Publicat la: 
19/12/2013

Producatorii de sapunuri antibacteriene vor trebui sa dovedeasca in curand in SUA ca produsele lor sunt mai eficiente decat sapunurile obisnuite in lupta impotriva raspandirii anumitor boli si ca folosirea lor pe termen lung nu este nociva, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Potrivit noilor reglementari propuse luni de agentia americana pentru produse alimentare si farmaceutice (FDA), fabricantii care nu vor reusi sa satisfaca aceste cereri vor trebui sa modifice formula sapunurilor antibacteriene sau etichetarea lor pentru a ramane pe piata.

Aceasta masura survine in cadrul unei reexaminari mai extinse a agentilor antibacterieni efectuate de FDA pentru a se asigura de eficacitatea lor si de siguranta utilizarii lor, a anuntat agentia. Aceasta decizie nu vizeaza dezinfectantii pentru maini sau substantele antibacteriene utilizate de medici si in mediul spitalicesc.

Masura va face obiectul unei perioade de consultare publica de 180 de zile inainte de a intra in vigoare si nu va antrena pentru moment o retragere a acestor produse de pe piete. Milioane de americani utilizeaza zilnic sapunuri antibacteriene pentru maini si in general pentru corp, precizeaza FDA.

Desi aceste produse sunt considerate ca sigure si eficace de catre consumatori pentru a impiedica raspandirea germenilor, nu exista in prezent nici o dovada ca sunt mai eficiente decat sapunurile obisnuite.

Mai mult, studiile indica faptul ca o folosire constanta si prelungita a unor agenti continuti in substantele antibacteriene, ca triclosan in sapunul lichid si triclocarban in bara de sapun, ar putea determina o rezistenta antibacteriana sau chiar dereglari hormonale.

"Sapunurile antibacteriene si alte produse similare sunt foarte frecvent utilizate in fiecare locuinta, la locul de munca, la scoala si in locurile publice, unde riscurile de infectare sunt relativ scazute", a subliniat Dr Janet Woodcock, directoare a centrului de cercetare si evaluare a medicamentelor din FDA

Taguri Medlife: 
Comentarii

O masura foarte buna! Asteptam si in Romania.

Alte articoleVezi toate articolele

Proiectele internationale in care Romania si Rusia lucreaza intr-un parteneriat apropiat nu sunt multe, dar exceptia care confirma regula vine din zona medicala. Un program al NATO axat pe...
O asistenta medicala din SUA spune ca a fost tratata ca un criminal dupa ce s-a intors din Africa de Vest, unde a ingrijit persoanele bolanve, si a angajat un avocat specializat pe drepturile...