Publicat la: 
24/02/2014

O boala infectioasa rara si incurabila, asemanatoare poliomielitei, a aparut in California, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Stanford. Afectiunea a afectat un numar mic de copii, oamenii de stiinta prezentand duminica, la un congres al Academiei americane de Neurologie din Philadelphia, cinci cazuri de paralizie subita la copii, transmite AFP.

"Desi virusul poliomielitei a fost practic eradicat, exista alte virusuri care pot afecta maduva spinarii, provocand aparitia unui sindrom asemanator cu acesta.", a explicat neurologul Keith Van Haren, principalul autor al acestui studiu de caz.

"In ultimul deceniu, legatura a fost facuta intre noi forme de enterovirusuri si aparitia sindromului similar cu poliomielita la copiii din Asia si Australia", a explicat cercetatorul.

Aceste cinci cazuri noi aduc in lumina posibilitatea aparitiei unui sindrom similar cu poliomielita in California", a adaugat acesta

Poliomielita a fost eradicata, in mare parte,  la nivel mondial datorita introducerii unui vaccin in anii 1950, dar boala continua sa faca ravagii in unele tari, precum Pakistan, Nigeria si Afganistan.

In California, cei cinci copii afectati de noul sindrom au fost vaccinati impotriva poliomielitei, iar testele de poliomielita au iesit negative. Cu toate acestea, copiii au prezentat aceleasi simptome: o pierdere brusca a capacitatii de miscare la unul din membre, urmata de paralizie. Trei dintre acestia au suferit de o afectiune respiratorie, inainte de debutul simptomelor.

Doi dintre copii erau purtatori enterovirusului 68, un virus rar care este asociat cu aparitia maladiei.

"Dorim sa subliniem faptul ca acest sindrom este foarte, foarte rar", a insistat Keith Van Haren, desi cercetatorii cred ca exista posibilitatea aparitiei unor cazuri noi.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Anti-polio / Foto: Reuters Un nou vaccin impotriva poliomielitei reuseste sa scada numarul imbolnavirilor cu mai mult de 90%, specialistii opinand ca el va contribui la eradicarea definitiva a...
O boala infectioasa rara si incurabila, asemanatoare poliomielitei, a aparut in California, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Stanford. Afectiunea a afectat un numar mic de copii, oamenii...