Publicat la: 
28/04/2014

Suplimentarea consumului zilnic de cafea ar putea reduce riscul de diabet-studiu

Cresterea consumului zilnic de cafea ar putea reduce riscul de imbolnavire de diabet, a anuntat o echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii si Singapore. Pornind de la trei studii americane efectuate pe 120.000 de persoane, in cea mai mare parte angajati din sistemul medical, echipa de cercetatori a stabilit o legatura intre suplimentarea consumului zilnic de cafea cu o ceasca si jumatate, timp de patru ani, si reducerea cu 11% a riscului de imbolnavire cu diabet de tip 2, cea mai frecventa forma a acestei maladii.

"Am observat ca o crestere a consumului de cafea, dar nu si de ceai, timp de patru ani, a fost asociata cu scaderea riscului de diabet in urmatorii patru ani", au afirmat cercetatorii in studiul coordonat de Frank Hu, de la Scoala de sanatate publica Harvard, din Boston, si publicat in revista Diabetologia, relateaza Mediafax.

Dimpotriva, reducerea consumului zilnic de cafea cu doua cesti a crescut riscul de diabet cu aproximativ 18%.

Pe de alta parte, expertii citati de Science Media Center au avertizat impotriva oricarei extrapolari a rezultatelor.

"Nicio recomandare in privinta consumului de cafea nu poate fi facuta pornind de la acest studiu", au afirmat expertii, subliniind mai ales ca recomandarile au in vedere mai ales modificari ale consumului de cafea si efectele pe termen scurt ale cafelei asupra riscului de diabet.

In plus, nu a fost descoperita nicio legatura intre consumul de cafea decafeinata sau de ceai, au afirmat autorii studiului, care au precizat ca bautorii de ceai si-au schimbat "relativ rar" obiceiurile in cursul perioadei studiate.

A.C.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Apa cu lamaie/ Foto: MorgueFile.com Dintre multitudinea de trucuri care va ajuta sa va imbunatatiti viata, consumul de apa cu lamaie la prima ora a diminetii a devenit o constanta. Tineti la indemana un ulcior de apa la temperatura camerei si in fiecare dimineata stoarceti o jumatate de lamaie intr-o cana de apa. Este important ca apa sa aiba...
Somnul poate fi orice, dar nu o pierdere de timp. Desi majoritatea oamenilor sunt de parere ca organismul "se inchide" atunci cand dormim, somnul activeaza un proces complicat, care ne ajuta sa ne simtim odihniti si sanatosi a doua zi. Oamenii de stiinta impart somnul in patru stadii: fiecare ciclu complet de somn dureaza aproximativ 90 de minute...
O asistenta medicala din SUA spune ca a fost tratata ca un criminal dupa ce s-a intors din Africa de Vest, unde a ingrijit persoanele bolanve, si a angajat un avocat specializat pe drepturile omului pentru a contesta plasarea sa fortata in carantina, scrie The Telegraph. Kaci Hickox a fost plasata in carantina desi testele pentru detectarea...
Alergiile sunt o reactie anormala a sistemului imunitar. Apararea organismului reactioneaza la substante, de obicei inofensive, cum ar fi polenul, parul de animale sau alimentele. Aproape orice poate declansa o reactie alergica, ce poate varia de la una usoara si enervanta la una brusca care ne poate pune viata in pericol. Cei mai comuni factori...
  Termenul de nodul tiroidian se refera la o crestere anormala a celulelor tiroidiene care formeaza o umflaltura la nivelul glandei tiroide. Desi majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni (noncancerosi), o mica proportie de noduli tiroidini contin cancer tiroidian. Pentru a diagnostic si trata cancerul tiroidian in faza timpurie, cei mai...