatii nu sunt inca descoperite de catre cercetatori.

Cu toate acestea, in timp ce genetica are cel mai mare impact asupra sperantei de viata, alegerile pe care le facem zi de zi ne pot influenta in mod semnificativ durata vietii.

"Speram sa descoperim noi gene ce determina speranta de viata pentru a oferi noi informatii despre modul in care imbatranim si a dezvolta noi interventii terapeutice capabile sa incetineasca acest proces," adauga autorul principal al studiului.

Exista unele mutatii genetice asupra carora nu putem interveni, cum este gena lui Huntington. In acest caz impactul asupra duratei vietii este devastator, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune isi pierd viata inainte sa implineasca 30 de ani.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Genetica

Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist
Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Inlocuirea soarecilor de laborator cu oameni / Foto: Photoxpress Cei mai multi oameni de stiinta dau asigurari ca intotdeauna exista un mod etic de a testa o ipoteza importanta. Totusi, experimentele duse la extrem ar putea arata lucruri care raman ascunse metodelor clasice de cercetare si, de cele mai multe ori, pana si cei mai etici...
Fiecare an petrecut in educatie adauga, in medie, 11 luni de viata, iar pentru fiecare kilogram de greutate in exces pierdut castigam doua luni de viata si sapte ani pentru fiecare pachet de tigari la care renutam sa il fumam zilnic. Cercetatorii de la Universitatea din Edinburg au ajuns la aceste constatari dupa ce au analizat codul genetic a...
Depresia modifica structura ADN-ului uman si ar putea declansa imbatranirea prematura, afirma un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, informeaza lexpress.fr, citat de Mediafax. Asa cum toata lumea o stie, depresia afecteaza starea de dispozitie. In plus, cercetatorii de la Wellcome Trust Centre...
Un bebelus din nordul Japoniei este testat pentru radiatii / Foto: Reuters Viata a evoluat intr-un mediu bombardat cu radiatii ionizante. Acestea provin din spatiul cosmic, din pamant, si chiar din propriile corpuri. Unele alimente, precum bananele sau nucile braziliene, prezinta in mod natural un nivel mai ridicat de radiatii decat alte...
O noua tehnica reuseste sa abordeze cu succes o provocare de lunga durata in secventierea ADN-ului: determinarea daca o anumita secventa genetica provine de la mama sau de la tata. Metoda, descrisa intr-un studiu publicat in Nature Biotechnology, promite sa accelereze studiile care arata cum contribuie genele la dezvoltarea bolilor, sa...