Publicat la: 
16/01/2018

Tulburare bipolara - simptome, factori de risc, diagnosticare

Doua modele de manifestare a simptomelor psihiatrice pot ajuta la identificarea tinerilor care au un risc crescut de a dezvolta tulburarea bipolara, potrivit unui nou studiu publicat recent in jurnalul "Harvard Review of Psychiatry", informeaza sciencedaily.com.

Semnele timpurii ale bolii constau in simptome specifice tulburarilor de dispozitie, precum si in manifestarea aparitia anxietatii si a comportamentului perturbator. Factorii de mediu pot reprezenta, de asemenea, un risc, contribuind la aparitia bolii, potrivit analizei Dr. Ciro Marangoni, de la Mater Salutis Hospital din Italia.

Manifestarile diverse au implicatii diferite pentru aparitia tulburarii bipolare

Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta au analizat datele a 39 de studii efectuate pe aceasta tema privind simptomele prodromale si factorii de risc pentru dezvoltarea tulburarii bipolare.

Analiza s-a axat pe dovezile clare ale studiilor prospective, pe parcursul carora au fost colectate date cu privire la simptomele timpurii si factorii de risc inainte de diagnosticarea bolii.

Declansarea tulburarii bipolare este cel mai frecvent anuntata de depresia precoce, uneori chiar cu ani inainte de aparitia bolii. Cu toate acestea, autorii studiului sunt de parere ca faza prodromala a bolii nu poate fi caracterizata complet, ceea ce limiteaza detectarea precoce a tulburarii bipolare si intarzie interventiile ce ar putea limita gravitatea simptomelor.

Dovezile sugereaza ca exista doua modele de manifestari simptomatice timpurii care preced aparitia bolii.

Unul dintre modele consta in manifestarea simptomelor afective sau a celor legate de starea de spirit, dar nu corespund criteriilor standard de diagnosticare a bolii. Printre acestea se numara schimbarile de dispozitie, entuziasmul si depresia cronica.

Autorii studiului au observat ca simptomele homotipice au o sensibilitate scazuta, ceea ce inseamna ca tinerii care sufera de aceste schimbari de dispozitie nu se afla, in mod cert, la risc crescut pentru aparitia bolii.

Cu toate acestea, acest model simptomatic a avut grade diferite, de la manifestari moderate si pana la cele cronice, fiind unul dintre factorii comuni care contribuie la aparitia bolii.

Modelul heterotipic consta din alte tipuri de simptome prodromale, precum anxietatea precoce si tulburarile de atentie si comportament. Acest model apare la putini pacienti, in timp ce multi tineri ce nu prezinta astfel de simptome ajung sa dezvolte tulburarea bipolara, arata raportul cercetatorilor.

Constatarile studiului asociaza si alti factori de risc crescut pentru declansarea tulburarii bipolare, inclusiv nasterea prematura, loviturilor la cap, abuzul de substante (in special cocaina), abuzul fizic, sexual si alte forme de stres psihologic.

Cu toate acestea, atat specificitatea acestor evenimente, cat si sensibilitatea lor sunt scazute, atunci cand vine vorba despre asocierea cu debutul tulburarii bipolare.

Desi multe dintre aceste constatari au fost identificate in studiile efectuate anterior pe aceasta tema, studiul de fata creste gradul asocierii acestora cu aparitia ulterioara a simptomelor ce confirma debutul tulburarii bipolare.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Virginia Woolf/ wikipedia.org Creativitatea este deseori parte a unei boli psihice, scriitorii fiind cei mai afectati - aceasta este concluzia celui mai amplu studiu realizat in acest domeniu pana...
Doua modele de manifestare a simptomelor psihiatrice pot ajuta la identificarea tinerilor care au un risc crescut de a dezvolta tulburarea bipolara, potrivit unui nou studiu publicat recent in...