Publicat la: 
10/01/2014

Treizeci de minute de meditatie pe zi - un antidepresiv eficient

Efectuarea a circa 30 de minute de meditatie pe zi contribuie la atenuarea simptomelor de anxietate si depresie, rezulta dintr-o analiza realizata pe baza a 50 de studii clinice, informeaza cotidianul La Libre Belgique, citat de Agerpres.

"Un numar mare de persoane recurge la meditatie, insa acest exercitiu nu este considerat ca facand parte din vreo terapie medicala", declara Madhav Goyal, profesor de medicina interna la Universitatea Johns Hopkins si autor principal al acestui studiu, publicat la inceputul saptamanii in Journal of the American Medical Association (JAMA).

"Insa, in studiul nostru, meditatia pare sa atenueze simptomele anxietatii si depresia, intr-un mod la fel de eficient ca antidepresivele din alte studii", adauga acesta, subliniind de asemenea ca pacientii monitorizati nu sufereau de forme severe de anxietate sau depresie.

Cercetatorii au evaluat gradul de modificare a simptomelor la persoane care sufera de o serie de probleme de sanatate precum insomnia sau fibromialgia, o afectiune medicala cronica, ce se caracterizeaza prin dureri in tesuturile musculare si moi. Doar un mic numar dintre acesti pacienti sufereau de o boala mentala, au precizat autorii studiului.

Oamenii de stiinta au constatat ca meditatia denumita "a constiintei depline", o tehnica budista ce consta in concentrarea atentiei pe momentul prezent, s-a demonstrat cu precadere promitatoare.

In general, ei au observat semne de ameliorare a simptomelor de anxietate, de depresie si a durerii, dupa ce participantii au intreprins un program de opt saptamani de asemenea meditatie, cu o durata de circa 30 de minute pe zi. Cu toate acestea, cercetatorii au reperat putine semne de ameliorare in ceea ce priveste stresul si calitatea vietii.

In testele clinice analizate, pe care le-au urmat pacientii timp de sase luni, cercetatorii au observat ca aceste beneficii ale meditatiei persistau.

Analiza a fost realizata pe baza a 47 de studii clinice, la care au participat in total 3.515 persoane ce practicau diverse tehnici de meditatie si care sufereau de diverse probleme mentale si psihice, cum ar fi depresia, anxietatea, stresul, insomnia, dar si toxicomania, diabetul, boli cardiace, cancer sau dureri cronice.

A.C.

Taguri Medlife: 
Comentarii

Si eu i-am pus lui fi-miu meditatii la romana ca ramane in urma si sper sa dea rezultate, nu stiam ca ajuta si la deprimare, ma bucur ca e asa, desi fi-miu nu e deprimat, ba e chiar cam nazdravan, credeti ca ar putea sa fie si mai agitat de la meditatii? multumesc

Meditatia e super sanatoasa si te simti mai bine dupa ce meditezi!

Alte articoleVezi toate articolele

Efectuarea a circa 30 de minute de meditatie pe zi contribuie la atenuarea simptomelor de anxietate si depresie, rezulta dintr-o analiza realizata pe baza a 50 de studii clinice, informeaza...
Jumatate dintre persoanele cu varste de peste 55 de ani au raportat tulburari ale somnului, dar aceasta nu este o problema rar intalnita nici in randul celor mai tineri. Un nou studiu ofera solutia...