Publicat la: 
21/09/2017

Sunt fructele uscate benefice pentru sanatatea organismului

Fructele uscate pot fi o gustare hranitoare, plina de nutrienti si usor de depozitat sau transportat, dar sunt o optiune sanatoasa pentru organism? Iata ce care sunt constatarile oamenilor de stiinta in urma studiilor de specialitate realizate pe aceasta tema, conform cnn.com.

Nivelul de concentratie al substantelor nutritive si al fibrelor este mult mai mare in urma procesului de deshidratare al fructelor. Un pumn de caise confiate are 4,7 grame de fibre si aceeasi cantitate are numai 1,6 grame de fibre. In plus, fructele confiate sunt o sursa bogata de antioxidanti si vitamine din clasa B.

Un studiu epidemiologic realizat in randul a 13 mii de persoane constata ca fructele uscate au un aport nutritiv mai mare, iar persoanele care obisnuiesc sa consume fructe confiate au un indice de masa corporala mai mic prin comparatie cu cere care consuma fructe proaspete.

Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca in urma procesului de deshidratare, fructele uscate au si un continut de zahar mai ridicat, ceea ce ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru persoanele care urmaresc cu atentie consumul de carbohidrati, zaharuri si calorii in dieta alimentare. In schimb, aceasta poate reprezenta o alternativa buna pentru sportivi de performanta, ce au nevoie de o sursa rapida de energie.

In acest sens, un pumn de boabe de struguri contine 23 de grame de zahar si are circa 140 de calorii, iar aceeasi cantitate de stafide are 116 grame de zahar si 520 de calorii.

Conform recomandarilor dieteticienilor americani este recomandat consumul zilnic a jumatate de ceasca de fructe uscate. Multi dieteticieni specializati pe tratarea diabetului recomanda consumul a 2 linguri de fructe uscate zilnic, declara Lori Zanini, medic dietetician.

Spre exemplu, 2 linguri de stafide echivaleaza aproximativ 15 grame de carbohidrati. Pentru a obtine acest aport putem opta si pentru un pumn de boabe de struguri rosii sau jumatate de pepene galben.

In concuzlie, fructele uscate sunt o gustare hranitoare, convenabila si la indemana, mai ales atunci cand le consumam impreuna cu nuci sau alte seminte.

Daca nivelul ridicat de zaharuri si carbohidrati este un motiv de ingrijorare, specialistii ne recomanda sa ne limitam consumul de fructe uscate la 2 linguri pe zi, pentru a nu risca cresterea in greutate.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Articole similare

Cand vine vorba de depozitarea produselor alimentare in mod corespunzator, exista multe conventii care sunt litera de lege pentru unele persoane, in timp ce altii le contrazic cu tarie. Unde este indicat sa punem painea? In frigider, in congelator sau in dulap? Ar trebui sa puneti rosiile in frigier sau pe blatul de bucutarie? Care sunt cele mai...
S-a sugerat recent ca folosirea uleiurilor vegetale pentru a praji alimente poate fi daunatoare pentru sanatate, din cauza producerii de substante chimice toxice (aldehide) in timpul procesului de incalzire. Aldehidele sunt structuri organice simple - compusi care contin o dubla legatura carbon-oxigen - si sunt abundente in natura. Sunt formate...
Branza este genul de aliment pe care il putem manca dimineata, la pranz si seara. Pentru ca aceasta merge si la sandvisul de dimineata si la bruschetele de pranz, dar si pe pastele de seara, este important sa stim daca este benefica pentru sanatate. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea Ar trebui sa mancam branza sau ar...
Conservantii alimentari, in special benzoatul de sodiu, sustin eliminarea simptomelor specifice pacientilor care sufera de schizofrenie, in special in randul celor al caror organism manifesta o rezistenta la clozapina, medicament recomandat adesea in managementul shizofreniei, arata un studiu publicat recent in jurnalul "Biological Psychiatry",...
Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice / Foto: MedLife A venit vara si tuturor ne sta gandul la vacante si gratare pline de mici si fripturi. Pe de alta parte, vara e anotimpul in care ne putem bucura in voie de fructe si legume proaspete, iar cand canicula ne da batai de cap, inghetata ne face cu ochiul din...