Cercetare

05 Decembrie 2017

Cum arata viitorul in medicina? Senzori portabili, inteligenta artificiala si editare genetica

Medicii sunt ingrijorati pentru ca pacientii de multe ori cauta pe Google simptomele si tratamentele. Ce se va intampla cu doctorii cand pacientii vor face teste de sange si chiar analize genetice la domiciliu? Vom reusi sa-i convingem pe acesti pacienti sa se adreseze medicilor si sa aiba incredere si in algoritmi

Senzori medicali portabili

Dispozitivele tehnologice portabile, precum FitBit, masoara cu usurinta datele medicale in timp real. Senzorii digerabili, tatuajele biometrice si cititoarele RFID pot transmite informatiile medicale si servi drept dispozitive de identificare a pacientilor.

Acesti senzori pot masura toti parametrii importanti si semnele vitale ale pacientilor, de la temperatura, la biomarkeri sanguini, transmitand in timp real datele in cloud si alertand cadrele medicale atunci cand un pacient sufera un accident vascular cerebral. Anul acesta a aparut prima pilula digitala, o pastila care contine un senzor, cu ajutorul careia medicii pot afla ce se petrece in corpul pacientilor- daca acestia respecta medicatia recomandata sau nu.

Tehnologie medicala senzori portabili MedLife

Expertii au estimat ca pacientii care nu isi iau medicamentele atrag costuri de aproape 100 de miliarde de dolari pe an si asta pentru ca li se agraveaza starea de sanatate si necesita tratament aditional. Astfel, prin intermediul acestor aplicatii se schimba comportamentului pacientilor si se reduc costurile medicale.

Limitarile senzorilor medicali portabili

Noile tehnologii te ajuta sa dormi mai bine noaptea, sa mentii o tensiune arteriala optima si inima sanatoasa, iti masoara temperatura corpului, iti urmaresc greutatea corporala si promit ca te scapa de stres. Faptul ca tu singur iti poti monitoriza corpul te face mai responsabil pentru propria sanatate.

Insa, un dispozitiv care poate fi purtat poate afisa numai date, nu stii ce ar trebui sa schimbi. Gasirea unei solutii medicale si adoptarea unui stil de viata sanatos depinde de tine, dar interpretarea datelor necesita indrumarea unui medic.

Inteligenta artificiala

IBM Watson ofera asistenta in luarea deciziilor medicale la fiecare pas, poate sa citeasca 40 de milioane de documente in 15 secunde si sa identifice terapia potrivita fiecarui caz. Verifica inregistrarile medicale si literatura de specialitate pentru a face sugestiile de care medicii au nevoie pentru a stabili in timp record diagnosticul corect.

Tehnologie medicala senzori MedLife

Atomwise reduce costurile de dezvoltare a medicamentelor prin intermediul utilizarii supercomputerelor ce anticipeaza potentialul fiecarui medicament.

Google Deepmind Health este folosit pentru a analiza date si inregistrari medicale, cu scopul de a oferi mult mai rapid servicii medicale la o calitate mai buna.

Bazandu-se pe recunoasterea imaginii, Google a folosit recent IA pentru a diagnostica cancerul mai rapid decat un om si il testeaza pentru a diagnostica orbirea diabetica.

Cercetatorii de la Houston Methodist Research Institute din Texas au dezvoltat un software AI care iti poate spune daca ai risc de cancer inainte de aparitia simptomelor. Programul AI interpreteaza in mod fiabil mamografiile si traduce datele pacientului in informatii de diagnosticare de 30 de ori mai rapid decât un medic, cu o precizie de 99%.

Tot anul acesta, Universitatea Stanford a prezentat un algoritm care poate sa analizeze ore de date privind ritmul cardiac, pentru a determina daca un pacient are o batai neregulate ale inimii sau aritmie. Algoritmul nu este doar la fel de bun ca un cardiolog in ceea ce priveste diagnosticul, dar adesea o face mai bine si poate detecta 13 tipuri de aritmii pe baza datelor de la electrocardiograma.

Cum functioneaza sistemele AI medicale?

Dezvoltarea acestor sisteme este alimentata de cresterea retelelor neuronale profunde, de sisteme complexe matematice care pot invata singure prin analizarea unor cantitati mari de date.

Oamenii si-au imaginat un viitor in care masinile inlocuiesc doctorii in procesul de diagnosticare inca din anii 1950, dar acum Google si Facebook au acces la cantitati enorme de date si putere de calcul, astfel ca retelele neuronale pot realiza mult mai mult decât ar fi putut in trecut. Printre altele, pot recunoaste cu exactitate fetele si obiectele din fotografii si pot identifica semne de boala in scanarile medicale.

Asa cum o retea neuronala poate identifica o pisica intr-o imagine, ea poate identifica anevrisme minuscule in urma scanarii ochilor sau noduli in scanarea CT a plamanilor. Practic, dupa ce analizeaza mii de imagini care contin astfel de noduli, poate invata sa ii identifice pe cont propriu.

Inainte ca o retea sa inceapa sa invete ce sa extraga dintr-o colectie de imagini, medicii trebuie sa le eticheteze - adica sa foloseasca inteligenta si cunostintele lor umane pentru a identifica imaginile care prezinta semne de cancer pulmonar.

Inteligenta artificiala in medicina MedLife

Limitarile inteligentei artificiale in medicina

Totusi, aceste tehnologii nu vor inlocui complet medicii. Aceasta este o mica parte din ceea ce fac radiologii sau doctorii. Noile sisteme AI vor examina scanarile mai rapid si cu o mai mare precizie inainte ca medicii sa exploreze situatia pacientului in detaliu. Vor reduce in mod ideal costurile de ingrijire a pacientului, deoarece scanarile necesita mult timp din partea medicilor, care pot face si greseli.

Genomul uman si editarea genetica

Pe masura ce proiectul genomului uman avanseaza, apar noi oportunitati de utilizare a analizei ADN. Genetica devine un domeniul medical folosit cu succes in prevenirea si vindecarea bolilor.

Accesul la informatii legate de genomul uman

Datorita progreselor inregistrate in ultima perioada, in prezent orice persoana ar putea avea acces la propriile secvente genomice.

Secventierea genomului uman MedLife

Accesul la analiza ADN-ului nostru ne ofera posibilitatea de a lua decizii mai bune cu privire la viitor. Astfel tehnologia se aliniaza in scopul dezvoltarii tratamentelor medicale personalizate, proiectate pentru propriul nostru genom.

Editarea genetica implica modificarea sau dezactivarea genelor existente, lucru care era extrem de dificil. A fost nevoie de multi ani pentru a dezvolta un instrument de editare genetica, dar datorita unei metode revolutionare cunoscuta sub numele de CRISPR, acest lucru poate fi facut acum in doar cateva saptamani.

Cum functioneaza CRISPR (Clustered regularly-interspaced short palindromic repeats), tehnologia pe care se bazeaza editarea genelor

Pentru prima data, oamenii de stiinta au editat ADN-ul in corpul unui pacient, in incercarea de a vindeca o tulburare genetica prin schimbarea permanenta a genomului uman.

Anul acesta, FDA a aprobat o terapie genica inovatoare pentru leucemie si a produs o schimbare uriasa de paradigma in tratamentul cancerului.

Noua terapie transforma celulele pacientului intr-un "medicament viu" si le antreneaza sa recunoasca si sa atace boala.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.