Publicat la: 
21/09/2017

Sunt fructele uscate benefice pentru sanatatea organismului

Fructele uscate pot fi o gustare hranitoare, plina de nutrienti si usor de depozitat sau transportat, dar sunt o optiune sanatoasa pentru organism? Iata ce care sunt constatarile oamenilor de stiinta in urma studiilor de specialitate realizate pe aceasta tema, conform cnn.com.

Nivelul de concentratie al substantelor nutritive si al fibrelor este mult mai mare in urma procesului de deshidratare al fructelor. Un pumn de caise confiate are 4,7 grame de fibre si aceeasi cantitate are numai 1,6 grame de fibre. In plus, fructele confiate sunt o sursa bogata de antioxidanti si vitamine din clasa B.

Un studiu epidemiologic realizat in randul a 13 mii de persoane constata ca fructele uscate au un aport nutritiv mai mare, iar persoanele care obisnuiesc sa consume fructe confiate au un indice de masa corporala mai mic prin comparatie cu cere care consuma fructe proaspete.

Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca in urma procesului de deshidratare, fructele uscate au si un continut de zahar mai ridicat, ceea ce ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru persoanele care urmaresc cu atentie consumul de carbohidrati, zaharuri si calorii in dieta alimentare. In schimb, aceasta poate reprezenta o alternativa buna pentru sportivi de performanta, ce au nevoie de o sursa rapida de energie.

In acest sens, un pumn de boabe de struguri contine 23 de grame de zahar si are circa 140 de calorii, iar aceeasi cantitate de stafide are 116 grame de zahar si 520 de calorii.

Conform recomandarilor dieteticienilor americani este recomandat consumul zilnic a jumatate de ceasca de fructe uscate. Multi dieteticieni specializati pe tratarea diabetului recomanda consumul a 2 linguri de fructe uscate zilnic, declara Lori Zanini, medic dietetician.

Spre exemplu, 2 linguri de stafide echivaleaza aproximativ 15 grame de carbohidrati. Pentru a obtine acest aport putem opta si pentru un pumn de boabe de struguri rosii sau jumatate de pepene galben.

In concuzlie, fructele uscate sunt o gustare hranitoare, convenabila si la indemana, mai ales atunci cand le consumam impreuna cu nuci sau alte seminte.

Daca nivelul ridicat de zaharuri si carbohidrati este un motiv de ingrijorare, specialistii ne recomanda sa ne limitam consumul de fructe uscate la 2 linguri pe zi, pentru a nu risca cresterea in greutate.

Specialitate: 

Articole similare

Dr. Violeta Stolea / Foto: MedLive.ro Pe masura ce zilelele se incalzesc, tot mai multe doamne si domnisoare incep sa tina regim. Insa dietele drastice, nepersonalizate, de cele mai multe ori ofera un rezultat satisfacator pe moment si unul dezastruos pe termen lung. Cum se tine in mod corect o dieta? Care sunt cele mai frecvente greseli intr-un...
Ce nevoi are organismul in materie de nutritie dupa perioada sarbatorilor si cum le gestionam sanatos? Care sunt principalele recomandari de alimentatie dupa vacanta de Craciun? Ce greseli frecvente facem in privinta dietelor in aceasta perioada? Ce schimbari sunt benefice si care sunt daunatoare? Dr. Luana Sebestyen, medic primar diabet,...
Dr. Mariana Rosculete/ Foto: HotNews.ro Cum putem sa ne recapatam silueta dupa perioada sarbatorilor de iarna? Exista diete care sa ne ajute sa fim in forma fizica buna cat mai repede? Care sunt cele mai comune greseli in alimentatie pe care oamenii le fac, mai ales in aceasta perioada? Cum putem combina in mod sanatos alimentele? Dr. Mariana...
Cat de sanatoase sunt ouale?/ Foto: MorgueFile.com Inca din copilarie stiam ca ouale sunt foarte bune pentru micul dejun, dar devin nesanatoase pe parcursul zilei. Cinci experti in nutritie au fost intrebati de beneficiile consumului de oua la micul dejun. Fiecare dintre cei cinci experti au notat ca ouale sunt o sursa excelenta de vitamine,...
Care sunt avantajele laptelui matern?/ Foto: Dreamstime.com In Romania, rata alaptarii copiilor este de 12,6%, in vreme ce in tarile nordice este in jur de 89-94%, dupa un raport al UNICEF (2011). De ce sustin specialistii alaptarea si care sunt avantajele laptelui praf? Exista vreo legatura intre coeficientul de inteligenta, anemie, alergii,...