Publicat la: 
18/02/2013

Superfood for babies/ Photo credit: John Ferguson/Save the Children

Un studiu efectuat de organizatia Salvati Copiii International arata ca 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora in intreaga lume - 830.000 de bebelusi pe an - daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere. Raportul "Supermancare pentru bebelusi" ("Superfood for babies") arata ca, daca bebelusii ar primi colostru - primul lapte matern, in prima ora de viata, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar sansele de supravietuire s-ar tripla. Mai mult, daca mamele  ar continua alaptarea in urmatoarele 6 luni, ar fi cu pana la 15 ori mai putin probabil ca un copil dintr-o tara in curs de dezvoltare sa moara  din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.

Salvaţi Copiii consideră că progresul enorm făcut deja în reducerea mortalităţii infantile ar putea fi accelerat dacă mai multe mame ar fi încurajate să alăpteze. Din păcate, există piedici majore în promovarea acestor beneficii, sustine organizatia:

·    Lipsa educaţiei şi a unor demersuri permanente de informare în privinţa alăptării. În unele locuri din lume, in loc de salvatorul colostru, copiii sunt hrăniţi cu unt de shea, cafea sau cenuşă în prima oră de viaţă.

·    Lipsa asistenţilor sociali şi a moaşelor în ţările în curs de dezvoltare

·    Lipsa unei legislaţii care să protejeze mama. Pentru femei devine astfel o adevărată provocare să alăpteze şi să se întoarcă la muncă

·    Practicile de marketing ale unor companii care produc substituenţi de lapte matern, ce pot avea ca efect impresia greşită că laptele praf este cea mai bună alimentaţie pentru copii

Studiul "Supermâncare pentru bebeluşi" subliniază practicile de marketing chestionabile ale unor companii producătoare de subtituenţi ai laptelui matern.  Deşi există din 1981 un Cod internaţional adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru practicile de marketing aplicate în cazul substituenţilor laptelui matern, acest cod este încălcat adesea. În estul Asiei şi Pacific, numărul mamelor care alăptează a scăzut de la 45% în 2006 la 29% în 2012.  În Pakistan, 20% din asistenţii sociali au primit materiale promoţionale de la reprezentanţii companiilor producătoare de substituenţi de lapte matern. În China, 40% din mame au primit mostre de lapte praf de la asistenţii sociali sau au fost contactate direct de producători.

În 2010, în România a fost propus proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern (PL-x nr. 734/2011). Proiectul de lege este înregistrat la Camera Deputaților (cameră decizională) încă din 5 decembrie 2011, fiind trimis pentru raport Comisiei pentru sănătate și familie şi Comisiei pentru industrii și servicii.

Salvaţi Copiii România a solicitat acestor comisii sprijinul pentru urgentarea adoptării  proiectului de lege. "Am trimis o scrisoare către preşedinţii celor două comisii, doamnei Rodica Nassar – Președintele Comisiei pentru sănătate și familie și domnului Iulian Iancu – Președintele Comisiei pentru industrii și servicii, în care am arătat că este vitală adoptarea acestui proiect de lege. Vorbim despre înlesnirea alinierii la standardele internaționale, dar și despre necesitatea de a participa la o dezbatere intensă pe tema drepturilor consumatorilor, în general, și  despre drepturile mamei și copilului, în special. România trebuie să fie parte în dezbaterea pentru instituirea unei legislații adecvate și eficiente în domeniul reglementării marketingului pentru substituenţii de lapte matern", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv “Salvaţi Copiii România”.

În România, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în 2011, 15% din copiii născuţi în Spitale Prietene ale Copiilor, au fost alăptaţi în prima jumătate de oră de viaţă,  de 3 ori mai mulţi comparativ cu nou-născuţii din alte maternităţi. Rata copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă a fost de 20,4%. Alăptarea predominantă este cea mai frecventă formă de hrănire a copiilor cu vârsta până la 6 luni. Cu o instruire adecvată, această practică s-ar putea “transforma” în alăptare exclusivă. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv la sân dacă, în afară de sân, nu mai primeşte alimente lichide sau solide cu excepţia unor vitamine, suplimente minerale sau medicamente.

Comentarii

Draga Georgiana, evident ca nu se poate generaliza, poate si tonul meu a fost unul absolutist. dar studiile, experientele personale, evidenta, toate ne arata o legatura directa intre cezariana si formula de lapte. cazul marii britanii este undeva la limita legii si in curand, sper din tot sufletul, bebelusul va avea drepturi legale inca inainte de a se naste, cum este firesc. dorinta lui este sa iasa cand este pregatit si pentru asta se pregateste el insusi timp de atatea luni. este o eroare sa invoci motivul psihologic, moda si lipsa informatiilor te pot face sa te ascunzi foarte usor in spatele acestei portite legislative. si, chiar daca nu crezi, in ziare se poate face educatie chiar mai bine decat in maternitati. acolo de cele mai multe ori decizia este deja luata si de foarte putine ori bazata pe o cunoastere in detaliu a beneficiilor si riscurilor fiecarei nasteri in parte.
nasterea trebuie sa devina mai mult un act intim si mai putin un act medical, evident asistata. dar din pacate toate lucrurile "se leaga" si lipsa informatiei despre cezariana vs nastere naturala persista si in lipsa informatiei despre beneficiile laptelui matern. eu, ca tata, am putut asista la nastere si am putut "negocia" intarzierea procedurilor medicale facute de neonatologi, proceduri care nu au o importanta imediata, pe cand alipirea copilului imediat la san este primordiala.

Ma bucur cand vad articole de genul asta in ziarele din Romania. Ar trebui mediatizata mult mai mult importanta nasterii naturale si a alaptarii.

Uitandu-ma in jur, la prietene si cunostinte (majoritatea la varsta de facut copii 25-35 de ani), mi se pare ingrijorator de mare numarul de cezariene la cerere si procentul mare dintre ele care se bazeaza strict pe formula in loc de alaptat.

Inteleg cand e nevoie si nu se poate altfel, dar mofturile vor fi platite scump de copii.

alaptarea la san este un subiect deosebit de sensibil tratat cu brutalitate sau in cel mai bun caz cu ironie si indiferenta de personalul maternitatilor din Romania. Organizatia Salvati copii ar face mai bine sa se duca in maternitati sa vada conditiile fizice (spatii, logistica) in care se presupune ca ar trebui sa aiba loc alaptarea, sa asculte cum vorbeste personalul cu mamele care ar trebui sa alapteze, ce sa mai vorbim de educarea si insotirea individuala, de aparatura de sprijin... Nu in ziare se face reclama la alaptare, ci pe teren, acolo unde se petrecere "prima ora". Mamele sunt in aceeasi masura victime ca si copii. Aceasta legatura intre mama si copil care permite alaptarea are nevoie de conditii specifice: apropriere fizica intr-un cadru restrans, stimulare fizica si emotionala, odihna suficienta, incredere si o buna cunoastere a etapelor. "Tehnica" se invata, uneori cu multa suferinta, de aceea competenta personalului este vitala. Ia de vezi in Romania asa ceva!

daca sunteti atat de preocupati de alaptarea exclusiva la san, incetati sa mai incurajati cezarienele la cererea pacientei (lucru ilegal de altfel, dar o practica curenta), oferiti consiliere corecta gravidelor, incercati sa aduceti numarul de nasteri naturale inspre procentul de aprox 80-90% recomandat de OMS (1 din 10 nasteri este considerata de OMS ca fiind caz medical), nu mai smulgeti copilul din bratele mamei sa-l toaletati, sa-i faceti imediat vaccin, sa-l cantariti etc. atasati-l imediat la san, acceptati doula si tatal la nastere, ei sunt lucizi si pot cere lucruri pe care mama nu este in stare sa le ceara etc.
cata vreme veti avea un serios interes financiar in practicarea cezarienei, greu de crezut ca veti analiza cu atentie si profesionalism decizia medicului care "semneaza" pentru cezariana.

o tinta prost aleasa - cezariana. Nu este vina operatiei de cezariana, este vina personalului care abrutizeaza relatia mama-bebe in acea ora vitala. Cezariana la cerere este dreptul mamei si nici macar OMS nu a indraznit sa spuna altceva. Au incercat sa puna un procent de cezariene acceptabil, dupa care l-au retras si au spus ca fiecare femeie care are nevoie de cezariana trebuie sa o primeasca. De aici incepe definirea nevoii. Orientarile pentru cezariana din Marea Britanie recunosc incepand cu noiembrie 2011 motivul psihologic ca motiv valid de cezariana. Sigur ca este treaba medicului sa lucreze alaturi de viitoarea mama sa ii explice ambele optiuni, sa o invete avantajele nasterii naturale, dar in final, decizia apartine femeii.
Si nu exista niciun motiv pentru care o femeie care a nascut prin cezariana nu poate primi bebelusul in prima ora dupa nastere si nu exista niciun motiv sa nu alapteze. Personalul face diferenta. Un personal calificat., care respecta dorinta mamei de a alapta sau nu si care o ajuta atunci cand spune da.

Am nascut prin cezariana - fiind unul din acele cazuri medicale. Dorinta mea a fost sa nasc pe cale naturala, insa ne-au fost puse vietile in pericol.
Din pacate nu am reusit sa alaptez in prima zi de dupa cezariana, insa a doua zi, cand am devenit si eu constienta, am cerut copilul si am inceput alaptarea.
Copilul a devenit din zi in zi mai vioi, mai vesel si parca inflorea dupa tot travaliul prelungit si dupa suferinta de la nastere. A fost un copil foarte sensibil, cu un sistem imunitar foaret slabit....am luptat mult, insa nu m-am lasat si am alaptat ori de cate ori cerea copilul (chiar si la 2 ore), pana la varsta de 1 an si 4 luni. Am aflat ca acest copil a avut risc de deces...dupa ce am iesit din maternitate (acolo, cand am intrebat, mi-au spus ca nu inseamna nimic avertizarea de pe fisa de iesire din spital:"NN risc crescut!"). Practic alaptarea la san mi-a salvat copilul. Recunosc ca m-am luptat cu multe superstitii din familie (rudele in varsta imi povesteau cum au intarcat ele, pentru ca "laptele de mama nu mai e bun de pe la 6 luni"). LAPTELE DE MAMA este cea mai usoara si mai usor asimilabila hrana pentru copil, chiar si dupa inceperea diversificarii. Cu orice fel de alimente copilul se mai intalneste in viata lui, insa cu laptele de mama, nu!

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Migdalele, benefice pentru sanatatea inimii/ Foto: MorgueFile.com De la sparanghel la cartofi dulci, fiecare muscatura dintr-un aliment benefic pentru inima va ofera o doza puternica de...
Dr. Nicoleta Chirita / Foto: MedLive.ro Schimbarile de temperatura dar si starea organismului dupa o iarna prelungita contribuie la majorarea numarului de afectiuni respiratorii, in special la...