Publicat la: 
29/05/2017

Tigarile cu filtru ar putea fi cu mult mai periculoase pentru sanatate prin comparatie cu tigarile fara filtru, iar o noua analiza a studiilor de specialitate sugereaza ca tigarile cu filtru cresc rata declansarii cancerului pe fondul tumorilor ce se dezvolta adanc in plamani, noteaza webmd.com.

"Tigarile din zilele noastre sunt mult mai periculoase pentru sanatate atunci cand vine vorba despre cancerul pulmonar," declara Dr. Peter Shields, coautorul studiului si director al institutului Comprehensive Cancer Center ce apartine de Ohio State University.

"Designul filtrelor de tigari au un sistem de ventilatie care face tigarile si mai periculoase pentru sanatate, deoarece gaurile din filtre pot influenta modul in care arde tutunul, permitand fumatorilor sa inhaleze mai mult fum," explica Dr. Peter Shields.

Industria tutunului a inceput sa utilizeze filtrele pentru tigari in urma cu 50 de ani, adesea promovandu-le ca tigari light ce reduc emisia de gurdon.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat 3300 de alte cercetari legate de aceasta tema si au constatat ca filtrele contibuie la cresterea riscului de cancer pulmonar, cunoscut sub numele de adenocarcinom.

Noile constatari au fost publicate luna aceasta in revista de specialitate "The Journal of the National Cancer Institute."

Adenocarcinomul este tip de cancer pulmonar care se declanseaza pe fondul inhalarii fumului de tigara ce ajunge la nivel microcelular, adanc in plamani. In timp ce predominanta cancerului pulmonar a scazut, numar pacientilor ce sufera de adenocarcinom a crescut considerabil in ultimii 50 de ani din cauza modificarilor de design, dar si a compozitiei tigarilor moderne, arata un raport efectuat  in urma cu trei ani de cercetatorii americani.

"Aceste constatari se aplica tuturor tigarilor, deoarece aproape toate tigarile de pe piata au filtre ce afecteaza modul in care se produce arderea tutunului, nu doar cele care poarta emblema light sau ultra-light. Ca rezultat, fumul penetreaza plamanii si mai adanc, iar la acest nivel se dezvolta cel mai frecvent adenocarcinomul," explica Dr. Peter Shields.

Autorii studiului recomanda specialistilor de la institutul american U.S. Food and Drug Administration sa ia in considerare noile constatari si sa actioneze prin interzicerea filtrelor ventilate. "Nu recomadam eliminarea filtrelor, ci schimbarea designului acestora prin eliminarea gaurilor ce permit ventilatia si influenteaza arderea tutunului," mai adauga acestia.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Romania se situeaza pe locul 26 dintr-un total de 33 de tari europene potrivit ultimelor date ale Platformei Europene a Sclerozei Multiple cuprinse in barometrul de analiza a situatiei pacientilor cu...
Diagnosticul de diabet zaharat la copil sau adolescent impune schimbari majore de stil de viata atat pentru el, cat și pentru familie. Ce provocari apar in ingrijirea copilului cu diabet si cum le...