Publicat la: 
15/01/2019

suplimente vitamina d

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care au peste 70 de ani si care iau suplimente cu doze mari de vitamina D pentru a-si imbunatati rezistenta osoasa nu au atat de multe beneficii pe cat cred, potrivit sciencedaily.com.

Varstnicii sunt adesea incurajati sa ia suplimente de vitamina D pentru a-si mentine oasele, dintii si muschii sanatosi. Totusi, un nou studiu efectuat de Universitatea Newcastle, publicat in revista ”Clinical Nutrition”, sugereaza ca aceste suplimente nu aduc beneficii.

In cadrul studiului 400 de persoane cu varsta de minim 70 de ani au fost repartizate aleatoriu pentru administrarea unor doze de vitamina D lunar, timp de un an. Dozele au fost de 300, 600 sau 1200 de micrograme, adica echivalentul unei doze zilnice de 10, 20 sau 40 de micrograme.

Scopul studiului a fost de a masura efectul suplimentarii cu vitamina D asupra modificarii densitatii minerale osoase, un indicator al rezistentei osoase si al schimbarilor markerilor metabolismului osos.

Oamenii de stiinta au observat ca nu s-au inregistrat schimbari in privinta densitatii minerale osoase in cele 12 luni si ca nu au existat diferente intre cele trei doze. Totusi, se pare ca dozele echivalente cu 40 de micrograme pe zi au fost sigure pentru varstnici si ca au avut un efect benefic asupra metabolismului osos.

”Deficitul de vitamina D este comun in randul persoanelor in varsta si poate duce la pierderea osoasa si la afectarea functiei musculare, deci la un risc crescut de accidentari si fracturi. Studiile anterioare care s-au concentrat pe efectul vitaminei D asupra densitatii minerale osoase au avut rezultate contradictorii, astfel ca noi am avut o contributie semnificativa. Desi noi nu credem ca exista beneficii aduse de dozele mari de vitamina D, cel putin asupra densitatii minerale osoase, totusi, am vazut ca dozele mai mari pot ajuta metabolismul osos si, mai presus de toate, ca sunt sigure si ca nu afecteaza oamenii”, spune Terry Aspray, autorul studiului.

Specialistii le recomanda varstnicilor sa se axeze asupra mentinerii unei diete sanatoase si echilibrate, sa se expuna la soare moderat si sa faca exercitii regulate pentru a-si mentine oasele cat mai puternice.

Chiar daca unele persoane pot avea nevoie de suplimente de vitamina D, nu este necesara o doza mai mare de 10 micrograme pe zi.

In viitor, oamenii de stiinta isi propun sa studieze efectele expunerii la soare asupra nivelurilor de vitamina D in cazul varstnicilor, dar si impactul suplimentelor de vitamina D asupra fortei musculare. De asemenea, analizeaza impactul genelor si al functiei renale asupra nivelurilor de vitamina D si a functiei lor in sange.

”Varstnicii sunt expusi unui risc crescut de accidentari si fracturi, care degradeaza si diminueaza increderea in sine a oamenilor, lucru ce ii face sa nu mai fie independenti. Vitamina D ajuta la construirea si mentinerea oaselor si a muschilor. Vara, vitamina D este produsa de corp cand oamenii stau la soare, iar iarna poate fi asigurata de anumite alimente si suplimente alimentare. Pe parcursul unui an de studiu, dozele mari de vitamina D nu au imbunatatit rezistenta osoasa. Totusi, recomandarile actuale raman valabile. Oamenii cu deficit de vitamina D ar trebui sa ia in considerare un supliment zilnic”, concluzioneaza Benjamin Ellis, cercetator.

Sursa: www.sciencedaily.com

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Lipsa de vitamine si minerale este surprinzator de frecventa si poate provoca o multime de probleme de sanatate. "Apare din mai multe motive, inclusiv capricii alimentare, interactiuni medicamentoase si alcoolism," spune John La Puma. La nivel mondial, aproximativ 40% dintre oameni au deficiente de fier, 15% de iod si 40% dintre copii cresc...
Cercetatorii de la Universitatea Rutgers au publicat de curand un studiu care arata motivele pentru care persoanele in varsta trebuie sa mareasca aportul suplimentelor cu vitamina D pentru a micsora sansele dezvoltarii bolilor mentale, scrie natureworldreport.com. "Independent de genele si provenienta persoanelor, abilitatile cognitive de baza si...
Varstnicii care sunt supusi dializei pentru insuficienta renala prezinta un risc mai mare de a fi diagnosticati cu dementa si Alzheimer. Cei care au inceput dializa si care au fost deja diagnosticati cu dementa sau Alzheimer au un risc mai ridicat de deces prematur, potrivit unui nou studiu publicat in ”Clinical Journal of the American Society of...
Deficitul de vitamina D la femeile insarcinate ar putea predetermina copii sa devina adulti obezi, potrivit unui studiu realizat  la University of Southern California. Studiul a aratat faptul ca la varsta de sase ani, copiii nascuti de mamele care aveau un nivel scazut de vitamina D in primul trimestru al sarcinii au inregistrat, in medie,...
Foto: Reuters Nivelurile scazute de vitamina D la persoanele in varsta pot dubla riscul de a dezvolta dementa ulterior in viata, sustine unul dintre cele mai mari studii dedicate acestui supliment nutritiv, preluat de The Independent. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Exter, ratele de dementa senila si boala Alzheimer...