Publicat la: 
18/02/2014

Grasimea alba, care stocheaza durabil caloriile, se poate transforma in grasime bruna, mai usor de ars, atunci cand persoana tremura de frig, noteaza cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres.

Exista doua tipuri de tesut adipos. Cel denumit tesut adipos "alb" si cel denumit tesut adipos "brun". Celulele "albe" stocheaza caloriile excedentare sub forma de lipide, care formeaza o rezerva in organism. Celulele "brune" au o grasime pe care o pot "arde" foarte usor, pentru a participa la termogeneza corpului.

Multa vreme s-a crezut ca grasimea bruna este prezenta in organism doar atunci cand omul este bebelus, pentru a regla mai usor temperatura sugarului. Insa, in urma cu cativa ani s-a descoperit ca si adultii au acest gen de grasime. Persoanele cu mai mult tesut adipos brun sunt in general mai subtiri ca altele. Se mai cunoaste astazi ca celulele albe se pot transforma in brune si viceversa.

Studii desfasurate pe soareci la Institutul Politehnic din Zurich (Elvetia) au confirmat acest lucru si au aratat ca celulele brune provin din celule precursoare, care au fost eliminate de organism dupa ce si-au indeplinit misiunea.

Un studiu foarte recent, desfasurat pe oameni, sugereaza ca expunerea la frig pana la tremur sau realizarea de sedinte de exercitii fizice moderate pot stimula transformarea celulelor albe in brune (studiul a fost publicat in revista Cell Metabolism).

''Febra care domneste de mai multi ani in domeniul cercetarii pe celule brune vine de la faptul ca a lor capacitate de a arde rapid caloriile excedentare face din ele potentiali agenti terapeutici impotriva obezitatii si diabetului", subliniaza doctorul Paul Lee, endocrinolog australian care activeaza in cadrul unui laborator al National Institutes of Health la Washington.

In cadrul studiului, mai multi voluntari au fost expusi la frig pana in momentul cand au inceput sa tremure (la 14-16 grade Celsius). Frisonul este o contractie mecanica si involuntara a muschilor, pentru a produce caldura. Probe de sange le-au fost recoltate voluntarilor, pentru a descoperi prezenta a doi hormoni legati de frig: irisina (produs de tesutul muscular) si FGF21 (produs de celulele brune). In laborator, cei doi hormoni s-au dovedit capabili sa transforme celulele albe in brune, fiind se pare in centrul 'dialogului' intre tesuturile adipoase si muschi.

Ramane sa fie elucidat mecanismul acestei 'comunicari', pentru ca, intr-o zi, sa fie elaborate noi strategii terapeutice impotriva obezitatii si diabetului, conchide Le Figaro.

A.C.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Cum sa iti protejezi sanatatea / Foto: Reuters Nu ne dam seama cat de importanta este o inima sanatoasa pana cand aceasta nu incepe sa cedeze. Odata ajunsi acolo, singurul lucru care o mai poate...
Am auzit cu totii povesti despre cunostinte care au tinut o dieta si au reusit sa slabeasca, insa reteta nu a functionat la fel si in alte cazuri. Acest lucru se intampla pentru ca suntem diferiti...