ceva
Sarcina pe săptămâni
Sarcina  pe săptămâni
Sarcina pe săptămâni

Află cum se dezvoltă cel mic în fiecare săptămână și învață multe lucruri interesante pe parcurs.

ceva
Sarcina  pe săptămâni
Sarcina  pe săptămâni
Maternitățile MedLife

Cu peste 45.000 de copii veniți pe lume în maternitățile MedLife, suntem sistemul medical privat cu cea mai mare experiență în nașteri.

Despre sarcina pe săptămâni

Află ce se întâmplă cu corpul tău și cu bebelușul din burtică în fiecare săptămână a sarcinii.

Se spune că nașterea unui copil este un miracol. Modul în care viața evoluează din doar câteva celule într-un bebeluș este cu siguranță una dintre cele mai fascinante realizări ale naturii. Fiecare sarcină este unică în felul său, însă anumite schimbări sunt specifice majorității mamelor.

plic

Material realizat cu sprijinul specialistului

Dr. Haiduc Cătălin-Petru

Trimestrul
1
2
3
Săptămâna
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41

Săptămâna 1

Medicul calculează prima zi a ultimei menstruații ca fiind începutul sarcinii datorită faptului că data ovulației, respectiv a concepției nu se poate afla exact.

Aceasta din urmă are loc de obicei la mijlocul ciclului menstrual, în jurul zilelor 12-15. Așadar, în această săptămână nu se întâmplă nimic, nu poți rămâne însărcinată în prima zi a ciclului menstrual.

Se poate întâmpla uneori să apară sângerări la implantarea oului, sângerări care pot fi confundate cu o menstruație și așa să apară o eroare de datare a sarcinii.

Săptămâna 2

În această perioadă a sarcinii poate apărea ovulația, procesul prin care din foliculul ovarian se eliberează celula sexuală feminină, ovulul. Acesta este captat de către trompa uterină, unde poate întâlni celula sexuală masculină, spermatozoidul și are loc fecundația.

Dacă îți dorești să rămâi însărcinată în această perioadă, este bine să renunți la unele obiceiuri toxice: fumat, consum de alcool sau anumite medicamente interzise în sarcină.

De acum, trebuie să adopți un stil de viață echilibrat, cu obiceiuri alimentare sănătoase.

Există un supliment prenatal ce poate fi luat înainte de concepție, acesta fiind acidul folic.

Săptămâna 3

După fecundație are loc dezvoltarea oului prin multiplicarea celulelor și migrarea acestuia de la nivelul trompei în cavitatea uterină, unde va avea loc și implantarea.

Uneori, la implantare pot apărea mici sângerări vaginale. În această perioadă, embrionul este prea mic pentru a fi detectat ecografic sau prin anumite teste de sarcină.

Uneori pot apărea anumite semne prevestitoare de sarcină, ca oboseală, greață sau vărsături. Acestea se datorează modificărilor hormonale din organismul tău, care apar odată cu evoluția sarcinii.

Săptămâna 4

Persoana minusculă din interiorul tău are mărimea unei semințe de mac. Un punct mic, care măsoară aproximativ 2mm.

Copilul poate fi minuscul, dar se întâmplă lucruri mari! Oul fecundat s-a prins în pântecele tău.

Se împarte în straturi de celule care vor deveni în cele din urmă diferite părți ale corpului său. Sistemul nervos și inima copilului tău se dezvoltă. Uimitor punctul tău minuscul are deja unele dintre propriile vase de sânge și sângele începe să circule.

Un șir din aceste vase de sânge te conectează la copilul tău. Acest lucru va deveni în cele din urmă cordonul ombilical. În acest moment, sămânța mică de mac se numește embrion. El își obține energia și hrănirea dintr-un sac de gălbenuș (până când placenta preia această funcție, peste câteva săptămâni).

Bebelușul tău este înconjurat de lichid amniotic în sacul amniotic, oferindu-i o pernă confortabilă pe toată durata sarcinii. La anumite gravide poate apărea starea de rău de dimineață care poate fi însoțită de vărsături și hipersalivație.

Aceasta poate fi însă ameliorată de consumul de fructe și legume, alimente bogate în proteine, consum suficient de lichide 2-3 litri pe zi, cantități mici de alimente, mai des.

Mai pot apărea și anumite modificări la nivelul sânilor, care cresc în dimensiuni și se întăresc. În plus, acum apare hiperpigmentarea areolei mamare.

Săptămâna 5

Copilul tău mic are 9 mm. Mâinile și picioarele copilului tău sunt încă mici muguri. Oasele craniului lor se închid în jurul creierului lor mic și primitiv.

Stratul exterior al sacului amniotic se transformă în placentă. Celulele sale se infiltrează adânc în peretele pântecelui tău, creând un aport bogat de sânge. Placenta va oferi bebelușului tău nutrienți (alimente) și oxigen prin cordonul ombilical. Are trei vase: un vas gros care transportă sânge oxigenat și nutrienți către copil (nu vor respira prin plămâni până nu se nasc) și două vase mai subțiri care transportă sânge înapoi în sistemul tău circulator.

Placenta este un filtru care ține la depărtare de copilul tău bacteriile, virusurile și substanțele toxice. Tot în această perioadă se dezvoltă și sistemul nervos. În continuare, stilul de viață sănătos, incluzând aici alimentație echilibrată și activitatea fizică moderată trebuie menținute (fără excese).

Apar senzații de urinare tot mai frecvente, care sunt normale și se mențin până la finalul sarcinii, precum și crampe pelvine, datorate creșterii în dimensiuni ale uterului.

Murături și înghețată?

Sau poate te-ai simțit brusc neplăcut doar la vederea unuia dintre alimentele preferate? Poftele nu sunt neobișnuite în sarcină, dar nu îți face griji, vor dura în principiu doar primele 3 luni.

Săptămâna 6

Inima copilului tău a început să bată la 24 de zile. Chiar și în acest stadiu foarte timpuriu, bătăile inimii pot fi evidențiate cu ajutorul ecografului.

Acum încep să se dezvolte organele principale. Se conturează capul care are dimensiuni mai mari comparativ cu restul corpului. Apar și mugurii viitoarelor membre și începe să se dezvolte sistemul sangvin.

Tubul neural se închide în această fază a dezvoltării embrionului. Consumul de acid folic atât înainte de sarcină, cât și la începutul acesteia previne apariția unor malformații fetale legate de această fază a dezvoltării sale. Se poate observa deja începerea câștigului ponderal, de aceea, este important să nu mănânci cu mult mai mult decât înainte de sarcină.

Este posibil să treci prin mai multe stări emoționale, de la frustrare sau supărare până la veselie, de aceea este foarte important să primești suport de la partener sau medic.

Săptămâna 7

Bebelușul tău începe să își schimbe forma într-un mod nedefinit deoarece capul lui crește mai repede decât restul corpului.

Acest lucru se întâmplă pentru a crea loc suficient creierului în curs de dezvoltare rapidă.

Cartilajul începe să se formeze în brațele lor micuțe dar și mugurii picioarelor. Brațele cresc mai mult și se aplatizează la capete. Acesta este începutul mâinilor minuscule. O rețea delicată de nervi se răspândește prin corpul copilului tău.

Vor începe să facă mișcări constante, deoarece creierul și măduva spinării transmit semnale mușchilor din corpul lor. Se conturează ochii și nasul, ficatul începe să producă celulele roșii până ca acestea să fie dezvoltate de către măduva hematopoetică. Cordonul ombilical este deja definitivat și aduce nutrienți și oxigen de la mamă.

Este posibil ca starea de rău de dimineață să se accentueze până la vărsături și să persiste până la 12-14 săptămâni.

Dezvoltarea continuă a uterului face ca urinările să fie din ce în ce mai frecvente.

Săptămâna 8

De dimensiunile unei alune, embrionul își dezvoltă membrele cu apariția degetelor care sunt învelite într-o membrană, totodată căpătând și mișcări mai ample.

Organele interne sunt în continuă dezvoltare: plămâni, inimă, creier, ficat, intestine. Bebelușul tău este perfect și protejat în sacul amniotic.

Placenta se pregătește să își asume treaba de a avea grijă de copilul tău, formând „villi corionice” care îl vor ajuta să se atașeze de peretele uterului. În acest stadiu de dezvoltare, copilul tău mai primește nutrienți din sacul gălbenușului.

Datorită modificărilor hormonale, starea de oboseală și somnolența este cea care primează; creșterea în greutate începe să fie vizibilă, iar meteorismul (balonare) abdominal face ca burta să pară mai mare, deși uterul nu depășește simfiza pubiană.

Acesta este momentul oportun pentru a realiza diverse analize legate de sarcină.

Săptămâna 9

Te întrebi uneori ce culoare vor avea ochii copilului tău? Culoarea începe deja să se contureze în ochii lor minusculi și chiar au pleoape.

Papilele gustative încep să se formeze deja pe limba lor.

Circulația prin cordonul ombilical se definitivează, fața se conturează, acum fiind vizibili ochii, nasul, buza superioară și urechile. Pleoapele sunt lipite până în săptămâna 27. Inima are 4 camere, dezvoltându-și valvele interne pentru funcționarea sa normală.

De asemenea, organele genitale ale copilului tău încep să se dezvolte. Deși acestea se conturează, nu sunt vizibile ecografic.

Deși bebelușul tău se mișcă în pântece vor trece câteva săptămâni până când vei putea simți asta.

Creșterea în greutate nu este chiar vizibilă, însă este posibil să fie nevoie să îți schimbi garderoba. Sânii se măresc și devin tensionați, mult mai sensibli.

Săptămâna 10

35 de mm și 4 grame sunt noile dimensiuni ale fătului în această săptămână care marchează dispariția completă a cozii embrionare.

Pleoapele sunt pe jumătate închise și se vor închide complet în câteva zile. Fața lor maxilară se dezvoltă și conține deja toți dinții de lapte.

Creierul crește spectaculos, și este acum jumătate din organism.

Apar unghiile și părul și se conturează organele genitale, cu toate că vei putea afla sexul copilului la un examen ecografic ulterior.

Mișcarea este cuvântul de ordine atât pentru făt, cât și pentru tine. În ceea ce te privește, pe tine te va ajuta să treci mai ușor peste toate modificările care au loc în organism. Încă nu poți resimți mișcările copilului, putând să le confunzi cu cele ale anselor intestinale. O ecografie în acest stadiu ar arăta copilul tău făcând mici mișcări sacadate.

Sistemul tău digestiv încetinește și acest lucru te poate face să te simți balonată, arsuri stomacale sau indigestii. Nu sunt neobișnuite nici crampele.

Nu trebuie să uiți de vizitele medicale care au importanță în funcție de vârsta gestațională.

Săptămâna 11

Toate organele fătului sunt formate, iar perioada cea mai periculoasă pentru făt a trecut.

Dacă ai putea vedea mâna copilului tău, ai observa că are unghiile fine și delicate. Degetele de la mâini și degetele de la picioare încep să se despartă. Ochii bebelușului tău s-au închis complet și nu vor mai fi deschiși până la săptămâna 26. Rinichii sunt formați, iar stomacul lor produce suc gastric.

Bebelușul tău nu mai are nevoie de sacul său de gălbenuș bogat în nutrienți.

Este posibil să observi, de asemenea, o linie verticală întunecată care apare pe abdomenul tău. Această se numește linia neagră. Nu este nimic de care să îți faci griji, va dispărea la ceva timp după naștere.

Rata ta metabolică ( toată munca pe care o face corpul tău pentru a te menține în viață ) a crescut, iar corpul tău lucrează mult pentru a susține noua viață din interiorul său. Aceasta, hormonii și sângele suplimentar pe care corpul îl pompează te pot lăsa să te simți mai fierbinte decât ai simți în mod normal. Bea multă apă și poartă haine pe care le poți elimina dacă te simți prea caldă.

Deja poți avea cu aproximativ 3 kg în plus față de începutul sarcinii, de aceea este foarte important să fii atentă cu regimul alimentar. Pot apărea schimbări la nivelul părului și unghiilor, pozitive sau negative, dar acestea nu se manifestă decât pe perioada sarcinii.

De aceea, controalele medicale sunt importante pentru monitorizarea corectă și permanentă a sarcinii.

Săptămâna 12

Ești la o treime din drum și ar trebui să ai mai multă energie în al doilea trimestru. Copilul tău, deși minuscul, este acum complet format și capătă aspectul unui nou-născut, punându-se în evidență formele normale ale corpului.

De acum înainte, copilul tău va crește, va crește, va crește!

Placenta este de asemenea complet dezvoltată. Scheletul cartilajului începe să se transforme în os dur. Chiar dacă încă nu îl poți simți, copilul tău se mișcă, dansează și înghite.

Sfârșitul primului trimestru de sarcină este caracterizat de dispariția stărilor de greață, vărsături și balonare. În această perioadă se realizează prima ecografie morfologică fetală ce va oferi detalii importante privitoare la dezvoltarea organismului; intestinele fătului vor intra în abdomen, părăsind cordonul ombilical. Împreună cu această ecografie se face și o analiză de sânge (Dublu Test) ce măsoară valorile unor hormoni ai sarcinii din sângele tău.

Corelarea acestor valori cu măsurătorile ecografice reprezintă screeningul de prim trimestru (calcularea riscului fetal pentru anomalii cromozomiale). În urma acestui screening medicul tău va decide dacă este nevoie și de alte analize genetice mai amănunțite, cum ar fi: testarea prenatală noninvazivă, biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza.

Rinichii deja încep să funcționeze, secretând urină. Uterul capătă dimensiuni mai mari, depășind nivelul oaselor pelvisului, de aceea, este posibil ca senzația de urinări dese să se amelioreze.

Te îneci în somn?

Excesul de salivă este una dintre micile surprize ale sarcinii, dar este total normal și probabil cauzată de hormoni.

Săptămâna 13

Felicitări! Ai reușit să treci cu bine de primul trimestru!

Copilul tău crește repede! S-ar putea să îi auzi bătăile inimii pentru prima dată la controalele regulate la medicul ginecolog.

În pofida dimensiunilor mici ale fătului (25 grame), acesta arată și se comportă ca un copil complet format. Sistemul osos se dezvoltă, acum fiind vizibil ecografic.

Noutățile în această săptămână sunt dinții, apariția amprentelor și conlucrarea între sistemul nervos și cel muscular, care va genera apariția reflexelor.

Este necesară detectarea nivelului unor hormoni legați de sarcină care să calculeze riscul de boli genetice ulterior (dublu test).

Burtica ta iese deja în evidență, putând fi remarcată de către cei din jur. Starea de bine este cea care va guverna al doilea trimestru de sarcină.

Datorită creșterii volumului sângelui este posibil să își facă apariția dilatarea anumitor vase care se observă prin transparența tegumentului.

Castraveți murați sau înghețată cu ciocolată?

Nu toate mămicile trebuie să aibă pofte. Dacă totuși ai, este normal. Poftele pot fi declanșate de modificări hormonale din corpul tău care afectează gustul și mirosul. Este important să continui stilul de viață sănătos și să nu iei medicamente decât cu prescripție medicală.

Săptămâna 14

Deja în această săptămână sunt vizibile ecografic gesturi precum suptul degetului.

Capul copilului este acum o treime din totalul corpului, iar mâinile și picioarele au dimensiuni proporționale cu cele ale corpului.

Organele genitale sunt formate, ba chiar bebelușul tău a început să ia înghițituri minuscule de lichid amniotic. Acesta ajunge la stomac, se absoarbe și mai apoi se excretă prin rinichi.

Nu te speria de schimbările hormonale ce pot influența și viața sexuală de cuplu. Fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii pot influența pe trimestre dorința sexuală.

În primul trimestru, greața și oboseala pot scădea interesul. Cu toate acestea libidoul va crește în cel de-al doilea, pentru ca în ultima perioadă a sarcinii să scadă iarăși.

Săptămâna 15

Fătul are aproximativ 70-80 de grame și 10-12 cm. Dezvoltarea acestuia va avea loc în dimensiuni și în funcționalitatea fiecărui organ în parte.

Glandele precum tiroida încep să secrete hormonii necesari bunei funcționări a organismului, tegumentele sunt foarte subțiri și se pot observa vasele de sânge.

Se dezvoltă și anumite simțuri, precum gustul, prin apariția papilelor gustative.

Starea ta psihică poate fi alterată de creșterea în greutate. Până la această vârstă de sarcină, e normal să câștigi 3-4 kg.

Este important să fii atentă la consumul de dulciuri și carbohidrați care te "ajută" să iei în greutate. Le poți înlocui cu glucidele din fructe care se absorb mai lent și nu determină creșteri mari ale glicemiei.

Săptămâna 16

Copilul şi placenta au acum aceeaşi dimensiune. Capul și gâtul copilului sunt mai drepte acum, picioarele cresc mai lungi decât brațele și încep să îi crească unghiile.

Sistemul său urinar și cel circulator încep să funcționeze mai eficient (apare urinatul care va deveni principala sursă de producere a lichidului amniotic de acum încolo), și uneori pot fi observate expresii ale feței precum zâmbetul.

Începe acum etapa în care copilul ia din ce în ce mai mult în greutate și este considerată perioada cea mai liniștită a sarcinii. Au dispărut complet stările de rău, iar organismul tău se adaptează la starea de graviditate. În schimb, constipația se poate accentua din cauza scăderii peristalticii intestinale, determinate de progesteron (hormon de sarcină). Dacă întâmpini aceste probleme, schimbarea alimentației cu un consum mai mare de fibre și o bună hidratare te poate ajuta.

Este posibil să resimți pentru prima dată mișcările copilului. În același timp, există anumite mișcări respiratorii necoordonate ale acestuia, pe care le poți resimți pe viitor ca pe un sughiț.

Dacă îți este indicată amniocenteza pentru detecția anumitor afecțiuni posibile fetale, se poate realiza din această săptămână.

Aceasta este o investigație invazivă cu riscuri fetale foarte mici, dar care oferă informații importante despre dezvoltarea copilului.

Săptămâna 17

Genele și sprâncenele încep să crească și se dezvoltă amprentele care sunt unice. Înainte de acest moment, capul copilului tău era mai mare proporțional cu corpul. Acum însă, corpul lor începe să se contureze.

Ochii bebelușului tău se pot mișca, deși pleoapele sunt încă închise și nu se vor mai deschide până la săptămâna 26.Țesutul osos din picioarele lor începe să se întărească.

Placenta continuă să crească pentru a ține pasul cu nevoile copilului tău. Până la naștere, aceasta va cântări aproximativ 500g. Sub tegumente începe să se dezvolte stratul adipos, care în ultima parte a sarcinii crește semnificativ.

Apare și auzul, fătul putând să perceapă acum sunetele din jur. Copilul își flexează și întinde frecvent mâinile și picioarele – mișcări pe care vei începe să le simți din ce în ce mai mult în săptămânile care urmează.

Creșterea tot mai mare a abdomenului poate cauza modificări ale echilibrului, prin urmare, începând cu această perioadă, sunt de evitat tocurile înalte, întrucât acestea cresc riscul de a cădea.

Este foarte importantă purtarea centurii de siguranță în mașină pe toată perioada sarcinii, pentru a scădea riscurile de accidentări atât pentru mamă cât și făt.

Perceperea mișcărilor fătului pot fi din ce în ce mai frecvente pe măsură ce se dezvoltă sarcina.

Săptămâna 18

La 18 săptămâni copilul poate auzi sunete din jurul lui și ar putea chiar să răspundă la muzică sau la un zgomot puternic.

Organele genitale sunt complet formate și dacă nu au fost vizibile până acum, ele se pot pune în evidență.

Uterul se simte sub ombilic, iar mișcările copilului sunt percepute în funcție de stratul adipos al organismului tău.

Este posibil să simți mai devreme copilul dacă este a doua sau a treia sarcină.

Săptămâna 19

Bebelușul tău crește rapid și câștigă în greutate, dar încă nu are foarte multe grăsimi pe corp. Pielea fătului va începe să fie acoperită de un strat protector numit vernix. Sub acesta se găsește un puf fin denumit lanugo care va cădea după naștere.

Este o perioadă caracterizată de dezvoltarea simțurilor: văz, auz, gust, miros.

Mugurii dentari de dimensiuni mici, primele semne ale dinților, încep să se formeze sub gingie.

Brațele și picioarele sunt acum proporționate în raport unele cu altele și cu restul corpului. Copilul continuă să înghită lichidul amniotic, iar rinichii să formeze urină. La fete încep să se formeze uterul și vaginul.

Prin procesul de mielinizare a neuronilor există o mai bună coordonare între sistemul nervos și cel locomotor, mișcările fiind acum mai coordonate. Dezvoltarea senzorială atinge în această săptămână nivelul maxim, ca urmare a dezvoltării în zone specializate din creier a unor celule nervoase care deservesc fiecare simț - gustul, mirosul, auzul, văzul și simțul tactil.

Copilul poate auzi acum, așa încât îi poți vorbi, citi sau cânta.

Datorită câștigării în greutate și a creșterii abdomenului, este posibil să sesizezi că anumite mișcări sunt limitate. Pot apărea dureri de spate sau pelvine, din cauza încărcării articulațiilor cu lichide și a solicitării mai mari a acestora dar este normal în dezvoltarea sarcinii.

Nu trebuie să renunți la mișcare, poți efectua în continuare exerciții fizice - de preferat sub îndrumarea unei persoane calificate.

Săptămâna 20

Pielea copilului tău este acum acoperită într-o substanță albă, cremoasă, numită vernix care protejeză pielea cât timp acesta este în pântec. Este posibil să-l vezi la ecografiile de control sugându-și degetul mare. Își exersează reflexul de supt, lucru important pentru momentul în care începe alăptarea.

Uterul ajunge la nivelul ombilicului. Fătul are acum aproximativ 25 de cm și 300 de grame, iar din trimestrul doi de sarcină, acesta nu mai poate fi măsurat în lungime datorită poziției sale curbate. Prin urmare, măsurătorile se fac acum pe anumite segmente: cap, membre și abdomen.

La nivelul tegumentului se dezvoltă epidermal stratul extern.

Ansele intestinale, odată cu procesul continuu de înghițire a lichidului amniotic, acumulează meconiu care nu se elimină decât după naștere în mod normal.

Simți deja mișcări clare ale copilului și poți să te obișnuiești pe viitor cu un anumit program de mișcare a acestuia.

În greutate ai luat în mod normal aproximativ 3-4 kg. Creșterea în greutate este specifică pentru fiecare gravidă în parte, dar trebuie să fii atentă să nu ai exces ponderal, întrucât după naștere, kilogramele în plus se dau jos destul de greu.

Fătul este un mare consumator de fier. Așadar, suplimentează regimul tău cu alimentele care conțin acest element.

Săptămâna 21

Bebelușul tău cântărește aproximativ 350g. Deși urechile bebelușului tău au început să se formeze devreme, abia acum se poate bucura de sunetele din jurul lui. Va putea să audă sunete din exterior, inclusiv vocea ta și vocile oamenilor din jurul tău.

Vorbește cu el, cânta-i și încurajează-i pe ceilalți membri ai familiei să facă același lucru. Muzica este și ea considerată ca o modalitate de interacționare, dezvoltare și educare a copilului, Mozart fiind recomandat de mulți specialiști pentru această perioadă.

Aspectul general al fătului se conturează prin creșterea stratului adipos, și, deși pare puțin ciudat, copilului tău i-a crescut în ultimele săptămâni un păr fin numit lanugo pe tot corpul lui minuscul. Vei fi ușurată să auzi că dispare de obicei înainte de a se naște.

Aceasta este perioada în care genele și sprâncenele se conturează. Dacă este băiat, testiculele vor coborî la nivelul scrotului în săptămânile următoare, iar dacă este fată începe să se formeze vaginul.

Vor alterna perioadele de somn ale copilului cu cele de mișcare. De asemenea, există mișcări de respirație intrauterine care ajută la dezvoltarea plămânilor.

Dezvoltarea rapidă a fătului cauzează întinderea tegumentului de pe abdomen și pot apărea vergeturi, în funcție de rezistența țesuturilor tale. Poți folosi diverse creme împotriva acestora, însă cu rezultate destul de mici.

Este posibil să te simți din ce în ce mai obosită și să îți simți picioarele amorțite la finalul zilei; de aceea e bine să te odihnești și în timpul zilei, pe cât posibil.

Săptămâna 22

În următoarele câteva săptămâni, papilele gustative ale bebelușului tău vor continua să se dezvolte și el va învăța să înghită. Ceea ce mănânci acum ar putea afecta aromele pe care le preferă copilul după ce se naște, așa că mănâncă divers și numai alimente sănătoase.

Pancreasul, important în producția anumitor hormoni, se dezvoltă constant.

Plămânii copilului tău nu sunt încă pregătiți pentru viață în afara pântecului, dar se dezvoltă rapid. Chiar dacă nu poate respira decât în pântece, copilul tău practică mișcări de respirație care-l pregătesc pentru viața în afara uterului. Cântărește aproximativ 430 de grame și își ia tot oxigenul din sângele tău prin placentă până când va respira pentru prima oară în mediul extern, după naștere.

Dacă nu ai făcut deja ecografia de morfologie de trimestru 2, acum este momentul. Este foarte important pentru liniștea ta să știi că fătul se dezvoltă normal.

Un lucru important în perioada sarcinii este măsurarea tensiunii arteriale cel puțin săptămânal, astfel putându-se preveni eventualele complicații.

Dacă varicele sunt cele care îți creează un disconfort, poți purta anumiți ciorapi elastici. De asemenea, poți ridica picioarele pe o pernă pentru a le ține mai sus decât restul corpului când stai întinsă. De obicei, varicele dispar după naștere sau cel puțin se ameliorează simțitor.

Își mai poate face apariția și acneea, foarte importantă fiind igiena zonelor în care apare în perioada sarcinii.

Trebuie interzise tratamentele ce conțin vitamina A, întrucât pot afecta grav fătul.

Fumatul scade cantitatea de oxigen din placentă, de aceea este foarte important să te oprești sau să reduci considerabil cantitatea de tutun, dacă deja nu ai făcut-o până acum.

Săptămâna 23

Bebeluşul acumulează tot mai multă grăsime, iar pielea lui e roșie, ridată şi a început să își piardă din transparență din pricina formării pigmenților.

Este din ce în ce mai vioi, face mișcări puternice și lovește mereu în peretele uterului. Mai mult, el atinge cordonul ombilical și chiar se poate să îl strângă în mână.

S-ar putea să sughită și tu să simți micile tresăriri când se întâmplă.

În această săptămână fătul are 500 de grame și continuă să înghită lichid amniotic pe care îl recirculă prin urinare. Astfel, cel mic preia zaharuri și lichide în plus de ceea ce primește prin placentă. Pancreasul micuțului s-a dezvoltat și a început să producă insulină.

Plămânii cresc într-una, pregătindu-se pentru respirația autonomă, în timp ce toate celelalte organe, mușchii și oasele se maturizează constant. La nivelul alveolelor pulmonare începe să se secrete o substanță numită surfactant care îl va ajuta să respire după naștere.

În cazul fetelor, uterul și ovarele sunt formate complet.

Odată cu creșterea în greutate și mărirea uterului, pot apărea edeme la nivelul picioarelor.

Pentru că uterul începe să apese pe stomac, este recomandat să mănânci cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare pentru a nu avea reflux gastroesofagian.

Săptămâna 24

Ai observat că deja bebelușul tău are un program? Deja știi acum când doarme și când are chef de joacă, și uneori programele voastre nu se potrivesc. Posibil să simți cum se mișcă chiar și seara.

Creierul se dezvoltă acum rapid, în interiorul plămânilor se dezvoltă ramuri ale arborelui respirator, precum și celule specializate care secretă surfactant, o substanță care va menține deschiși sacii plini cu aer după nașterea copilului când acesta va respira aer din atmosferă, iar la nivelul capului îi crește părul.

Pielea copilului este încă subțire și transparentă, însă acest aspect se va modifica în curând. În această perioadă se recomandă efectuarea testului de toleranță la glucoză pentru depistarea diabetului gestațional. Este un test ușor și accesibil care poate preveni o serie de complicații la nașterea copilului și după.

Dezvoltarea plămânilor este cea mai importantă pentru supraviețuirea fătului la o eventuală naștere prematură. Dacă s-ar naște în această săptămână, copilul ar avea nevoie de îngrijiri speciale pentru a putea supraviețui în incubator. Există însă medicamente care se pot administra în acest sens.

De obicei, la această vârstă de sarcină fătul este așezat cu pelvisul în jos, urmând ca ulterior să se poziționeze în prezentație craniană – poziția corectă pentru naștere. Dacă nu s-a întâmplat până acum acest lucru, este posibil să se întâmple pe viitor până la termen.

Unele mămici se plâng de schimbări la nivelul sânilor, urinări frecvente, constipație, indigestie, arsuri, mâncărimi, dureri ale ligamentelor rotunde, dar și hemoroizi cauzați de presiunea din uter. Nu te îngrijora însă. Nu este nimic ce să nu poată fi rezovat dacă te adresezi medicului tău în timp util.

Săptămâna 25

Fătul cântărește aproximativ 600 de grame și are 30 de cm și începe să semene din ce în ce mai mult cu un nou-născut. Tot acum, copilașul are glandele lacrimale dezvoltate și e suficient de matur pentru a avea șanse bune de supraviețuire în incubator în cazul unei nașteri premature.

Plămânii sunt cei care trebuie să se dezvolte până la termen și să ajute fătul să respire spontan.

Spre sfârșitul lunii a șaptea, răspunsul la sunete este dezvoltat, ca urmare a formării aproape complete a rețelei de nervi care deservesc urechile. Astfel, copilul va fi capabil să vă audă și chiar să distingă vocile familiare, cum ar fi vocea ta.

Simțurile devin mult mai acute, astfel încât dacă îndrepți o lumină către abdomen, copilul va întoarce capul, ceea ce înseamnă că nervul optic este funcțional.

Uterul are acum dimensiunile unei mingi de handbal. Este posibil ca edemele să înceapă să se accentueze, în special la nivelul picioarelor, fiind mai vizibile la finalul zilei.

Dacă până acum nu ai luat suplimente de fier, este momentul să începi. De asemenea, trebuie să consumi produse care conțin mult fier, precum carnea, în special cea roșie.

Bineînțeles, fumatul este dăunător nu doar gravidei, ci și fătului, acesta crește probabilitatea de naștere prematură a unui copil cu greutate mai mică. În același timp, fumatul afectează și dezvoltarea neuronilor copilului.

Săptămâna 26

Este o perioadă de liniște de obicei, fără modificări majore vizibile, atât pentru făt, cât și pentru tine.

Culoarea ochilor în această etapă este foarte probabil să fie albastră, însă, după naștere se schimbă la culoarea care va rămâne permanentă.

Bebelușul tău are în jur de 35 cm lungime de la vârful capului până la călcâie, care este aproape lungimea antebrațului.

Uterul tău este încă destul de încăpător și probabil ai simțit că bebelușul se mișcă puternic.

Dacă ai un băiat, testiculele lui încep să coboare la nivelul scrotului. De asemenea, copilul continuă să inhaleze și să expire cantități mici de lichid amniotic.

Aceste așa numite mișcări respiratorii sunt esențiale pentru dezvoltarea plămânilor, copilul exersând pentru momentul când se va naște și când va respira pentru prima dată.

Pielea de la nivelul abdomenului este destul de întinsă, așa încât este posibil să apară un prurit la acest nivel. Tratamentul de prevenție a acestora poate include o dietă bogată în vitamine, masaj și diverse creme sau geluri. Cel mai important însă este să iei în greutate moderat și gradual.

Săptămâna 27

Această săptămână marchează sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Fătul crește mai repede, cam 1 cm pe săptămână, plămânii și creierul copilului continuă să se maturizeze, ochii i se deschid și închid și își poate suge degetul.

Ba chiar are un program de somn și de joacă la intervale regulate.

Cu cât ne apropiem de termenul de naștere, țesutul adipos subcutanat al fătului se va dezvolta tot mai mult.

Este normal să simți anumite mișcări rapide și ritmice ale acestuia care reprezintă sughitul. Sughitul este normal și frecvent acum și se va menține și de-a lungul restului sarcinii, pe măsură ce plămânii copilului continuă să se maturizeze. Fiecare episod durează câteva momente și nu-l deranjează pe copil.

Ca urmare a luării tot mai mult în greutate, mișcările sunt din ce în ce mai greu de făcut, dar nu trebuie să renunți la mișcare. Totodată, mai poți avea dureri de spate din cauza modificărilor de statură de la nivelul coloanei vertebrale și imbibației cu lichide a articulațiilor, de aceea sunt de evitat tocurile înalte care pot accentua durerile.

Săptămâna 28

Din săptămâna 28 ai intrat în ultimul trimestru de sarcină caracterizat de acumularea în greutate atât a ta, cât și a fătului care are acum în jur de 1 kg.

În următoarele 11 săptămâni fătul își va tripla greutatea și organele continuă să se maturizeze pregătind întreg corpul pentru naștere.

Genele și sprâncenele fătului sunt formate iar ochii i se deschid și pot distinge lumina.

Acesta are un program de somn care de cele mai multe ori nu coincide cu al tău, de aceea poți fi trezită des de mișcările lui.

Acum că ai intrat în trimestrul 3 de sarcină vizitele la medic trebuie să fie mai dese pentru a observa poziția lui în uter și dezvoltarea armonioasă. Vei observa că simptomele de sarcină se schimbă din nou. Multe femei vor suferi de crampe musculare, constipație, insomnie sau hemoroizi.

În ultimul trimestru poate apărea o complicație de sarcină numită preeclampsia sau creșterea tensiunii arteriale, de aceea, este important să îți monitorizezi tensiunea arterială cel putin o dată pe săptămână și să anunți medicul dacă aceasta depășește 140 cu 90 mmHg.

În cazul în care ai Rh negativ, iar cel al partenerului tău este pozitiv, în această săptămână este indicat să faci o injecție cu imunoglobulină anti D care previne apariția anticorpilor împotriva celulelor roșii ale copilului. Acest lucru te va proteja în special de complicații la sarcinile ulterioare!

Săptămâna 29

Creierul micuțului s-a maturizat până în stadiul în care poate să ajute la reglarea temperaturii corpului.

Oasele fătului s-au dezvoltat complet chiar dacă sunt încă moi și pliabile iar părul de la nivelul capului a crescut semnificativ.

Din cauza creșterii uterului care acum apasă pe stomac, este posibil să apară tot mai des arsuri stomacale, prin urmare sunt de evitat mesele înainte de culcare.

Pentru că acum își face simțită prezența și constipația este important să mănânci fibre și să te hidratezi corespunzător.

Săptămâna 30

Creierul fătului își continuă dezvoltarea și în această săptămână și începe chiar să capete aspectul său caracteristic, cu pliuri (circumvoluțiuni) care îi permit creierului să stocheze mai multe celule.

Lanugo sau perișorul fin care acoperă tot corpul micuțului începe să dispară.

O altă mare schimbare este aceea că măduva osoasă a bebelușului a preluat complet producția de celule roșii din sânge (înainte, grupurile de țesuturi și apoi splina s-au ocupat de producerea celulelor sangvine). Acesta este un pas important pentru bebelulusul tău deoarece înseamnă că va putea să se dezvolte mai bine odată ce se va naște.

Somnul poate să pună anumite probleme acum din cauza pozițiilor în care mai poți dormi. De preferat sunt cele laterale, în special pe partea stângă. Este posibil să revină starea de iritabilitate din primul trimestru, de aceea suportul celor din jur este important.

Plimbările sunt o modalitate foarte bună de relaxare așadar încearcă să faci mișcare cel puțin o jumătate de oră pe zi.

În plus, de un real ajutor pot fi cursurile prenatale unde poți discuta cu specialiști și cu alte gravide despre problemele cu care vă confruntați. Astfel, vei putea trece peste starea de neliniște cauzată de momentul nașterii, fiind informată complet despre acest eveniment.

Mai sunt aproximativ 10 săptămâni până când vei naște și este timpul să începi să te gândești și să discuți cu medicul obstetrician despre diferitele tipuri de naștere. Este indicat să începi să cauți un pediatru și un medic de familie pentru bebeluș.

Săptămâna 31

Cântărind mai mult de 1,5 kilograme și măsurând aproximativ 43 de cm, copilul tău este mai puțin activ în această perioadă.

În această perioadă doarme mai mult, motiv pentru care probabil observi tipare mai clare ale stărilor lui: de veghe, mișcare și odihnă.

Copilul poate acum să-și întoarcă dintr-o parte în alta capul, iar mâinile, picioarele și corpul încep să capete formă.

Plămânii săi sunt în continuă dezvoltare devenind tot mai apți pentru respirație în cazul nașterii - încă premature - în această perioadă.

Deja testiculele pot fi coborâte în scrot, iar la fetițe, labiile și clitorisul sunt formate.

Sânii se măresc și se angorjează vizibil. În plus, apare colostrul dacă exprimi mameloanele; acest lucru este de evitat și sânii nu trebuie masați, întrucât acest lucru poate duce la secreția unui hormon ociticic care poate determina contracții uterine.

Poți resimți din ce în ce mai des contracțiile Braxton Hicks ale uterului. Ele diferă de contracțiile travaliului prematur și nu sunt un motiv de îngrijorare. Însă, dacă aceste contracții devin dureroase și frecvente apelează la medicul tău pentru a te asigura că nu este vorba despre travaliu sau travaliu fals.

Săptămâna 32

Majoritatea bebelușilor se așează în timpul acestei săptămâni în poziția craniană, adică, cu capul în jos. Însă, este posibil să își schimbe chiar de mai multe ori pe zi poziția.

Unghiile de la degetele de la picioare sunt vizibile.

Deși plămânii nu sunt dezvoltați complet, copilul exersează mișcările respiratorii. Începând cu săptămâna 32, bebelușii care se nasc prematur au o șansă foarte mare să supraviețuiască și să se dezvolte normal.

Ultima ecografie morfologică se realizează de obicei în această săptămână, pentru a urmări ritmul de creștere a copilului și dacă funcția circulatorie a placentei este în limite normale.

De asemenea, se mai verifică dacă există suficient lichid amniotic care să îi permită copilului să exerseze mișcările respiratorii, importante pentru dezvoltarea plămânilor.

Câștigul în greutate este evident, atât la mamă cât și la copil, de aceea trebuie să monitorizezi atent mișcările acestuia pe parcursul zilei și să te adresezi medicului dacă observi că acesta nu mai mișcă sau mișcă din ce în ce mai lent, mai slab și mai rar.

Pot apărea situații în care fătul suferă intrauterin și nu este oxigenat suficient și, de aceea este posibil să îți fie recomandată mai devreme nașterea și o monitorizare mai atentă a sarcinii.

Din cauza volumului mare al uterului, este posibil să resimți dificultăți în respirație și să simți nevoia să dormi pe mai multe perne.

Săptămâna 33

Cu o fizionomie destul de apropiată de cea a unui nou-născut, copilul are aproape 2 kg și aproximativ 44 de cm.

Pielea sa este întinsă și cu aspect normal, având stratul de grăsime dezvoltat și prin care nu se mai pot vedea vasele de sânge.

Sistemul osos acumulează tot mai mult calciu, cu toate acestea, oasele capului sunt încă moi.

Apetitul sexual este încă destul de mare și este foarte important să experimentezi poziții sexuale care să nu pună în pericol siguranța copilului. În același timp, activitatea fizică trebuie redusă treptat, un efort fizic intens putând să declanșeze travaliul.

La vizitele medicale ți se vor recomanda analizele pe care urmează să le faci înainte de naștere, important fiind screeningul pentru infecții precum infecția cu Streptococ de grup B.

Săptămâna 34

Copilul cântărește aproximativ 2200 – 2400 de grame și, dacă se naște acum, probabilitatea ca el să nu aibă nevoie de asistență medicală pentru respirație este mare.

Ochii săi sunt albaștri, procesul de pigmentare a irisului nu e complet până când ochii nu îi sunt expuși la lumină timp de câteva săptămâni după naștere.

La nivelul tegumentelor este prezent vernixul din abundență. Pe măsură ce sarcina se apropie de termen, acesta o să fie din ce în ce mai redus, iar stratul fin de păr va dispărea în această perioadă.

Creșterea ta în greutate este de aproximativ 500 de grame pe săptămână. Își fac apariția tot mai vizibil edemele de la nivelul picioarelor, iar starea de oboseală este tot mai deranjantă. Este nevoie să dormi mai mult decât de obicei și somnul de după - amiază este binevenit.

Contactul sexual este încă permis dacă nu sunt probleme medicale care, în asociere, să declanșeze nașterea prematură.

Uterul în continuă expansiune va apăsa tot mai mult pe vezica urinară, de unde și nevoia de a urina tot mai des.

În ultima parte a sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale, apare o creștere excesivă a părului, astfel încât după naștere, este posibil să pierzi mai mult păr. Nu te îngrijora, este un proces normal.

Săptămâna 35

Copilul capătă un câștig ponderal semnificativ, circa 200 de grame în fiecare săptămână până la naștere.

Organele interne sunt aproape complet funcționale, singurii care ar avea de suferit la o naștere în această săptămână fiind plămânii care se maturează mai târziu.

Este recomandat să te gândești tot mai mult la momentul nașterii și, de aceea este bine să stabilești toate detaliile cu medicul tău ginecolog. Vizitele la medic vor fi săptămânale până la momentul nașterii.

De obicei, medicul recomandă testarea pentru streptococul de grup B pentru a preveni transmiterea acestei infecții la făt în timpul nașterii naturale. Însă, nu trebuie să te îngrijorezi, această infecție răspunde la tratamentul cu antibiotice uzuale care vor fi administrate în timpul travaliului.

Săptămâna 36

Digestia bebelușului este în plină dezvoltare în această periodă.

Circulația sângelui, de exemplu, a fost perfecționată, iar sistemul imunitar al acestuia s-a dezvoltat suficient pentru a-l proteja pe cel mic de infecțiile din afara uterului.

Craniul bebelușului nu este singura structură moale din corpul lui mic. Majoritatea oaselor și cartilajelor lui sunt, de asemenea, destul de moi permițând o călătorie mai ușoară în timpul nașterii. Nu te îngrijora, acestea se vor întări în primii ani de viață.

Uterul începe să coboare ușor, iar capul fătului va coborî tot mai mult în pelvis pentru a se acomoda cu canalul de naștere. Este posibil să resimți acest lucru ca pe o presiune la nivelul pelvisului. Contractiile Braxton-Hicks devin tot mai dese, iar dacă devin și dureroase trebuie să te adresezi medicului tău ginecolog întrucât poate fi travaliu sau un fals travaliu.

Lichidul amniotic începe să scadă și este posibil să simți mai greu mișcările copilului.

Este foarte important să cunoști semnele de alarmă la care trebuie să mergi la spital: ruperea membranelor și pierderea de lichid amniotic care se aseamănă cu pierderea involuntară de urină, orice sângerare vaginală, apariția contracțiilor dureroase și cu o frecvență de 5-6 pe oră, febră, alterarea stării generale, tulburări de vedere sau creșterea tensiunii arteriale.

Săptămâna 37

Începând cu această săptămână, copilul este la termen și va face față cu ușurință venirii pe lume.

Îi cade ceea ce numim lanugo, perisorul fin care i-a acoperit corpul în ultimele luni. E posibil să mai aibă lanugo rămas pe umeri, frunte sau pe ceafă și la naștere. Copilul va înghiți acest păr și acest înveliș, împreună cu alte secreții, care vor fi menținute în intestinele lui și vor deveni primul scaun numit meconium pe care îl va elimina la scurt timp după naștere.

Există anumite semne care pot prevesti apropierea nașterii:

  • fătul coboară tot mai mult în canalul nașterii, astfel încât uterul nu mai apasă pe stomac și nu mai experimentezi arsuri stomacale
  • apar dureri în regiunea lombară și pelvină tot din același motiv
  • este posibil să începi să pierzi în greutate 1-2 kg
  • pierderea dopului gelatinos care este un mucus maroniu

Cu toate acestea, travaliul poate începe oricând fără nici un semn premonitor. Dacă urmează să naști prin cezariană, este important să discuți detaliile și data nașterii împreună cu medicul tău ginecolog. În principiu, aceasta se stabilește după 39 de săptămâni, când fătul este suficient de pregătit pentru viată extrauterină.

Săptămâna 38

La sfârșitul acestei săptămâni copilul va cântări aproape 3 kilograme și va avea o lungime de aproximativ 49.5 cm.

Plămânii încă se maturizează și produc din ce în ce mai mult surfactant, substanță care împiedică sacii de aer din plămâni să se lipească unul de celălalt odată ce începe să respire.

Majoritatea celorlalte schimbări din această săptămână sunt mici, dar importante: continuă să adauge grăsimi și să-și regleze creierul și sistemul nervos. În acest fel, poate face față tuturor stimulărilor care îl așteaptă odată ce își face intrarea în lume.

Debutul travaliului este din ce în ce mai probabil și emoțiile sunt tot mai puternice. Acestea pot duce chiar la o stare de agitație iar insomniile sunt frecvente.

Datorită câștigului ponderal precum și a diminuării reflexelor asociate cu ultima parte a sarcinii trebuie să fii atentă să nu te accidentezi. În cazul în care acest lucru se întâmplă, este bine să anunți medicul ginecolog care să efectueze o ecografie și poate astfel confirma că totul este în regulă.

În această perioadă până la naștere, este important să fii atentă la mișcările copilului și să te adresezi medicului în cazul în care acesta mișcă mult mai puțin în ultimul timp.

Pe măsură ce bebelușul tău crește, pune tot mai multă presiune pe vezica ta urinară, însă continuă să bei apă și să te hidratezi.

Săptămâna 39

Ritmul de creștere al copilului încetinește, iar vernixul de pe tegumente începe să dispară.

Plămânii sunt pregătiți pentru respirație spontană după naștere, iar în cazul în care ai stabilit să naști prin cezariană, acesta este momentul oportun. Dacă urmează să naști natural, trebuie să aștepți momentul începerii travaliului, iar bagajele să fie finalizate.

Dacă ai contracții neregulate și dispar când îți schimbi poziția sau te plimbi puțin prin cameră, e foarte probabil să te confrunți cu un travaliu fals. Dar travaliul fals se poate transforma în travaliu real în doar câteva minute.

Cronometrează-ți atent contracțiile. Dacă sunt la intervale regulate și au loc la 5 minute distanță timp de cel puțin o oră, mergi la camera de gardă. Dacă ți se rupe apa, este important să ajungi la spital.

Săptămâna 40

Dacă bebelușul întârzie să apară, ai posibilitatea să mai aștepți dacă totul este în regulă cu el sau să ți se declanșeze medicamentos nașterea dacă sunt condiții favorabile. Acest lucru se stabilește în urma unui consult ginecologic, în funcție de starea colului.

Declanșarea nașterii se face cu anumite medicamente care stimulează contracțiile uterine necesare pentru împingerea copilului în canalul de naștere. Astfel, deschizându-se și colul uterin, contracțiile devin tot mai frecvente, din ce în ce mai dureroase și tin din ce în ce mai mult.

Este important să stabilești și tipul de anestezie de care vei beneficia în travaliu. Sunt mai multe opțiuni, cea mai folosită la această oră fiind anestezia epidurală – o injecție la nivelul coloanei vertebrale lombare urmate de inserția unui cateter ce va rămâne la acest nivel pe durata travaliului prin care se poate introduce substanță anestezică de câte ori este nevoie.

Mai există posibilitatea ca în timpul travaliului să se constate că nu poți naște natural și să se decidă efectuarea cezarienei de urgență.

Săptămâna 41

Dacă momentul nașterii întârzie să apară, trebuie verificată starea fătului în uter.

Pe măsură ce timpul trece, este posibil ca acestuia să nu-i mai fie bine aici și să fie nevoie să se indice nașterea într-un moment apropiat fie prin declanșarea travaliului, fie prin efectuarea cezarienei, dacă sunt motive medicale.

După 40 de săptămâni, riscurile păstrării copilului intrauterin devin tot mai mari, nejustificând așteptarea îndelungată.

Banca de celule Stem

Celulele recoltate la naștere din sângele ombilico-placentar sunt celule stem adulte, pe deplin dezvoltate – fundamentale pentru sistemul nostru imunitar și pentru sânge. Deoarece sunt recoltate în acest moment unic, reprezintă cea mai pură formă de celule stem, nefiind afectate de îmbătrânire și alți factori externi.

Celulele stem sunt foarte importante pentru orgamismul uman, deoarece ele se pot dezvolta în alte tipuri de celule (musculare, sanguine, dar și altele), care pot forma la rândul lor țesuturi și organe în corpul uman.

Maternitățile MedLife

De îndată ce alegi să ai încredere în echipa MedLife, îți suntem alături în fiecare etapă a sarcinii.

Ai un consilier dedicat care te va îndruma în toți pașii administrativi și medicali care îți stă la dispoziție oricând pentru întrebări.

Îți asigurăm răspunsuri prompte și un traseu medical scurt.

Fără programări în Call Center și fără timp pierdut, ai programare cu prioritate.

Maternitatea MedLife București

Prima maternitate privată din București acreditată de către UNICEF ca „Spital prieten al copilului” încă din anul 2011.

0735 300 886

Maternitatea MedLife Arad

Acreditată CONAS cu cel mai înalt nivel de încredere, personal cu experiență în asistarea sarcinilor multiple și a celor cu grad înalt de complexitate.

0749 217 551

Maternitatea MedLife Sibiu

Servicii de maternitate personalizate încă din timpul sarcinii prin Centrul Materno-fetal din ambulatoriul de specialitate.

0755 125 327

Suntem lângă tine și puiul tău în fiecare moment!

confirmare sarcina care sunt metodele de confirmare a sarcinii
Confirmare sarcină: care sunt metodele de confirmare a sarcinii
În absența menstruației, fiecare femeie își pune întrebarea dacă este sau nu însărcinată. Există mai multe metode prin care poți afla dacă ești însărcinată sau nu.Informații generale despre confirmarea unei sarciniConfirmarea unei sarcini se ia în discuție, în general, în momen...
evitarea nasterii premature cinci lucruri pe care le poti controla
Evitarea naşterii premature: cinci lucruri pe care le poţi controla
Informaţii generale despre naşterea prematurăNașterea prematură se referă la nașterea unui copil înainte de a se împlini 37 de săptămâni de gestație. Sarcina umană durează, în mod normal, aproximativ 39- 40 de săptămâni, vârsta sarcinii fiind calculată de la prima zi a ultimei m...
alimente interzise in sarcina lista recomandari
Alimente interzise în sarcină: listă, recomandări
Despre alimentația în timpul sarciniiO dietă sănătoasă este vitală pentru a face față cerințelor atât fizice, dar și psihice ale sarcinii și pentru a stimula sănătatea fătului. Cerealele integrale, fructele, legumele și alimentele bogate în fier pot fi toate benefice, dar alcoolul,...
recuperarea dupa nastere ce trebuie sa stii
Recuperarea după naștere: ce trebuie să știi
Ce se întâmplă în corp după naștereNașterea unui copil este copleșitoare pentru orice femeie. Schimbările în organism survenite în timpul celor nouă luni de sarcină sunt și mai pronunțate după naștere, când corpul trebuie să facă față unui efort uriaș, iar modificările de str...
hipotensiunea arteriala in sarcina ce trebuie sa stii despre ea
Hipotensiunea arterială în sarcină: ce trebuie să știi despre ea
Sarcina provoacă multe schimbări pe măsură ce corpul viitoarei mame se adaptează la efortul necesar pentru a da naștere unui copil. Este important ca femeile însărcinate să efectueze controale regulate la medicul lor ginecolog și la medicul de familie, în toate etapele sarcinii. Tensiunea...
recuperarea dupa cezariana tot ce trebuie sa stii
Recuperarea după cezariană: tot ce trebuie să știi
Nașterea prin cezariană presupune nu numai grija pentru bebeluș și adaptarea la noua viață de mamă, dar și grija de recuperare rapidă după intervenția chirurgicală suferită pe abdomen. În mod normal, pacientele care au suferit o operație de cezariană trebuie să rămână în spital ...
tabuuri in sarcina ce este interzis si ce este de evitat
Tabuuri în sarcină: ce este interzis și ce este de evitat
Ești gravidă? Este foarte probabil să primești sfaturi de la foarte multe persoane care îți spun tot ce nu trebuie să faci: nu trebuie să bei cafea, nu este bine să-ți vopsești părul, nu ai voie alcool și, în niciun caz, nu este permis să faci băi fierbinți. Îți spunem, în acest ...
testul de sarcina ce este si ce trebuie sa stii despre el
Testul de sarcină: ce este și ce trebuie să știi despre el
Testele de sarcină detectează prezența hormonului sarcinii care se numește gonadotropina corionică umană (hCG sau beta-hCG). Acest hormon se găsește în sângele și urina femeii la 6-10 zile de la fertilizare, adică atunci când ovulul s-a atașat de peretele uterului. Nivelul acestui horm...

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.