Publicat la: 
15/01/2019

suplimente vitamina d

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care au peste 70 de ani si care iau suplimente cu doze mari de vitamina D pentru a-si imbunatati rezistenta osoasa nu au atat de multe beneficii pe cat cred, potrivit sciencedaily.com.

Varstnicii sunt adesea incurajati sa ia suplimente de vitamina D pentru a-si mentine oasele, dintii si muschii sanatosi. Totusi, un nou studiu efectuat de Universitatea Newcastle, publicat in revista ”Clinical Nutrition”, sugereaza ca aceste suplimente nu aduc beneficii.

In cadrul studiului 400 de persoane cu varsta de minim 70 de ani au fost repartizate aleatoriu pentru administrarea unor doze de vitamina D lunar, timp de un an. Dozele au fost de 300, 600 sau 1200 de micrograme, adica echivalentul unei doze zilnice de 10, 20 sau 40 de micrograme.

Scopul studiului a fost de a masura efectul suplimentarii cu vitamina D asupra modificarii densitatii minerale osoase, un indicator al rezistentei osoase si al schimbarilor markerilor metabolismului osos.

Oamenii de stiinta au observat ca nu s-au inregistrat schimbari in privinta densitatii minerale osoase in cele 12 luni si ca nu au existat diferente intre cele trei doze. Totusi, se pare ca dozele echivalente cu 40 de micrograme pe zi au fost sigure pentru varstnici si ca au avut un efect benefic asupra metabolismului osos.

”Deficitul de vitamina D este comun in randul persoanelor in varsta si poate duce la pierderea osoasa si la afectarea functiei musculare, deci la un risc crescut de accidentari si fracturi. Studiile anterioare care s-au concentrat pe efectul vitaminei D asupra densitatii minerale osoase au avut rezultate contradictorii, astfel ca noi am avut o contributie semnificativa. Desi noi nu credem ca exista beneficii aduse de dozele mari de vitamina D, cel putin asupra densitatii minerale osoase, totusi, am vazut ca dozele mai mari pot ajuta metabolismul osos si, mai presus de toate, ca sunt sigure si ca nu afecteaza oamenii”, spune Terry Aspray, autorul studiului.

Specialistii le recomanda varstnicilor sa se axeze asupra mentinerii unei diete sanatoase si echilibrate, sa se expuna la soare moderat si sa faca exercitii regulate pentru a-si mentine oasele cat mai puternice.

Chiar daca unele persoane pot avea nevoie de suplimente de vitamina D, nu este necesara o doza mai mare de 10 micrograme pe zi.

In viitor, oamenii de stiinta isi propun sa studieze efectele expunerii la soare asupra nivelurilor de vitamina D in cazul varstnicilor, dar si impactul suplimentelor de vitamina D asupra fortei musculare. De asemenea, analizeaza impactul genelor si al functiei renale asupra nivelurilor de vitamina D si a functiei lor in sange.

”Varstnicii sunt expusi unui risc crescut de accidentari si fracturi, care degradeaza si diminueaza increderea in sine a oamenilor, lucru ce ii face sa nu mai fie independenti. Vitamina D ajuta la construirea si mentinerea oaselor si a muschilor. Vara, vitamina D este produsa de corp cand oamenii stau la soare, iar iarna poate fi asigurata de anumite alimente si suplimente alimentare. Pe parcursul unui an de studiu, dozele mari de vitamina D nu au imbunatatit rezistenta osoasa. Totusi, recomandarile actuale raman valabile. Oamenii cu deficit de vitamina D ar trebui sa ia in considerare un supliment zilnic”, concluzioneaza Benjamin Ellis, cercetator.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Un aport optim de vitamina D poate reduce cu 30% riscul de deces prematur in randul persoanelor ce sufera de boli cardiovasculare, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia. Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista de specialitate "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism,"...
Lipsa de vitamine si minerale este surprinzator de frecventa si poate provoca o multime de probleme de sanatate. "Apare din mai multe motive, inclusiv capricii alimentare, interactiuni medicamentoase si alcoolism," spune John La Puma. La nivel mondial, aproximativ 40% dintre oameni au deficiente de fier, 15% de iod si 40% dintre copii cresc...
Cercetatorii au facut un nou studiu, numit ”The Baycrest”, publicat in revista ”Neuropsychologia”, prin care au descoperit ca in cazul varstnicilor exista o relatie mult mai slaba intre ceea ce vad ochii si activitatea creierului, potrivit eurekalert.org. Uitarea si pierderea memoriei sunt comune printre vartnici, dar nu se stie inca ce provoaca...
Oamenii de stiinta de la ”Trinity College Dublin” si de la Spitalul St. James au descoperit ca nivelurile de vitamina D pot fi masurate cu ajutorul parului uman. Astfel, diagnosticarea deficitului de vitamina D ar putea fi imbunatatita. Deficitul de vitamina D a atins proportii epidemice la nivel mondial, cu peste un miliard de persoane afectate...
Mentinerea unui nivel optim de vitamina D in organism poate ajuta la prevenirea aparitiei bolilor inflamatorii, precum artrita reumatoida, arata un studiu condus de oamenii de stiinta de la University of Birmingham, noteaza birmingham.ac.uk. Studiul, publicat recent in revista de specialitate "The Journal of Autoimmunity," a implicat realizarea...