Publicat la: 
25/06/2018

alimentatie

Unele studii citate in mass media spun ca daca mananci noaptea te ingrasi, altele sustin ca nu are nici un efect asupra greutatii corporale. Deci, cine are dreptate?

In primul rand, este important sa stii ca kilogramele in plus apar atunci cand exista o schimbare in consumul de calorii sau caloriile consumate. O calorie este doar o calorie, dar exista situatii in care calorii alimentare ar putea influenta tendinta de a castiga sau pierde in greutate. De exemplu, se stie ca alimentele au o capacitate diferita de a te face sa te simtiti plin, ceea ce poate influenta mai tarziu alegerile alimentare si influenteaza in cele din urma consumul total de calorii conform theconversation.com.

Daca te simti plin, este mai putin probabil sa mananci gustari. Mancarea bogata in proteine pentru micul dejun reduce pofta de mancare si contribuie la reducerea gustarilor ulterioare din timpul zilei. O masa bogata in proteine provoaca o eliberare a dopaminei, un neurotransmitator care stimuleaza sentimentele de recompensa. Raspunsul la recompensa este o parte importanta a alimentatiei, deoarece ajuta la reglarea cantitatii de alimente pe care o consumi.

De asemenea, momentul alimentatiei poate influenta activitatea fizica. Daca ai mancat o cina copioasa, s-ar putea sa te simtiti greu si mai putin motivat sa fii activ, astfel ca sansele de a arde calorii sunt reduse.

Mancatul seara tarziu este legat de cresterea in greutate si de obezitate, in timp ce studiile arata ca micul dejun este asociat cu un risc mai scazut de obezitate. Acest lucru sustine teoria ca este mai bine sa mananci masa principala mai devreme decat mai tarziu. Dar nu este adevarat pentru toate tipurile de mic dejun. Intr-un studiu, persoanele care au consumat carne sau oua la micul dejun (sau ambele) aveau mult mai multe riscuri de a avea un indice de masa corporala mai mare decat persoanele care au mancat cereale sau paine la micul dejun.

Diferente culturale

Culturi diferite au abordari diferite fata de modelele de alimentatie. De exemplu, in Spania, o masa mai bogata la pranz este obisnuita, urmata de o siesta dupa-amiaza si tapas seara. Cercetarile efectuate de Universitatea din Murcia din Spania arata ca femeile supraponderale care au mancat mai mult la pranz au pierdut mai mult in greutate decat cele care au consumat o masa de seara mai mare, subliniind ca modificarile in timpul meselor pot influenta obezitatea si succesul terapiei de scadere in greutate.

Daca nu mananci de obicei micul dejun, doar adaugarea lui nu va duce neaparat la pierderea spontana in greutate. Cercetarea la adulti obezi arata ca unii oameni chiar castiga in greutate atunci cand fac acest lucru. Avem nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege daca micul dejun cu compozitie specifica (fibre sau proteine) ar putea imbunatati managementul greutatii si mecanismele care ar permite acest lucru.

Pentru moment, ideea ca micul dejun este asociat cu un risc mai mic de obezitate si ca mancarea tarzie este legata de obezitate nu este concludenta, deoarece dovezile provin din studii observationale, care nu pot arata cauza si efectul.

Pentru cei care consuma micul dejun, este posibil ca factorii care tin de de stilul de viata care nu au fost luati in considerare in aceste studii, cum ar fi activitatea fizica sau statutul de fumator, ar putea explica rezultatele. Avem nevoie de mai multe dovezi inainte de a putea sustine sau respinge ideea ca momentul in care manacam este important pentru greutatea corporala si sanatate.

Deci, cum putem evalua afirmatiile cu privire la momentul in care mancam? De fapt, adevarul este ca un mesaj de dieta nu se potriveste tuturor oamenilor. Unii oameni vor putea controla mai bine greutatea corporala cu un mic dejun mare si unii cu o masa mare de seara.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

”Farfuriile mai mici nu va ajuta sa mancati mai putin cand va e foame”, afirma cercetatorii. Acesta este primul studiu prin care specialistii isi propun sa observe cum delimitarea alimentelor...
Obezitatea, un flagel Vreme indelungata, obezitatea a fost considerata un simplu factor de risc in sanatate. Abia in 1997, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut-o ca afectiune cronica...